si të përdorin blloqet e gutenbergutNë vitin 2018, WordPress u largua nga redaktori i saj për një kohë të gjatë në një të quajtur “Gutenberg”.


Për dallim nga redaktori i vjetër, përdoruesit e WordPress tani përdorin një redaktues modern bllok-dhe-lëshues për të ndërtuar dhe rregulluar faqet e internetit, publikimin e përmbajtjes dhe shitjen e shërbimeve dhe produkteve të tyre në internet.

Nëse ju jeni një përdorues i gjatë që përpiqeni të kuptoni për redaktorin e ri, ose jeni krejt i ri në WordPress, ky udhëzues do t’ju mësojë litarët. Do të mësoni:

 • Si ndryshojnë blloqet e Gutenberg nga redaktori klasik.
 • Si të përdorni ndërtuesin e bllokut për të krijuar dhe modifikuar faqe.
 • Farë bëjnë blloqet e Gutenberg.
 • Si të zhbllokoni cilësimet shtesë me shiritin anësor.
 • Si të përdorim shiritin e veglave për të qenë më produktivë.

Contents

Redaktori klasik vs Gutenberg Blocks

Kalimi nga redaktori klasik në blloqet e Gutenberg është një hap i madh për WordPress. Le të shohim se si redaktori ka evoluar.

Redaktori klasik i WordPress-it

Nga viti 2003 deri në vitin 2018, WordPress u siguroi përdoruesve të saj një redaktues teksti bazë.

WordPress-Classic-Editor

Redaktori klasik i WordPress ishte redaktori juaj tipik WYSIWYG (“ajo që shihni është ajo që merrni”).

Me fjalë të tjera, ju shtypët përmbajtjen tuaj në fushën e hapur, e formatuat atë duke përdorur shiritin e veglave të dhëna, dhe kjo është pak a shumë si dukej teksti juaj në faqen tuaj të internetit.

WordPress-WYSIWYG Editor-

Sshtë një ndërfaqe mjaft e thjeshtë dhe një ndër të cilën shumë përdorues të WordPress u mësuan me kalimin e viteve. Por ajo kishte kufizimet e saj.

Për shembull:

WordPress-Page-Shembulli

Kjo është mënyra se si përmbajtja do të shfaqej në faqen e internetit të publikuar dikur. Por do të mund të konfirmonit vetëm se gjithçka e përkthyer në rregull nga redaktori në faqe duke përdorur funksionin “Paraprakisht”.

Nuk kishte asnjë mënyrë për të shkruar përmbajtje brenda kontekstit aktual të faqes. Për më tepër, u desh një njohuri e caktuar me HTML ose një mbështetje e tepruar në shtojcat për të qenë në gjendje të ndërtoni dizajne dhe skema më të përparuara.

Në 2018, WordPress u përpoq të korrigjojë këto kufizime duke lëshuar redaktorin e ri të WordPress (d.m.th. Gutenberg).

Redaktori i Bllokut të Gutenberg

Redaktori i ri i WordPress është një redaktues bllok-and-drop.

Gutenberg

Kjo do të thotë që përmbajtja nuk shkruhet më në një redaktor kryesor. Blloqet individuale janë hedhur në vend për të ndërtuar përmbajtjen e një faqe.

Gutenberg-Blocks

Kur zgjidhet secili bllok, ai vjen me një shirit mjetesh unik. Kjo lejon për një përvojë më të thjeshtë dhe më të personalizuar të redaktimit, pasi ju keni treguar vetëm kontrollet editoriale që ju nevojiten në atë kohë.

Redaktori Gutenberg gjithashtu e ka bërë shumë më të lehtë shtimin e llojeve të përmbajtjeve dhe faqosjeve që përndryshe do të ishin shumë kohë ose të vështira për një fillestar të WordPress të bëjë vetë..

Më shumë-Gutenberg-Block-Shembuj

Për më tepër, nuk ka më asnjë lojë me mend. Ajo që krijoni brenda redaktorit të bllokut është se si paraqitet në faqen tuaj të internetit. Shkronjat, modelimet dhe faqosjet të gjitha përputhen:

WordPress-Page-Shembull-me-Gutenberg

A është një redaktor i WordPress më mirë se tjetri?

Sa për atë që është më mirë – redaktori klasik ose Gutenberg – do të duhet ta kuptoni këtë vetë.

Edhe pse WordPress automatikisht vjen i instaluar me Gutenberg, përdoruesit mund të instalojnë plugin Classic Editor nëse ata nuk janë ende gati për t’u transferuar te redaktori i bllokut akoma.

