Përdorueshmëria e faqes në internet 101

Përdorshmëria është thelbësore për suksesin e çdo faqe në internet. Nëse një sit është sfidues për t’u përdorur, atëherë ai jo vetëm që do të jetë zhgënjyes për përdoruesit, por gjithashtu do të dëmtojë biznesin tuaj.


Përdoruesit do të kalojnë më pak kohë në një sit që ata e kanë të vështirë të përdorin, dhe të heqin dorë përpara se të kryejnë thirrjet tuaja për të vepruar. Ata gjithashtu do të kujtojnë më pak ato që lexojnë dhe ka shumë më pak të ngjarë të kthehen.

Me pak fjalë, përdorimi i dobët i faqeve është i tmerrshëm për biznesin. Por çfarë mund të bëni në lidhje me të?

Përgjigja qëndron në:

 • Kuptimi i asaj që e bën një uebfaqe të vështirë për t’u përdorur në radhë të parë.
 • Njohja me teknikat për përmirësimin e gjërave.
 • Implementimi i një programi të vazhdueshëm të testimit të përdorshmërisë gjatë gjithë jetës së uebfaqes.

Theseshtë këto tre komponentë që ne i eksplorojmë në këtë post, duke filluar me ato që e bëjnë një faqe të vështirë për t’u përdorur në radhë të parë.

Farë e bën një faqe të vështirë për t’u përdorur

Ekzistojnë tre arsye kryesore pse dikush e gjen një faqe të internetit të vështirë për t’u përdorur.

Arsyeja e parë është se faqja është thjesht konfuze. Ndoshta ka shumë elementë në ekran që përdoruesi duhet të përpunojë. Përndryshe, mund të ketë shumë animacion ose imazhe tërheqëse. Sido që të jetë, përdoruesi shpejt bëhet i mbingarkuar.

Arsyeja e dytë është se faqja e internetit është në kundërshtim me pritjet. Për shembull, nëse unë ju pyeta se si do të kërkoni në një faqe në internet, shanset janë që ju të shkoni në të djathtën e sipërme të faqes dhe të shkruani pyetjen tuaj të kërkimit në një fushë hyrëse atje përpara se të shtypni butonin e kërkimit.

Sidoqoftë, nëse fusha e hyrjes nuk do të ishte në krye të djathtë ose butoni mungonte, menjëherë do të hutoheni sepse faqja nuk sillej ashtu siç e prisnit.

Shembull i sekuestruar nga Wikipedia
Për një kohë të gjatë, Wikipedia ngatërroi përdoruesit me pozicionin dhe etiketimin e objektit të tij të kërkimit.

Arsyeja e fundit që njerëzit luftojnë me faqet e internetit është ajo ata thjesht pyesin shumë prej tyre. Shumë site paraqesin shumë mundësi për përdoruesin me një listë të gjatë të produkteve, thirrje të panumërta për veprim ose navigacion të fryrë.

Njerëzit bëhen të mbingarkuar, duke vuajtur nga paralizë analize kur përballen me shumë mundësi. Në fakt, Ligji Hicks ka demonstruar një lidhje të drejtpërdrejtë midis numrit të opsioneve dhe kohës që duhet për të bërë një zgjedhje. Kjo është koha kur shumica e përdoruesve nuk janë të gatshëm të investojnë në internet.

Më shumë zgjedhje do të thotë kohë më e madhe e përgjigjes
Ligji Hicks na tregon se sa më shumë zgjedhje të ofrojmë një përdorues, aq më gjatë do të duhet që ata të vendosin, duke rritur kështu mundësinë që ata të braktisin faqen.

Pa dyshim kur shikoni në faqen tuaj të internetit, duket mjaft e lehtë për t’u përdorur. Sidoqoftë, për fat të keq, ju jeni dobët të vendosur për të gjykuar përdorshmërinë e faqes tuaj. Ka dy arsye për këtë.

 • i parë, sa më shumë të njihemi me diçka, aq më intuitiv bëhet. Ju duhet vetëm të mendoni përsëri kur mësuat të vozitni për të kuptuar se është e vërtetë. Kur njerëzit së pari mësojnë të vozisin, është mbingarkesë me kaq shumë gjëra të ndryshme për t’u marrë parasysh. Sidoqoftë, pasi të keni vozitur disa vjet, është e lehtë të arrini në vendin tuaj të punës pa kujtim të udhëtimit, e lëre më shumë aktin e drejtimit.
 • i dytë, kur shikojmë në faqen tonë të internetit, ne zakonisht i kushtojmë vëmendjen tonë të plotë. Sidoqoftë, përdoruesit rrallë janë. Mendoni për mënyrën se si lundroni në uebfaqe të tjera. Shpesh jeni të rrethuar nga shpërqendrimet, pavarësisht nëse janë kolegë të zhurmshëm në zyrë, ose fëmijët tuaj që kërkojnë vëmendje në shtëpi.

