Farë është një bazë e të dhënave MySQL?

Një MySQL është një sistem i menaxhimit të bazës së të dhënave me burim të hapur që shpërndahet dhe mbështetet nga Oracle Corporation. Teknikisht, bazat e të dhënave janë koleksione të strukturuara mirë të të dhënave që shkojnë nga të dhënat më themelore deri tek ato më komplekse, si nga një listë e thjeshtë e emrave deri tek një koleksion i informacioneve për një korporatë të madhe. Për të pasur lehtësi dhe organizim në mbledhjen dhe marrjen e të dhënave, keni nevojë për një sistem të menaxhimit të bazës së të dhënave.


Një karakteristikë tjetër e MySQL është se është një bazë e të dhënave relacionale. Baza e të dhënave relacionale janë ato që ruajnë të dhënat në tabela të veçanta sesa thjesht i vendosin të gjitha në një dhomë të madhe depozitimi. Kjo do të thotë që ruajtja dhe marrja e të dhënave vjen e efektshme pasi skedarët janë të organizuar në lokacione specifike të ruajtjes. Në fakt, termi SQL nënkupton “Language Query Structure” dhe që prej atëherë është bërë gjuha më e zakonshme e standardizuar e hyrjes së të dhënave.

Një gjë tjetër e mirë me MySQL është se është Open Source që do të thotë se kushdo që dëshiron ta përdorë atë dhe madje ta modifikojë atë për t’iu përshtatur nevojave të tyre. Dhe duke qenë burim i hapur, ai vjen falas, kështu që çdokush mund ta shkarkojë thjesht nga interneti pa frikë se duhet të paguajë për të. Dhe në krye të të gjithave, serveri MySQL është i njohur për shpejtësinë, besueshmërinë, shkallëzueshmërinë dhe përdorimin e tij të lehtë. Disa mund të mendojnë se të qenit i lirë sjell shumë pengesa, por serveri i tij funksionon shpejt dhe shpejt në një desktop apo laptop.

Si të krijoni një bazë të dhënash MySQL?

Shumë aplikacione të tilla si softuer për eCommerce, aplikacione CMS dhe forume janë duke përdorur bazat e të dhënave MySQL për të ekzekutuar. Në mënyrë që të krijoni një bazë të dhënash MySQL, duhet të kaloni një proces prej tre hapash; e para është krijimi i një përdoruesi dhe fjalëkalimi të bazës së të dhënave, procesi i dytë është dhënia e privilegjeve një përdoruesi për të hyrë në bazën e të dhënave dhe e treta, krijimi aktual i bazës së të dhënave.

Kjo mund të tingëllojë marramendëse por me përdorimin e Wizard MySQL Database që gjendet në cPanel tuaj, detyra e krijimit të bazës së të dhënave bëhet e shpejtë, e thjeshtë dhe e thjeshtë. Ju duhet të ndiqni hapat pasues:

 • Së pari, ju duhet të identifikoheni në cPanel tuaj dhe të klikoni në Magjistarin e të Dhënave MySQL i cili mund të gjendet nën titullin “Databaza”.
 • Atëherë duhet të shkruani emrin e bazës së të dhënave tuaja në “Hapi 1”.
 • Në “Hapi 2”, duhet të shkruani emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin e bazës së të dhënave.
 • Pastaj në “Hapi 3”, duhet t’i caktoni përdoruesit tuaj privilegjet në bazën e të dhënave tuaja. Ju thjesht mund të klikoni “Të gjitha privilegjet” përveç nëse kërkohet ndryshe nga një zhvillues.
 • “Hapi 4” është në të vërtetë një përmbledhje e të gjitha detyrave të përfunduara. Ju mund të vini re që emri juaj i bazës së të dhënave dhe përdoruesi i bazës së të dhënave përdor emrin e përdoruesit cPanel si prefikse. Nëse keni nevojë të krijoni baza të të dhënave shtesë, gjithçka që duhet të bëni është të përsërisni procesin e shënuar më lart.