Ekzistojnë gjithashtu mundësi të tjera shtesë të redaktorit. Elementor dhe Ndërtues kastor janë dy nga alternativat më të njohura të redaktuesve tërheqëse dhe tërheqëse, Kategoritë Bllok
megjithëse ato janë më të përshtatshmet për stilistë dhe zhvillues profesionistë që duhet të zhbllokojnë më shumë karakteristika.

Tani për tani, le të bëjmë një zhytje më të thellë në Gutenberg dhe do t’ju jap një ide më të mirë se çfarë të prisni nga redaktori drag and drop WordPress.

Si të përdorni Redaktorin e Bllokut të Gutenberg

Le ta rishikojmë redaktorin e bllokut Gutenberg duke vendosur një faqe të re (ose një postim).

Filloni me menunë WordPress në anën e majtë të ekranit. Nëse doni të krijoni një faqe të re në internet, rri pezull mbi “Pages” dhe zgjidh “Shto të re”. Nëse doni të krijoni një postim të ri në blog, rri pezull mbi “Postimet” dhe zgjidh “Shto të Re”.

WordPress-Add-New-Faqe

Shtoni një Titull

Me krijimin e faqes tuaj të re ose postimit, jepini atij një titull në bllokun “Shto Titullin”:

Gutenberg-Title-Block

Krijoni bllokun tuaj të parë

Paragrafët zakonisht përbëjnë pjesën më të madhe të përmbajtjes që vendosim në një faqe në internet, dhe kjo është arsyeja pse blloku i parë që Gutenberg na jep është gjithmonë një bllok Paragrafi:

Gutenberg-New-Paragrafi-Block

Nëse dëshironi të filloni me një paragraf, shtoni kursorin tuaj në bllokun bosh që thotë “Filloni të shkruani ose shkruani / për të zgjedhur një bllok”. Ndërsa shkruani, përmbajtja juaj do të plotësojë bllokun.

Rregulloni përmbajtjen në një bllok

Për të rregulluar stilin e paragrafit tuaj, përdorni shiritin e veglave që shfaqen pak sipër tij.

Radhitje

Me shumicën e blloqeve të Gutenberg, do të keni mundësinë të ndryshoni shtrirjen e përmbajtjes brenda bllokut:

Gutenberg-Alignment

E majta është paracaktuar. Ju gjithashtu mund të zgjidhni për të rreshtuar në qendër ose drejtimin e duhur të përmbajtjes tuaj.

Formatimi

Kurdo që të keni një tekst brenda një blloku, mund ta formatoni me guxim:

Gutenberg-Paragrafi-Bold

Bëni tekstin italic:

Gutenberg-Paragrafi-Italic

Ose shtoni një lidhje (link):

Gutenberg-Paragrafi-Link

Nëse doni të bëni lidhjet tuaja të hapura në një dritare të re të shfletuesit, klikoni në shigjetën poshtë në shiritin e hiperlidhjeve. Kur të keni bërë ndryshimet tuaja, klikoni në shigjetën “Kthimi” për të ruajtur lidhjen.

Opsione shtesë të stilit

Nëse klikoni në shigjetën poshtë në shiritin e veglave, do të gjeni opsione shtesë të stilizimit të tekstit:

Gutenberg-shumë-Text-Options

“Kodi” stilon tekstin tuaj sikur të ishte shkruar në një redaktues kodesh:

Gutenberg-Paragrafi-Code

“Inline image” ju lejon të mbështillni tekstin tuaj rreth një imazhi:

Gutenberg-Paragrafi-InlineImage

Siç mund ta shihni, kjo nuk është një mënyrë efikase për të çiftuar imazhe dhe tekst pranë njëri-tjetrit në Gutenberg. (Ne do të shqyrtojmë një mënyrë tjetër për ta bërë këtë më vonë.)

Mundësia e fundit këtu ju lejon të shtoni një përparim përmes tekstit të theksuar:

Gutenberg-Paragrafi-gërmave

Më shumë opsione bllok

Butoni i fundit në shiritin e veglave zbulon gjithmonë më shumë opsione bllok:

Gutenberg-shumë-Block-Options

Këto opsione do të jenë të njëjta, pavarësisht nga lloji i bllokut që po redaktoni.

Le të rimarrim shpejt atë që bëjnë këto:

 • Fshihni Cilësimet e Bllokut: Bën zhdukjen e shiritit anësor në të djathtë.
 • Duplicate: Bën një kopje të saktë të këtij blloku.
 • Vendosni më parë: Shton një bllok të ri bosh mbi këtë.
 • Fut Pas: Shton një bllok të ri bosh poshtë këtij.
 • Ndrysho si HTML: Kthen bllokun në një redaktues kodesh nëse doni të shkruani në HTML.
 • Shtoni në Blloqe të Reusable: Ruan bllokun që të mund ta ripërdorni diku tjetër në faqe.
 • Hiq bllokun: Fshin bllokun.