Gjërat janë edhe më keq në pajisjet e lëvizshme, ku ne shpesh i përdorim ato kur jemi jashtë dhe rreth ose gjatë kryerjes së aktiviteteve të tjera siç është shikimi i TV.

Pra, nëse nuk mund t’i besojmë gjykimit tonë në lidhje me faqen tonë të internetit, si fillojmë të përmirësojmë përdorueshmërinë e tij? Përgjigja është se ne duhet të testojmë.

Si të provoni përdorueshmërinë e faqes suaj të internetit

Shumë e konsiderojnë përdorueshmërinë duke provuar një luks që nuk mund ta përballojnë. Se është kohë dhe e kushtueshme. Sidoqoftë, megjithëse me siguri mund të jenë të dy, nuk ka nevojë të jetë.

Për fillestarët, ka shumë keqkuptime rreth testimit. Ju nuk keni nevojë të provoni me shumë njerëz. Pesë ose gjashtë njerëz janë të shumtë pasi shumë nuk zbulojnë dukshëm më shumë probleme. Ju nuk keni nevojë domosdoshmërisht për audiencën tuaj të vërtetë. Edhe pse është gjithmonë më mirë të provoni me përdoruesit tuaj aktual kur bëhet fjalë për testimin e përdorshmërisë, shumica e njerëzve do të luftojnë me të njëjtat sfida. Vetëm kur jeni duke punuar me njerëz me nevoja specifike (si të moshuarit ose fëmijët), demografia ka rëndësi.

Më shumë testues nuk do të thotë më shumë probleme të gjetura
Numri i problemeve shtesë të gjetura zvogëlohet në mënyrë dramatike kur testoni me më shumë se 5 ose 6 përdorues.

Ka shumë prova të thjeshta që mund të ekzekutoni që mund të bëhen falas ose me disa dollarë më së shumti. Për më tepër, shpesh mund të merrni rezultate përsëri brenda një ore. Ju mund të shpenzoni më gjatë se sa duke debatuar në lidhje me qasjen e duhur kur mund të kishit provuar dhe të merrni një përgjigje përfundimtare.

Qasja më e mirë është të përvetësoni një mendim “le ta provojmë atë”. Me fjalë të tjera, sa herë që keni një vendim për të marrë atë strategji për të zgjedhur, mos e merrni me mend, provoni.

Mos prisni deri në fund të ridizajnimit të faqes suaj të internetit përpara se të provoni. Në atë fazë, është tepër vonë. Nëse gjeni probleme, është shumë kohë dhe e kushtueshme për të zgjidhur këtë çështje.

Kur është fjala për të testuar përdorueshmërinë e faqes suaj të internetit, nuk mund të filloni kurrë testimin shumë herët. Shtë madje e mundur të provoni duke përdorur një skicë ose një kornizë teli. Sidoqoftë, padyshim që duhet të provoni modelimin e projektimit para se të ndërtoni ndonjë gjë.

Qoftë një skicë, kornizë teli apo koncept dizajni, ekzistojnë dy teste të thjeshta që mund të ekzekutoni me përdoruesit që do t’ju tregojnë nëse po shkoni në drejtimin e duhur.

1) Testi i Klikimit të Parë

Kur vizitoni një faqe në internet, klikimi i parë që bën një përdorues mund të përcaktojë nëse ata janë të suksesshëm në përmbushjen e detyrës së tyre.

Një studim i respektuar për përdorshmërinë e faqes në internet nga Bob Bailey dhe Cari Wolfson zbuluan se nëse një përdorues mori klikimin e parë të duhur, ata kishin një shans 87% për të kryer detyrën e tyre si duhet. Sidoqoftë, nëse ata e gabojnë atë klikim të parë, kjo bie në 46%.

Ne mund të provojmë se sa ka të ngjarë që një përdorues të marrë klikimin e parë të duhur, duke u treguar atyre një koncept të projektimit dhe duke i pyetur se çfarë do të klikonte për të përfunduar një detyrë specifike, të cilën ne u japim.

