Shtimi i një CDN në një Uebfaqe WordPress


Në ditët e sotme faqet e internetit janë bërë më dinamike dhe më të pasura me përmbajtje që mund të rrisin kohën fillestare të ngarkesës për vizitorët nga vendet e tjera të botës.

Madhësia mesatare e faqes është më shumë se 2MB – kjo është pothuajse dy herë më shumë se 3 vjet më parë.

Por siç mund ta dini, faqet më të ngadalta janë një JO e madhe kur bëhet fjalë për përvojën e përgjithshme të përdoruesit, renditjen SEO dhe Google.

Sipas Google, koha ideale e ngarkimit për një sit mesatar është më pak se një sekondë.

Zbatuar CDN
Koha jonë mesatare e ngarkimit shkoi nga 700 to në 200 milion when kur kaluam në Cloudflare DNS.

Sitet e ngadalta kontribuojnë në përvojën më pak të kënaqshme të përdoruesit që Google nuk i pëlqen aspak dhe është më keq në pajisjet e lëvizshme. Kjo është ajo ku një shërbim i WordPress CDN (Rrjeti i Dorëzimit të përmbajtjes) vjen i dobishëm.

Në këtë artikull, ne do të flasim për atë se si një shërbim WordPress CDN mund të ndihmojë në shpejtimin e faqes tuaj të internetit dhe të tregojë mundësi të ndryshme për integrimin e një shërbimi CDN me faqen tuaj të internetit WordPress. 

Si të shtoni CDN në faqen e WordPress (tabela e përmbajtjes):

  1. Farë është CDN?
  2. Si funksionon CDN?
  3. A kam nevojë për një CDN në WordPress?
  4. Ofruesit e njohur të CDN
  5. Përfitimet e të pasurit një CDN në WordPress

Farë është CDN?

Rrjeti i Dorëzimit të përmbajtjes ose CDN përdoret për të shpërndarë përmbajtje menjëherë tek përdoruesi përfundimtar. Duhet një kohë që faqja e internetit të ngarkohet nëse serveri është i vendosur për çdo kërkesë, veçanërisht nëse serveri është i vendosur larg nga përdoruesi.

Kjo njihet edhe si latente që CDN u ndërtua për të kapërcyer. Në vend që të pingni një server në internet për çdo kërkesë; CDN mban një kopje të faqes në internet dhe ia dorëzon përdoruesit fundor për çdo kërkesë të mëvonshme nga serveri i saj më i afërt.

çfarë është CDN

Burimi: KeyCDN

Imazhi i mësipërm është marrë nga KeyCDN. Ajo tregon se si serveri CDN ruan skedarin CSS të kërkuar vetëm një herë nga serveri i origjinës dhe shpërndahet nga serveri CDN në kërkesat pasuese.

Si funksionon CDN?

Për të kuptuar se si funksionon CDN, është e rëndësishme të kuptoni pse CDN ishte e nevojshme në radhë të parë. Një faqe në internet është e pritur në një server në internet që ka një vendndodhje të vetme fizike. Nëse përdoruesi ndodhet afër këtij lokacioni të serverit, atëherë përmbajtja e shpërndarë nga rrjeti do të jetë më i shpejtë në krahasim me përdoruesin që shfleton nga ana tjetër e botës.

Për shembull, nëse rrjeti i serverit ndodhet në Londër, në Mbretërinë e Bashkuar; përdoruesi që shfleton nga Gjermania ose Spanja do të marrë një përgjigje më të shpejtë në krahasim me përdoruesin që shfleton gjatë gjithë rrugës nga Rusia.

Rrjeti i serverëve CDN

Serverat CDN që u japin përmbajtje përdoruesve brenda domenit të tyre

Për të shmangur këtë vonesë në shpërndarjen e përmbajtjes; CDN bën një kopje të këtyre faqeve në internet dhe i ruan në serverët e saj të përhapur në të gjithë botën. Për të siguruar një shpërndarje më të shpejtë për çdo përdorues, CDN shfrytëzon PoP-të e saj (pikat e pranisë) të vendosura në vende të shumta në të gjithë botën. Këto PoPs përmbajnë shumë servera që janë përgjegjës për dërgimin e përmbajtjes tek përdoruesi që viziton sitin brenda parametrave të tij. CDN jep përmbajtje statike dhe dinamike e cila përfshin skedarë media, HTML, JavaScript dhe skedarë CSS.

A kam nevojë për një CDN në një sit të WordPress?

CDN është thelbësore për çdo faqe në internet që ka një audiencë globale. Nuk ka rëndësi nëse drejtoni një blog ose një dyqan në internet, Rrjeti i Dorëzimit të përmbajtjes (CDN) përmirëson ndjeshëm përvojën e përdoruesit dhe rrit produktivitetin e përgjithshëm.