Blloku i transformimit

Ekziston një buton tjetër në shiritin e veglave që ju duhet të jeni të vetëdijshëm për:

Gutenberg-switch-Blocks

Ky buton nuk do të duket gjithmonë në këtë mënyrë, prandaj mos harroni se butoni i parë ju lejon të shndërroni bllokun aktual në një të lidhur.

Për shembull, mund ta shndërroni një bllok të bazuar në tekst si Paragrafi në Kreu, Lista ose Citim. Sidoqoftë, nuk mund të ktheni diçka si një paragraf në një imazh ose një vijë ndarëse. Do të të duhet një bllok i ri për këtë.

Shtoni një bllok të ri

Për të shtuar një bllok të ri në faqen tuaj, ju keni një numër opsionesh.

Fut para / pas

Tashmë keni parë opsionet e Vendosni Para / Vendosni Pas në shiritin e veglave të bllokut tuaj. Kjo është një mënyrë për ta bërë atë.

Nëse klikoni larg bllokut tuaj ekzistues dhe rri pezull mbi pjesën e sipërme të tij, do të shihni që një shenjë e vogël plus shfaqet:

Gutenberg-Add-Block-Cross

Kur e klikoni atë, ajo do të zbulojë blloqet tuaja:

Gutenberg-Add-Block-Plus-Sign

Zgjidhni atë që dëshironi të shtoni bllokun e ri mbi atë që keni tashmë.

Nëse rri pezull mbi pjesën e poshtme të bllokut, do të shihni të njëjtën shenjë plus. Dallimi i vetëm është se do të shtojë një bllok të ri nën atë që keni.

Përdorni tastierën tuaj

Një mënyrë tjetër për të shtuar një bllok të ri është duke shtypur butonin “Kthimi” në tastierën tuaj:

Gutenberg-Add-Block-Shkruani

Kjo menjëherë do të shtojë një bllok paragrafi të ri në faqe.

Nëse doni ta ndryshoni atë në një lloj bllok tjetër, mund të përdorni shenjën plus në të majtë të bllokut të ri:

Gutenberg-Ndryshimi-New-Block

Ose mund të shkruani një shirit (/) të ndjekur nga emri i bllokut që dëshironi të përdorni:

Gutenberg-Ndryshimi-Block-Slash

Për shembull, nëse keni dashur të shtoni një imazh, ju do të shkruani “/ imazhin”. Opsioni bllok do të automatizohet kur shkruani emrin e përputhjes.

Shtoni një bllok nga shiriti i veglave

Ju gjithmonë mund të përdorni veçorinë themelore të shtimit të bllokut në shiritin e veglave:

Gutenberg-Add-Block

Shkoni nëpër opsione ose shkruani emrin e bllokut që po kërkoni.

Zhvendosni një bllok

Pasi të keni filluar krijimin e blloqeve, mund të vendosni që nuk jeni të kënaqur me rendin në të cilin shfaqen. Ose mbase keni shtuar një bllok më lart kur të duhej të ishte më poshtë.

Nuk ka nevojë të fshini blloqe ose përmbajtje të prerë dhe ngjitur nga një bllok në tjetrin. Zgjidhja është e thjeshtë.

Gutenberg është një redaktor bllok-and-drop. Kjo do të thotë që ju mund të lëvizni blloqet tuaja kudo që dëshironi me lehtësi.

Ka dy mënyra për ta bërë këtë.

Përdorni Shigjetat Leviz

Mundësia e parë është të përdorni shigjetat lëvizëse në anën e majtë të secilit bllok. Kalo mbi bllokun që dëshiron të lëvizësh dhe do të gjesh një shigjetë lart dhe poshtë:

Gutenberg-veprim-Arrows

Nëse gjithçka që ju doni të bëni është të zhvendosni një bllok lart ose poshtë një herë, kjo mundësi funksionon mirë.

Gutenberg-Moved-Block

Përdorni Drag-and-Drop

Nëse dëshironi të bëni një rirregullim më drastik të blloqeve tuaja, duhet të përdorni zvarritjen.

Ndodhet në të njëjtin vend si shigjetat. Rri pezull mbi bllokun që dëshironi të lëvizni dhe kapni vëmendjen e pikave që shfaqen në mes. Do ta shihni kursorin tuaj të ndryshojë në një dorë kur të bëni:

Gutenberg-Grab-Drag-and-Drop

Kur zhvendosni bllokun në një pjesë të re të faqes, sigurohuni që të shihni një vijë të errët të shfaqet para se ta bjerë poshtë:

Gutenberg-Leviz-Block

Kjo ju lejon të dini se jeni duke e zhvendosur bllokun në hapësirën në dispozicion. Pa atë linjë, zvarritja nuk do të funksionojë.