Mund ta bëni këtë personalisht ose të bëni një studim që ju dërgoni njerëzve përmes postës elektronike, mediave sociale ose uebfaqes tuaj. Gjithashtu, ka shumë shërbime që do të rekrutojnë pjesëmarrës në emrin tuaj për aq pak sa një dollar për person.

Nëse vendosni ta ekzekutoni atë si studim, do t’ju duhet softuer special që mund të gjurmojë ku përdoruesit të klikojnë në një imazh statik të faqes tuaj të internetit. Një shembull i mirë i këtij lloj programi është Qendër e shfrytëzueshmërisë. Jo vetëm që ju lejojnë të ekzekutoni teste të pakualifikuara të klikimit të parë, por ato gjithashtu mbështesin testin e dytë që do t’ju rekomandoja – një test pesë sekondësh.

Përdorueshmëria Harta e nxehtësisë së figurës
Hub i shfrytëzueshmërisë do t’ju lejojë të ekzekutoni teste me klik të parë dhe madje të ndihmoni rekrutimin e pjesëmarrësve.

2) Një Test pesë-sekondë

Ndërsa një test i klikit të parë ju ndihmon të kuptoni se sa efektiv është navigimi juaj, një test pesë sekondësh do të testojë hierarkinë vizuale të faqes tuaj. Me fjalë të tjera, kjo ju lejon të kuptoni nëse përdoruesit i shohin elementet thelbësore në faqe.

Siç nënkupton edhe emri, në një provë prej pesë sekondash, ju i tregoni përdoruesit faqen për pesë sekonda përpara se ta fshehni. Në këtë pikë, ju i kërkoni përdoruesit të rikujtojë ato që panë.

Vini re jo vetëm ato që kujtuan, por rendin që ata të përsërisin ato elemente përsëri tek ju. Njerëzit zakonisht do të përmendin gjërat që kanë pasur ndikimin më të rëndësishëm së pari. Nëse njerëzit përpiqen të kujtojnë thirrjen tuaj për veprim ose mesazhe kritike, ju e dini që keni një problem që ka nevojë për rregullim.

Ju gjithashtu mund të pyesni përdoruesit se çfarë mendojnë për uebfaqen. Ju mund të habiteni me përgjigjet. Shpesh, ajo që duket qartë për ne nuk do të jetë për përdoruesit tuaj. Nuk është e zakonshme që përdoruesit të keqkuptojnë plotësisht temën e një uebfaqeje ose çfarë ofron organizata juaj.

Jo se testimi juaj është i kufizuar në konceptet e projektimit. Ju gjithashtu mund të testoni një uebfaqe ekzistuese ose prototip gjithashtu duke provuar testin e përdorshmërisë.

3) Testimi i përdorueshmërisë së lehtë

Ka shumë mënyra për të ekzekutuar testimin e përdorshmërisë, por për qëllimet tona, unë sugjeroj më të lehta nga të gjitha opsionet e testimit. Kjo do të ndihmojë në krijimin e vlerës së testimit të përdorshmërisë në mendjen tuaj dhe ndoshta ju inkurajon të merrni më ambicioz në të ardhmen.

Lloji i testimit të përdorshmërisë që po i referohem njihet si testim i pakualifikuar dhe i largët. Me fjalë të tjera, nuk do të testoni personalisht dhe nuk do të duhet të jeni i pranishëm kur po ndodh eksperimenti.

Për të kryer këtë lloj testimi, ju duhet një mënyrë për të postuar testin në internet dhe regjistroni njerëzit që e përfundojnë atë. Për fat të mirë, ka shumë mjete në dispozicion siç janë UserBrain.

Testimi i shfrytëzueshmërisë së përdoruesitBrain
UserBrain është një nga shumë mjete që ju lejon të ekzekutoni një test të pakualifikueshëm të shfrytëzueshmërisë në distancë.

Vendosja është e lehtë. Ju përcaktoni një detyrë që dëshironi që përdoruesit të përfundojnë në faqen tuaj të internetit dhe më pas ftoni njerëzit që ta përfundojnë atë.

Ajo që riktheheni është një video e shkurtër e përdoruesit që përpiqet të kryejë detyrën tuaj duke përfshirë një koment audio, ku përdoruesi shpjegon se çfarë po mendojnë dhe pse ata marrin vendimet që ata marrin në faqen tuaj.