Si të eksportoni një bazë të dhënash MySQL në phpMyAdmin?

Ndonjëherë, ju mund të gjeni nevojën për të bërë një kopje rezervë të bazës së të dhënave tuaja, ose si një masë sigurie ose në mënyrë që të transferoni bazën e të dhënave tuaja në një server tjetër. Ju lehtë mund të eksportoni bazën e të dhënave duke përdorur phpMyAdmin, një mjet që mund të gjendet në cPanel tuaj. Për të eksportuar, duhet të bëni sa më poshtë:

 • Gjithçka fillon me cPanel tuaj, kështu që para së gjithash, ju duhet të regjistroheni në cPanel tuaj.
 • Nën titullin Baza e të dhënave, klikoni në ikonën phpMyAdmin dhe më pas zgjidhni bazën e të dhënave që dëshironi të eksportoni nga lista në menunë e majtë. Ju mund ta zgjidhni atë duke klikuar mbi të.
 • Pastaj, klikoni në Export eksportin që mund të gjendet në menunë në krye të faqes.
 • Nën titullin “Eksporti”, kontrolloni më poshtë “Shiko hedhjen (skemën) e bazës së të dhënave” dhe sigurohuni që të gjitha tabelat si dhe opsioni SQL janë zgjedhur..
 • Pastaj, nën “Strukturën”, aktivizoni opsionin “Shto DROPTABLE / VIEW.PROCEDURE / FUNCTION” dhe sigurohuni që “Zgjedhin si skedar” që gjendet në të majtë të poshtëm të faqes. Merrni parasysh që nëse baza e të dhënave tuaja është mjaft e madhe, ju mund të zgjidhni ose “zinxhir” ose “gzipped” për një shkarkim shumë më të shpejtë.
 • Klikoni butonin “Shko” në fund të djathtë dhe pastaj kliko Ruaj kur të kërkohet. Ky veprim fillon procesin e shkarkimit në kompjuterin tuaj lokal. Për të dhëna të shumta, thjesht përsërisni hapin 3 – 7.

Si të importoni në një bazë të dhënash MySQL në phpMyAdmin?

Ndërsa ekziston nevoja për të eksportuar një bazë të dhënash, ju gjithashtu gjeni nevojën për të importuar një nga një server tjetër në serverin tuaj. Për ta bërë këtë, mund të përdorni gjithashtu phpMyAdmin. Sidoqoftë, për ta importuar, duhet të keni një skedar rezervë të bazës së të dhënave e cila zakonisht merr zgjatjen “.sql” edhe pse .zip dhe tar.gz pranohen gjithashtu. Për të importuar një skedar, duhet të bëni sa më poshtë:

 • Përsëri, duhet të identifikoheni në cPanel tuaj.
 • Pasi të jeni regjistruar, klikoni në ikonën phpMyAdmin që do të gjendet nën “Databaza” të ekranit tuaj cPanel.
 • Pastaj, zgjidhni bazën e të dhënave që dëshironi të importoni nga lista në menunë e majtë.
 • Në menunë e sipërm, klikoni në butonin Import.
 • Pastaj, nën “File to Import”, klikoni në butonin “Shfleto” dhe pastaj gjeni skedarin tuaj të kopjimit të bazës së të dhënave.
 • Pastaj klikoni në butonin “Shko” në të djathtën e poshtme të ekranit tuaj për të filluar procesin e importit. Pasi importi të ketë mbaruar, duhet të shihni një shenjë gjelbër kontrolli nën skedat dhe një njoftim që duhet të thotë diçka si kjo, “Importi ka përfunduar me sukses, … ..”
 • Nëse keni nevojë të importoni më shumë ose shumë të dhëna, duhet të përsërisni dhe të kompletoni hapin 3 – 7 për secilën bazë të të dhënave që dëshironi të importoni..
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me