Fshini një bllok

Nëse vendosni që doni të hiqni një bllok krejt, ju keni mundësi edhe me këtë.

Ju keni parë një nga këto tashmë. Insideshtë brenda opsioneve shtesë të bllokut tuaj. Thjesht klikoni në “Hiq bllokimin” dhe ai do të fshihet.

Ju gjithmonë mund ta fshini atë në një mënyrë të modës së vjetër, gjithashtu. Vendoseni kursorin tuaj brenda bllokut dhe përdorni butonin “Fshi” të tastierës tuaj për ta hequr atë.

Vini re, megjithatë, që nëse është një bllok i bazuar në tekst, duhet të hiqni përmbajtjen së pari përpara se ta fshini atë në këtë mënyrë. Për çdo gjë tjetër – një imazh, një widget i ngulitur, etj – thjesht mund të përdorni tastin tuaj “Fshi”.

Ju gjithashtu mund të theksoni bllokun (duke tërhequr kursorin tuaj mbi të) dhe pastaj të shtypni butonin “Fshi”. Kjo është e dobishme nëse doni të nënvizoni dhe fshini më shumë se një bllok në të njëjtën kohë.

Krijoni një bllok të ripërdorshëm

Blloqet e ripërdorshme vijnë në dispozicion kur doni të krijoni një element që mund të përdoret në të gjithë vendin, si një bllok promovues për postimet tuaja në blog ose një thirrje për veprim.

Gutenberg-Krijo-Reusable-Block

Në vend që të përpiqeni të rikrijoni bllokun në faqet që duhet të vazhdoni, hapni opsionet tuaja të bllokut dhe klikoni “Shto në blloqe të ripërdorshme”. Pastaj, jepini një emër:

Gutenberg-Emri-Reusable

Pasi të ruani, do të keni mundësi të rigjeni dhe përdorni atë në të njëjtën mënyrë si do të blini ndonjë nga blloqet e Gutenberg. Do ta gjeni në një kategori të re të quajtur “Reusable”:

Gutenberg-Reusable-kategori

Një turne në Gutenberg bllokon

Redaktori klasik i WordPress la shumë për të dëshiruar në drejtim të ndihmës së përdoruesve të krijojnë përmbajtje dhe paraqitje komplekse. Blloqet e Gutenberg largohen me atë pengesë rrugore.

Le të njihemi me blloqet:

Kategoritë bllok

WordPress ka bërë një punë të këndshme të organizimit të blloqeve të saj në kategori.

Blloqe të zakonshme

Këto janë blloqet tuaja të zakonshme:

Përbashkët-Blocks

Teksti bazë dhe elementet vizuale që përdorni në një faqe do të jenë këtu.

Blloqet e formimit

Këto janë blloqet tuaja të formatimit:

Formatimi-Blocks

Shumica e këtyre janë blloqe miqësore me zhvilluesit, kështu që mund të mos ju duhen shumë. Tabela dhe blloqet e kuotave të tërheqjes mund të vijnë në dispozicion.

Blloqet e faqosjes

Këto janë blloqet e planifikimit tuaj:

Layout-Blocks

Nëse doni të shtoni pushime në përmbajtjen tuaj (si me hapësirë ​​të madhe ose vijë ndarës) ose elemente speciale (si një buton), do t’i gjeni ato gjëra këtu.

Blloqe Widgets

Këto janë widget-et tuaja:

Widgets-Blocks

Në pjesën më të madhe, këto janë elementet që duhet të futen brenda shiritit anësor të blogut tuaj, jo të shfaqen në faqet tuaja. Përjashtimet e vetme që do të gjeni janë blloqet e krijuara nga shtojcat e tjera, si ky shembull WPForms.

Bllokon

Këto janë embeds tuaj:

Embeds-Blocks

Do t’i përdorni këto për të sjellë përmbajtje nga platforma të tjera. Kjo është e mirë për ngulitjen e gjërave si videot në YouTube, klipet SoundCloud dhe postimet në Twitter.

Blloqet më të përdorura zakonisht Gutenberg

Siç mund ta shihni, ekzistojnë dhjetëra blloqe të Gutenberg. Thënë kështu, ka disa elementë që të gjithë përdorin për të krijuar faqe ose postime në WordPress, kështu që filloni duke mësuar bazat:

Blloku i paragrafit

Përdorni bllokun Paragrafi për të shtuar tekstin e thjeshtë në faqen tuaj.