Shërbimet CDN përdoren gjerësisht dhe janë duke u popullarizuar në mesin e përdoruesve të WordPress që dëshirojnë të ofrojnë përvoja më të mira për përdoruesit e tyre. Lista e bizneseve që përdorin shërbime CDN është e madhe – Agjencitë Dixhitale; Entertainment; Kujdesit shëndetësor; E-Commerce; Edukimi dhe Reklamimi për të përmendur disa.

Ekziston një përjashtim kur CDN mund të mos jetë alternativa më e mirë. Nëse jeni duke drejtuar një biznes të lokalizuar në mënyrë rigoroze dhe shumica e audiencës tuaj të synuar i përket lokalitetit tuaj, atëherë përdorimi i një CDN mund të bëjë gjërat më keq. Kjo sepse do të shtojë një shtresë shtesë të panevojshme të serverëve CDN e cila nuk është e nevojshme pasi që serveri i vërtetë i uebit është brenda mundësive dhe nuk kërkon një burim tjetër për të dhënë përmbajtjen.

Ofruesit e njohur të CDN dhe procesi i konfigurimit (hap pas hapi)

Ka shumë kompani që ofrojnë shërbime CDN dhe kanë paketa të ndryshme për të zgjedhur. Ne ju sugjerojmë të bëni studimin tuaj përpara se të investoni në një ofrues. Ju mund të konsideroni të mëposhtmet për të filluar.

  1. CloudFlare
  2. StackPath
  3. Sucuri
  4. KeyCDN

Mund të gjeni më shumë shërbime të besueshme CDN në këtë krahasim.

Në të kaluarën, dikur ishte një sfidë për të integruar CDN në një sit të WordPress pasi kërkohej të konfigurohej në shumë vende. Gjërat kanë ndryshuar tani me ardhjen e shtojcave moderne; shtimi i një CDN në faqen WordPress është vetëm një çështje e disa hapave.

1) Cloudflare CDN Procesi i konfigurimit

CDN tjetër që do të jemi duke u integruar në faqen tonë të WordPress është Cloudflare. Kjo CDN gjithashtu është shumë e popullarizuar në mesin e përdoruesve të WordPress për shkak të performancës, sigurisë dhe abonimit të tij.

Për të filluar me CloudFlare, vizitoni faqen e tyre të internetit dhe klikoni në lidhjen e Regjistrimit në navigacionin e lartë. Pastaj futni emailin dhe fjalëkalimin tuaj dhe klikoni në butonin Krijoni llogari.

Fillimi me cloudflare

Pasi të krijohet llogaria, do t’ju kërkohet të shtoni një sit.

Shtimi i faqes në Cloudflare

Vendosni URL-në tuaj të internetit dhe klikoni në butonin Shto sit për të vazhduar më tej.

Në ekranin tjetër, zgjidhni planin e pajtimit që dëshironi të keni me Cloudflare. Në këtë artikull, ne do të përdorim versionin FALAS.

Zgjedhja e planit Cloudflare

Pas konfirmimit të planit të pajtimit, faqja e internetit do të skanojë rekordin tuaj DNS.

Klikoni mbi Vazhdo për të marrë Emrat e ri të Names.

Cloudflare DNS

Zëvendësoni Nameservers tuaj ekzistues nga Nameservers të siguruar nga Cloudflare dhe klikoni Vazhdo. Mund të duhen rreth 24 orë për ta bërë ndërprerësin dhe pasi të jetë bërë, do të shihni që statusi të aktivizohet dhe përmbajtja e faqes tuaj do të dorëzohet nga serverët Cloudflare.

Për të integruar çdo CDN në një sit të WordPress, proceset janë pothuajse të njëjta. Sidoqoftë, është e rëndësishme të analizoni se cili ofrues i CDN mund t’ju shërbejë më mirë përpara se të investoni në të. Objektivi kryesor mund të jetë i njëjtë, por të gjitha ato vijnë me karakteristika të ndryshme dhe çmime.

2) Procesi i Konfigurimit të StackPath CDN

StackPath (më parë MaxCDN) është një nga emrat më të njohur në industrinë CDN. Ata ofrojnë plane CDN, si dhe një kombinim të planeve të zjarrit të CDN dhe faqes në internet. Të dy planet ofrojnë një provë falas për një muaj, të cilën do ta përdorim në këtë tutorial.

Për të filluar, vizitoni faqen e internetit dhe lundroni në Produkte> Shërbime Edge> CDN. Pastaj, lëvizni poshtë në faqe derisa të shihni seksionin Filloni Sot, zgjidhni vetëm CDN dhe pastaj klikoni Fillo buton.