Edhe një herë, mjetet si UserBrain shpesh do të rekrutojnë përdorues në emrin tuaj me kosto duke filluar nga rreth 15 dollarë. Sidoqoftë, ju gjithashtu mund të regjistroni pjesëmarrësit tuaj nga miqtë, familja ose kolegët. Kjo tha, provoni dhe shmangni përdorimin e njerëzve brenda kompanisë suaj, pasi ata do të dinë shumë për të qenë pjesëmarrës të mirë.

Siç mund ta shihni, testimi nuk është e nevojshme të jetë e vështirë, dhe nëse vendosni të përdorni një palë të tretë për t’ju ndihmuar në rekrutimin, shpesh merrni rezultate përsëri në një orë. Si rezultat, ju mund të provoni gjatë gjithë procesit të ridizajnimit dhe madje rregullisht edhe në faqen tuaj live. Kjo është një ide e mirë sepse sa më shumë raunde të testimit të kryeni, aq më shumë probleme do të zbuloni.

Më shumë teste me më pak testues është më e mirë
Raunde të shumta të testimit janë më efektive sesa një raund i vetëm me shumë njerëz.

Kjo do të thotë që shpejt do të filloni të gjeni çështje me faqen tuaj të internetit që ka nevojë për rregullim. Se si i adresoni këto probleme do të varet nga ato që janë. Sidoqoftë, në pjesën e mbetur të këtij artikulli, unë dua të ndaj me ju disa mënyra të zakonshme që ju mund të ndihmoni për të kapërcyer pengesat më të përdorshme në faqen tuaj të internetit..

Si të përmirësoni përdorueshmërinë e faqes në internet

Ka shumë mënyra se si të përmirësoni përdorshmërinë e faqes suaj të internetit. Sidoqoftë, tre fusha ia vlen t’i kushtojnë vëmendje të veçantë. Këto janë:

 • Thjeshtësia e ndërfaqes tuaj.
 • Dukshmëria e përmbajtjes kritike dhe thirrjeve për veprim.
 • Rëndësia dhe qartësia e përmbajtjes.

Pra, le t’i shohim këto tre në më shumë detaje.

1) Thjeshtoni ndërfaqen dhe përmbajtjen tuaj

Në shumicën e rasteve, thjeshtimi i ndërfaqes dhe përmbajtjes tuaj të përdoruesit është mënyra më efektive për të përmirësuar përdorueshmërinë e faqes tuaj.

Shpesh faqet e internetit janë të mbushura me elementë të panevojshëm, siç janë imazhet e pakuptimta të aksioneve, lidhjet dytësore naviguese dhe përmbajtja e parëndësishme që përdoruesi nuk i intereson.

Shumë shpesh kemi qëndrimin se dikush mund ta konsiderojë të dobishëm, kështu që le ta vendosim në internet. Rezultati është që faqet tona të internetit grumbullohen aq shumë sa njerëzit nuk mund të gjejnë elementet për të cilët interesohen.

Për fat të mirë, ju mund ta zgjidhni atë me një proces të thjeshtë me tre hapa.

Hapi i parë është të vlerësoni çdo element në një faqe të veçantë dhe pyesni veten nëse mund ta hiqni atë element. Impactfarë ndikimi negativ do të ketë dhe a është ajo një kosto që vlen të paguash për një faqe në internet më të përdorshme?

Hapi i dytë është për të shikoni elementet e mbetura të ekranit dhe pyesni nëse ndonjë prej këtyre elementeve përmbush një rol dytësor. Ndoshta ata kujdesen për nevojat e një auditori sekondar ose i mundësojnë përdoruesit të adresojë një detyrë më pak të rëndësishme.

Nëse ky është rasti, pyesni veten nëse mund ta fshihni atë element në mënyrë që të mos i largoni njerëzit nga detyrat më të rëndësishme. A mund të fshihet më shumë e varrosur në faqen e internetit ose mbase mund të jetë nën një skedë ose fizarmonikë? Kjo do të thotë se është akoma i arritshëm për njerëzit, por nuk e komplikon përvojën për shumicën e përdoruesve.

Më në fund, është koha të shikojmë se çfarë kemi lënë në faqe. Ne kemi nevojë për të marrë disa vendime në lidhje me atë që ne dëshirojmë që përdoruesi t’i kushtojë vëmendjen më të madhe.