Paragrafi-Block

Blloku drejtues

Përdorni bllokun Kreu për të shtuar një kokë në faqen tuaj.

Kreu-Block

Këto ju lejojnë të prezantoni tema të reja në faqe ndërsa e bëni përmbajtjen tuaj më të lehtë për tu lexuar. Butonat H2, H3 dhe H4 ju lejojnë të krijoni një hierarki në titujt e faqeve gjithashtu.

Blloku i listës

Përdorni bllokun e listës për të shtuar një listë të shënuar ose të numëruar në faqe:

List-Block

Kjo është gjithashtu e dobishme për të përmirësuar lexueshmërinë.

Bllok imazhi

Përdorni bllokun Image për të shtuar një imazh në faqen tuaj.

Image Block-

Ju mund të ngarkoni një imazh nga disku juaj ose të zgjidhni një që ekziston tashmë në bibliotekën tuaj të mediave.

Blloku i videos

Përdorni bllokun Video për të futur një imazh në faqen tuaj.

Video-Block

Ju mund të ngarkoni një skedar video, të zgjidhni një nga bibliotekën tuaj, ose ta tërheqni atë nga një lidhje.

Për shkak se videot marrin shumë hapësirë, alternativa më e mirë është të ruani skedarin tuaj në një platformë për ndarjen e videove si Vimeo ose YouTube. Pastaj, futeni atë me një lidhje.

Ju nuk do të përdorni bllokun Video për këtë. Në vend të kësaj, shikoni për embed përkatëse.

YouTube ka një:

YouTube-Mbjell

Siç bën edhe Vimeo:

Vimeo-Mbjell

Ju duhet të bëni të njëjtën gjë për çdo skedar audio (si podcast ose fonogram) që dëshironi të shtoni në faqe. Ose përdorni bllokun Audio ose ngulitjen përkatëse (si për Spotify) për ta bërë këtë.

Blloku i butonit

Përdorni bllokun e butonit për të drejtuar vizitorët ose lexuesit tuaj për të ndërmarrë veprime:

Button-Block

Kjo mund t’i drejtojë ata te: “Programi Tani”, “Regjistrohu”, “Lexo më shumë”, etj.

Media dhe Blloku i Teksteve

Siç u përmend më herët, opsioni Inline image në bllokun e paragrafëve është një mënyrë joefikase për bashkimin e tekstit dhe imazheve. Në vend të kësaj, përdorni bllokun Media dhe Text për ta bërë këtë:

Media-dhe-Text-Block

Blloku i kolonave

Një mënyrë tjetër për të vendosur dy blloqe të ndryshme (të të njëjtit apo lloji të ndryshëm) pranë njëri-tjetrit është duke përdorur bllokun e Kolonave:

Kolona-Block

Për të shtuar kolona shtesë në të djathtë ose të majtë, rri pezull mbi blloqet brenda kolonës dhe shtypni shenjën plus. Shtë njësoj si të shtoni një bllok të ri, vetëm kjo do t’i shtojë ato horizontale.

Blloqe bashkimi të mediave sociale

Në vend që të përdorni kodin e ngulitur nga media sociale për të vendosur një postim në faqen tuaj, shtoni lidhjen në postim këtu:

Social-Media-Mbjell

Ka blloqe të ngulitura për Facebook, Twitter dhe Instagram, kështu që gjeni bllokun Embed që korrespondon me postimin tuaj në mediat sociale.

Blloku klasik

Blloku klasik ju lejon të vazhdoni të krijoni përmbajtje në WordPress duke përdorur redaktorin klasik:

Gutenberg-Classic-Block

Blloku klasik gjithashtu hyn në lojë sa herë që një faqe në internet lëviz nga redaktori klasik tek redaktori Gutenberg. Gutenberg nuk do të përpiqet automatikisht ta shndërrojë tekstin tuaj në blloqet e tij. Thjesht i vendos ato në ndërfaqen klasike të redaktorit.

Nëse doni ta shndërroni bllokun tuaj klasik në blloqe të Gutenberg, shkoni te “Më shumë opsione” dhe zgjidhni “Konvertoni në Blloqe”:

Gutenberg-Convert-Blocks

Do të bëjë çmos për të kthyer çdo element në redaktorin tuaj në një bllok përkatës:

Gutenberg-konvertuar-Blocks

Vetëm mos harroni të rishikoni blloqet e prodhuara për çdo gabim para se të ruani ndryshimet tuaja.

Blloqet e prizave të WordPress

Shumica e shtojcave të njohura të përdorura nga përdoruesit e WordPress janë në përputhje me Gutenberg. Në disa raste, këto shtojca kanë krijuar blloqe speciale që shfaqen në redaktorin tuaj.