Fillimi i StackPath

Ju mund të shkruani një email dhe fjalëkalim për të krijuar llogarinë tuaj ose mund të regjistroheni me një llogari ekzistuese Google, Facebook ose Github.

Pasi të keni krijuar llogarinë tuaj, zgjidhni Uebfaqe & Shërbime të Aplikimit.

Përzgjedhja e Shërbimit Stackpath

Zgjidhni CDN në faqen tjetër dhe më pas konfiguroni mënyrën e pagesës dhe klikoni Vazhdo.

Ju do të duhet të krijoni një sit duke futur emrin e domain.

Shtimi i origjinës së faqes StackPath

Klikoni Vazhdo dhe pastaj shkruani adresën IP të serverit tuaj të pritjes. Ju zakonisht mund t’i gjeni këto informacione në cPanel tuaj.

Shtimi i një siti në Stackpath

Hapi i fundit është të azhurnoni cilësimet tuaja DNS dhe t’i drejtoni ato në Rrjetin StackPath. Do të duhet të krijoni një regjistrim A dhe të shkruani informacionin e dhënë nga StackPath. Do të duhen deri në 24 orë që ndryshimet të hyjnë në fuqi, kështu që mos harroni të kontrolloni faqen tuaj për t’u siguruar që gjithçka po funksionon.

3) Procesi i konfigurimit të CDN Sucuri

Sucuri është një plugin popullor i sigurisë që do të ngurtësojë faqen tuaj të internetit në WordPress dhe do ta mbrojë atë nga hakerat. Ata kanë një platformë mjaft të fortë të sigurisë që jo vetëm që do të sigurojë faqen tuaj dhe do ta skanojë atë për malware, por gjithashtu do t’ju ofrojë optimizime të ndryshme të shpejtësisë.

Ata gjithashtu ofrojnë një firewall të pavarur që përfshin një CDN të integruar për faqen tuaj. Planet fillojnë me 9,99 $ / muaj dhe vijnë me një garanci 30-ditore të kthimit të parave.

Për të filluar me CDN të Sucuri, vizitoni faqen e tyre të internetit dhe më pas zgjidhni Firewall-in e Uebfaqes nga menyja kryesore e Produkteve. Për këtë tutorial, ne do të regjistrohemi në planin Themelor.

Regjistrohuni në llogarinë Sucuri

Krijoni llogarinë tuaj dhe shtoni informacionin tuaj të faturimit.

Krijimi i llogarisë sucuri

Ju do të jeni në gjendje të shtoni faqen tuaj duke futur emrin e domain dhe duke zgjedhur opsionin “Dua të përdor serverët DNS të Sucuri”.

Shtimi i faqes tek sucuri

Hapi i fundit është të azhurnoni informacionin tuaj DNS duke shtuar një rekord A dhe duke e treguar atë në serverët DNS të Sucuri.

Ndryshimet e DNS mund të duhen deri në 48 orë për t’u përhapur edhe pse Sucuri thotë se mund të ndodhë brenda 6 orësh, kështu që sigurohuni që të kontrolloni faqen tuaj për të siguruar që gjithçka ishte vendosur si duhet.

4) KeyCDN Procesi i konfigurimit

Kjo është një CDN me performancë të lartë dhe e përdorur gjerësisht. Ju mund të provoni shërbimin e tyre duke u regjistruar në versionin e tyre të provës. Për këtë artikull, ne do të përdorim edhe versionin e tyre të gjykimit.

Regjistrimi i KeyCDN

Vizitoni faqen e tyre zyrtare dhe krijoni një llogari. Pasi të krijohet llogaria, një email konfirmimi do të dërgohet në adresën tuaj të postës elektronike. Duke konfirmuar emailin, llogaria juaj do të aktivizohet dhe do të keni mundësi të hyni në pult.

Paneli KeyCDN

Shkoni te Zonat nga menyja anësore për të shtuar një zonë për faqen tuaj të internetit dhe për të gjeneruar URL të CDN.

Zona KeyCDN

Klikoni në butonin Ruaj për të ruajtur ndryshimet. Do të duhen disa minuta për të aktivizuar zonën tuaj dhe pasi të aktivizohet, do të shihni statusin si aktiv. Hapi tjetër është të Pastroni nga Menaxhimi drop-down menu nën Actions.

URL e Zonës KeyCDN

Kopjoni URL-në e Zonës dhe ruajeni për hapin tjetër.