Për shembull, nëse po përdorni një shtojcë të formës së kontaktit si WPForms, duhet të gjesh një bllok përkatës për të:

WPForms-Block

Thjesht krijoni formën tuaj në shtojcë dhe më pas gjeni atë në dropdown të ​​dhënë këtu. Nuk ka nevojë të gjurmoni dhe ngjisni kodet e tua të formularit.

Yoast, një plugin popullor SEO, është një tjetër që shton blloqe të reja në Gutenberg:

Yoast-Blocks

WooCommerce, Zgjidhja e e-commerce e WordPress, ka bërë të njëjtën gjë:

Woocommerce-Blocks

Ekzistojnë gjithashtu shtesa “përfundimtare” të Gutenberg që shtojnë një grup blloqesh të reja tek ndërtuesi juaj, si Shtesa Ultimate për Gutenberg:

Ultimate-Addons-Gutenberg

Këto lloje të shtojcave zgjerojnë funksionalitetin e ndërtuesit tuaj të bllokut. Nëse po ndërtoni një uebfaqe që ka nevojë për elementë të veçantë – si Google Maps, blloqe dëshmie ose funksionalitet eCommerce – mund t’i shtoni ato në Gutenberg me shtesa si këto.

Një përmbledhje e dokumentit dhe shiritit anësor të bllokut

Tani që e keni zbritur redaktorin e bllokut, le ta drejtojmë vëmendjen tonë te dokumenti dhe blloku anësor.

Kur kursori juaj është në bllokun e titullit ose diku në faqen ku një bllok nuk ekziston, shiriti anësor do të tregojë cilësimet e Dokumentit:

Document sidebar

Këto ju lejojnë të kontrolloni gjëra të tilla si statusi dhe pamja e faqes.

Këtu janë ato kryesore që duhet të dini:

Statusi dhe dukshmëria

Status-dhe-VisibilityNë këtë panel, mund të përshtateni se kush mund ta shohë faqen (Publik, Privat, ose Fjalëkalim i mbrojtur), si dhe kur ajo publikohet (nëse jo menjëherë). Nëse dëshironi të fshini plotësisht faqen. Mund ta bësh edhe këtu.

permalinkPërdorni këtë panel për të ndryshuar pllaka (pjesa identifikuese e URL). Për shembull:

https://mywebsite.com/Gutenberg-bllok-ndërtues /

Featured-ImageImazhi i paraqitur është imazhi i figurave që njerëzit shohin kur postimet tuaja në blog shfaqen në burimin tuaj kryesor të blogut. Shtë gjithashtu ajo që përdorin platformat e mediave sociale kur tregojnë parapamjet e lidhjeve tuaja.

Kategoritë

KategoritëKjo është në dispozicion vetëm për postimet në blog. Përdoreni këtë për të mbajtur të organizuar temat tuaja.

Tags

TagsKjo është një mjedis tjetër i disponueshëm vetëm për postimet në blog. Përdoreni këtë për të shtuar fjalë kyçe që shfaqen në postimin tuaj dhe ndihmoni lexuesit të gjejnë përmbajtje në temat e lidhura.

Kur kursori juaj vendoset brenda ndonjë prej blloqeve në faqen tuaj (përveç titullit), shiriti anësor do të kalojë në një redaktues të bllokut:

Block-Sidebar

Kjo shirit anësor ju jep mundësi shtesë për redaktimin e blloqeve tuaj nëse i dëshironi. Shiriti anësor i bllokut do të ndryshojë bazuar në llojin e bllokut për të cilin po punoni.

Për shembull, shirita anësor i paragrafit tregon opsionet e redaktimit për:

Paragrafi-Block-Sidebar

Ju mund të rregulloni madhësinë e tekstit tuaj, si dhe ngjyrën e tekstit ose sfondin e bllokut. Nëse dini si të përdorni klasat CSS, mund të rregulloni më tej pamjen e bllokut duke përdorur “Parametrat e Avancuar”.

Shiriti anësor i figurës, nga ana tjetër, ju jep këto cilësime:

Image-Block-Sidebar

Ju mund të shtoni tekstin alt në figurë (e rëndësishme për SEO), të ndryshoni madhësinë e figurës dhe ta lidhni figurën në një faqe në internet.

Disa blloqe nuk ofrojnë ndonjë cilësim shtesë në shiritin anësor si ngulit në Twitter:

Twitter-Block-Sidebar

E vetmja gjë që mund të bëni është të krijoni një klasë me porosi CSS nën “Parametrat e Avancuar”.

Rreshti i fundit: nëse ndiheni sikur nuk mund ta modifikoni plotësisht bllokun tuaj me shiritin e veglave të bllokut, kontrolloni shiritin anësor për opsione shtesë.

Tofarë duhet të bëni me shiritin e veglave

Pjesa e fundit e redaktorit me të cilën duhet të familjarizoheni është shiriti i veglave që ulet përgjatë majës së tij:

Gutenberg-Toolbar

Kjo mund të duket si asgjë më shumë se një vend për të ruajtur butonat “Paraprakisht” dhe “Publikim”, por ka shumë më tepër që mundeni dhe A duhet përdorni shiritin e veglave për.

Le të shqyrtojmë gjërat thelbësore:

Blocks

Butoni i parë në shiritin e veglave është, ku mund të hyni në blloqe të reja:

Gutenberg-Toolbar-Blocks

Undo / Redo

Dy butonat e ardhshëm ju lejojnë të zhbëjni (shigjeta duke treguar majtas) ose të ribërë (shigjeta duke treguar djathtas) ndryshimin e fundit që keni bërë në faqe:

Gutenberg-Toolbar-Undo

Informacioni i faqes

Për ata prej jush që dëshirojnë të krijojnë faqe që janë të lehta për të skanuar vizitorët tuaj, butoni “i” (informacion) ju jep një përmbledhje të përmbajtjes tuaj:

Gutenberg-Toolbar-Info

Ju do të shihni:

 • Sa fjalë keni shkruar.
 • Sa tituj ka, me një ndarje të titujve poshtë tij.
 • Sa paragrafë ka.
 • Sa blloqe keni përdorur.

Countshtë numërimi i fjalëve dhe drejtuesve që janë pjesët më të rëndësishme të informacionit për t’u përqendruar këtu.

Struktura e faqes

Pjesa tjetër e shiritit të veglave zbulon secilin prej blloqeve që keni përdorur për të krijuar faqen tuaj:

Gutenberg-Block-Navigation

Përdoreni këtë për të lëvizur menjëherë në bllokun ku dëshironi të punoni. Kjo është e dobishme për redaktimin e përmbajtjes në faqe dhe postime më të gjata.

Ruani Cilësimet

Do të përdorni këto tre butona të parë me çdo faqe ose postim që krijoni:

Gutenberg-Save-Cilësimet

Përdorni “Ruaje Draft” për të ruajtur ndryshimet tuaja private gjatë punës në një faqe.

Përdorni “Paraprakisht” për të parë faqen në faqen tuaj të internetit.

Përdorni “Publikoni” për të shtyrë faqen tuaj në faqen e internetit të drejtpërdrejtë. Pasi të publikohet faqja, kjo buton do të ndryshojë në “Përditësim”. Përdoreni këtë për të ruajtur dhe shtyrë versionet e reja të faqeve tuaja në sit.

Cilësimet

Kur klikohet ikona e ingranazheve (cilësimet), fsheh ose tregon shiritin anësor të Gutenberg. Kjo është ajo që duket si e paaftë:

Gutenberg-Toolbar-Settings-Disabled

Kjo është se si duket kur aktivizohet:

Gutenberg-Toolbar-Settings-enabled

Me shume opsione

Butoni i fundit në shiritin e veglave zbulon mundësi dhe mjete shtesë. Përdoreni këtë nëse dëshironi të personalizoni hapësirën tuaj të punës në Gutenberg.

Gutenberg-Toolbar-shumë-Options

Pamje

Grupi i parë i opsioneve që kanë të bëjnë me “Pamja”:

Gutenberg-Toolbar-View

“Top Toolbar” zhvendos shiritin e veglave nga blloqet tuaja dhe e ngjit atë në krye të ekranit:

Gutenberg-Top-Toolbar

Opsionet e redaktimit ende ndryshojnë bazuar në bllokun që keni zgjedhur. Dallimi i vetëm është se ai ndodhet vetëm në krye të faqes tani.

“Spotlight Mode” zhduk çdo bllok që nuk është në përdorim:

Gutenberg-Spotlight-Mode

Nëse dëshironi të ndihmoni të përqendroheni në një bllok në një kohë, ky është një mjet i dobishëm për të mundësuar.

“Mënyra në ekran të plotë” është mënyra e shkrimit pa shpërqendrim të Gutenberg:

Gutenberg-Fullscreen-Mode

Ajo heq menunë e WordPress në pjesën e sipërme dhe të majtë, si dhe shiritin anësor të Gutenberg në të djathtë.

Modaliteti i redaktuesit

Seti tjetër i opsioneve është për modalitetin e redaktuesit.

Gutenberg-Options-Editor

Si parazgjedhje, Gutenberg vendos përdoruesit në “Redaktorin Visual”.