Instalimi i një Plugin

Në hapin e mësipërm krijuam me sukses shërbimin CDN për faqen tonë të WordPress. Tani ne kemi nevojë për të konfiguruar faqen tonë WordPress në mënyrë që të mund të funksionojë me shërbimin CDN siç duhet. Për ta bërë këtë, duhet të kërkojmë një shtojcë që të instalohet në faqen tonë të WordPress.

Hyni në pultin tuaj të WordPress dhe Shtoni shtojcën e re nga opsioni Plugins. Kërko për Breeze – Plugin Cache i WordPress.

Plugin me fllad

Pas instalimit, aktivizoni shtojcën dhe shkoni te cilësimet e saj. Klikoni në butonin CDN dhe ngjisni URL-në e Zonës që keni kopjuar tashmë nga pulti i KeyCDN.

Cilësimet e prizës së flladit

Klikoni mbi Ruaj ndryshimet për të zbatuar CDN.

Kjo eshte! Ju keni integruar me sukses CDN në faqen tuaj WordPress. Për të konfirmuar integrimin, shfletoni faqen tuaj në çdo shfletues në internet dhe qaseni në kodin e tij burimor. Nëse integrimi ishte i suksesshëm, do të shihni se skedarët janë duke u shkarkuar përmes serverëve KeyCDN.

Testi i KeyCDN

Përfitimet e të pasurit një CDN në WordPress

WordPress është një sistem i menaxhimit të përmbajtjes që konsumon një sasi të drejtë të të dhënave statike dhe dinamike. Në mënyrë tipike një faqe WordPress është e ndërtuar në një model apo temë dhe shfrytëzon disa nga funksionalitetet e saj përmes shtojcave. Përmbajtja si header, footer, imazhet e banderolave ​​dhe menuja nuk ndryshon shumë shpesh dhe mund të ruhet nga shërbimi CDN. Përveç caching CDN ofron përfitime të tjera gjithashtu.

Përfitimet e CDN-së

Ruan Bandwidth

Meqenëse CDN ruan përmbajtjen dhe furnizon kopjen e vet pa u tërhequr nga serveri në internet, kjo do t’ju kursejë shumë bandwidth. Kjo mund të mos duket e madhe, por mund të kursejë shuma të mëdha në shpenzimet e serverëve për vendet me trafik të lartë.

siguri

Siguria është një nga çështjet më të larta për përdoruesit e WordPress por mund të adresohet duke përdorur një CDN në një faqe WordPress. CDN ngurtëson sigurinë pasi është optimizuar për të identifikuar kërcënime famëkeqe të sigurisë, si sulmi dhe aktivitetet spam të shpërndara mohimi i shërbimit (DDoS) duke përdorur bots dhe skriptet.

Merret me trafik të lartë

Uebfaqet me vëllim të lartë trafiku mund të përdorin rrjetin e serverëve CDN. Përmbajtja e cached është lehtësisht e disponueshme për përdoruesin përfundimtar edhe nëse rrjeti i ngarkuar me rrjetë është i ngarkuar me kërkesa të reja.

shpejtësi

Përmirëson ndjeshëm shpejtësinë e ngarkimit të faqeve pasi zvogëlon efektin e latencës duke furnizuar përmbajtje të ruajtur në një nga shumë serverë të vendosur në të gjithë botën. Kjo kontribuon në përvojën e përdoruesit dhe gjithashtu zvogëlon nivelin e fryrjes pasi përdoruesit kanë tendencë të kalojnë më shumë kohë në faqen tuaj të internetit.

Renditjet më të larta të SEO

Ne përmendëm më herët që Google favorizon faqet e internetit të shpejtë. Me një CDN, performanca e faqes suaj të internetit do të përmirësohet në mënyrë dramatike, kështu që është e natyrshme të prisni që faqja juaj e internetit të renditet më mirë në motorët e kërkimit.

Disponueshmëria më e mirë

Më në fund, me një CDN, nuk do të duhet të shqetësoheni që faqja juaj të bie, sepse serveri juaj po vuan nga joproduktive. Meqenëse një CDN shërben me përmbajtje të ruajtur nga shumë serverë, nëse një server nuk është i disponueshëm, CDN thjesht do të dërgojë faqen tuaj nga një server tjetër..

Mendimet përfundimtare

Në këtë artikull, kemi diskutuar se çfarë është një CDN dhe si funksionon ajo. Ne gjithashtu shikuam disa nga ofruesit e njohur të CDN dhe hulumtuam si të integrojmë një çift prej tyre në një faqe të WordPress. Ne gjithashtu kuptuam përfitimet që një CDN mund të sjellë në një faqe në internet dhe llojin e bizneseve që tashmë përdorin CDN në faqet e tyre për përvojë më të mirë të përdoruesit. Ndani përvojën tuaj me ofruesin tuaj CDN.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me