Nëse preferoni të kompozoni faqen tuaj në HTML, mund të kaloni te “Redaktori i Kodit”:

Gutenberg-Code-Editor

Sidoqoftë, një mënyrë më e efektshme dhe më e pastër për të redaktuar blloqet tuaj në HTML është trajtimi i tij individualisht (pasi që me siguri nuk do të keni nevojë të redaktoni tërë kodin e faqes).

Mund të hyni në redaktorin e kodit nën “Redakto si HTML”:

Gutenberg-Edit-HTML

Kjo do ta shndërrojë bllokun në HTML:

Gutenberg-HTML-Block

Ndryshojeni ashtu siç e shihni të arsyeshme. Nëse doni ta ktheni përsëri në modalitetin vizual, hapni opsionet e bllokut dhe zgjidhni “Redakto vizualisht”:

Gutenberg-Edit-Vizualisht

Tools

Gutenberg gjithashtu vjen me një grup mjetesh që lejojnë që të mund të drejtoni përvojën tuaj në redaktues:

Gutenberg-Tools

Mjeti i parë është “Blloku Menaxher”:

Gutenberg-Block-Menaxher

Për dallim nga mjeti i navigimit të bllokut që pamë më herët, ky ju lejon të çaktivizoni çdo bllok që nuk përdorni. Në këtë mënyrë, kur të vijë koha për të kërkuar një bllok të ri, nuk do të duhet të zhyteni nëpër blloqe që nuk do t’i përdorni kurrë.

“Menaxho Blloqet e Reusable” do t’ju çojë te redaktori i blloqeve të ripërdorshme:

Gutenberg-Reusable-Blocks

Kjo është ajo ku blloqet e ruajtura do të ruhen. Për të modifikuar kopjen mëmë të bllokut (ose të krijoni një të ri krejt), veproni këtu.

Ndërsa Gutenberg me siguri e ka bërë më të lehtë krijimin e përmbajtjes në WordPress, disa nga veprimet mund të bëhen të lodhshme. Duke përdorur “Shkurtoret” e Gutenberg-ut, mund të bëni gjëra të tilla si prishja e modifikimit tuaj të fundit, të kopjoni një bllok, të italizoni tekstin e theksuar dhe të ruani ndryshimet tuaja vetëm me tastierën tuaj.

Gutenberg-keyboard-Shortcuts

E gjithë opsioni “Kopjoni përmbajtjen” është të nënvizojë dhe kopjojë të gjitha blloqet në faqe. Përdoreni këtë për të krijuar një faqe të re që është e ngjashme në përmbajtje dhe dizajn. Thjesht shkoni te Faqet> Shtoni të Re dhe pastaj ngjitni blloqet tuaja në faqen e zbrazët.

Opsioni i fundit këtu quhet “Opsione”. Ajo që me të vërtetë bën, sidoqoftë, ju lejon të çaktivizoni disa pjesë të cilësimeve të dokumentit në shiritin anësor:

Gutenberg-Sidebar-Options

Përsëri, nëse zbuloni se ka disa pjesë të redaktorit që nuk i përdorni (si Atributet e faqes), çaktivizoni ato këtu në mënyrë që të mos shpërqendrohen nga elementët që duhet të përdorni.

Wrap-Up

Për shkak se WordPress kishte përdorur të njëjtin redaktor që nga Dita e 1, pati disa reagime kur Gutenberg u prezantua për herë të parë.

Por nëse shikoni konkurencën tërheqëse dhe tërheqëse të grumbulluar rreth WordPress (Wix, Shopify, Squarespace, etj.), Ishte koha për një ndryshim.

Ky evolucionar i redaktorit është shlyer, duke lejuar WordPress t’u shërbejë përdoruesve në të gjitha nivelet. Përdoruesit e saj tani korr përfitimet e mëposhtme që vijnë me ndërtimin e faqeve të internetit me një redaktues bllok:

 • Një pamje e personalizuar e redaktorit që ju bën më produktivë.
 • Më e lehtë për të krijuar dhe rregulluar përmbajtjen.
 • Krijim më i përparuar i përmbajtjes pa njohuri teknike sa më parë duhej.
 • Blloqet e ripërdorshme shpejtojnë hartimin dhe sigurojnë qëndrueshmëri në të gjithë vendin.
 • Më e lehtë për të shtuar dhe konfiguruar elementet e konvertimit (si butonat dhe format e thirrjes për veprim).
 • Shtojcat dhe temat e njohura janë të pajtueshme me Gutenberg.
 • Koha më e shpejtë për të filluar.

Duke filluar nga viti 2022, redaktori klasik nuk do të jetë më në dispozicion. Pra, tani është koha e përsosur për të kuptuar se si do të bëni që Gutenberg të funksionojë për ju.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me