Për shembull, cila është thirrja juaj kryesore për veprim? A i kushtohet vëmendje e konsiderueshme më shumë sesa një aksioni të mëvonshëm siç është “ndiqni ne në mediat sociale?”

Po për përmbajtjen? Në cilën mënyrë njerëzit kanë të ngjarë të shohin përmbajtjen tuaj? A do të ketë kuptim? A do ta shohin njerëzit shiritin tuaj duke shpjeguar se çfarë bëni përpara se të shohin diçka më pak kritike si adresa juaj postare?

Këtu mund të vijë në dispozicion testi prej pesë sekondash. Do t’ju ndihmojë të zbuloni nëse keni hierarkinë vizive të një faqe të drejtë.

Sigurisht, për të gjykuar nëse i keni gjërat në rregull, ju duhet një ide e qartë në kokën tuaj se cilat elementë janë më të rëndësishmit në faqe.

Një mënyrë për ta bërë këtë është të caktoni pika të vëmendjes për elementët. Jepini vetes 25 pikë vëmendjeje. Elementdo element i faqes duhet të ketë të paktën një pikë, por nëse dëshironi që njerëzit t’i kushtojnë më shumë vëmendje një gjëje mbi një tjetër, duhet të ketë më shumë pikë. Kështu, për shembull, thirrja juaj kryesore për veprim mund të ketë gjashtë pika, ndërsa politika e privatësisë do të kishte një të tillë.

Pasi ta keni bërë këtë, ju mund të hartoni faqen për të pasqyruar ato përparësi relative. Kjo shtron pyetjen se si hartoni një faqe për të siguruar që të tërhiqni vëmendjen tek elementët e duhur.

2) Hartimi për dukshmëri maksimale

Ka shumë teknika që përdoruesit e dizajnuesve për të tërhequr vëmendjen e përdoruesit ndaj elementeve më thelbësore të ekranit, si shiritat ose thirrjet për veprim. Sidoqoftë, ka pesë që dëshmojnë veçanërisht të fuqishme. Këto janë:

 • pozitë.
 • skulpturë.
 • Hapësira negative.
 • Ngjyrë.
 • madhësi.

1) Konsideroni Pozicionin

Për shkak të mënyrës se si ne lexojmë faqet e internetit dhe si presim që ata të sillen, disa pozicione në një faqe ka më shumë të ngjarë të tërheqin vëmendjen sesa të tjerët.

Për shembull, sepse në perëndim lexojmë majtas dhe djathtas, favorizojmë të majtën e faqeve. Ne kemi mësuar gjithashtu se në shumicën e faqeve të internetit, kolona e djathtë ka tendencë të ketë përmbajtje dytësore në të. Së bashku këta dy faktorë nënkuptojnë vendosjen e përmbajtjes së vlefshme në kolonën e dorës së djathtë zvogëlon mundësinë e përdoruesit ta shohë atë.

Përdoruesit i japin përparësi anës së majtë
Vëmendja e përdoruesit është një paragjykim drejt kolonës së majtë.

Përdoruesit gjithashtu kanë tendencë t’i kushtojnë më shumë vëmendje përmbajtjes më të lartë në faqe, kështu që nëse doni që njerëzit të dallojnë diçka, shpesh është më mirë ta vendosni atë në krye.

Sidoqoftë, koha është gjithashtu thelbësore. Nëse doni që dikush të regjistrohet në gazetën tuaj, për shembull, mund të jetë më mirë ta vendosni atë thirrje për veprim më të ulët në faqe pasi të kenë pasur mundësinë të vlerësojnë cilësinë e përmbajtjes tuaj.

Kjo është arsyeja pse unë këshilloj testimin kur bëhet fjalë për të ditur nëse më mirë t’i poziciononi elementët. Po, si rregull i përgjithshëm, vendosja e një thirrjeje për veprim të lartë në faqe dhe në të majtë ose në qendër do të rezultojë më së miri. Sidoqoftë, ka shumë përjashtime, jo më pak se të cilat është ndikimi i figurave.

2) Përdorni Imazhet Me Kujdes

Imazhet kanë një tërheqje të fuqishme në vëmendjen tonë. Sytë tanë tërhiqen nga imazhet dhe veçanërisht kështu nëse imazhi përmban një fytyrë. Ne jemi të programuar biologjikisht për t’i kushtuar vëmendje njerëzve.

Kjo mund të jetë një ndihmë ose pengesë për përdorshmërinë e faqes tuaj, në varësi të mënyrës se si përdorni imazhet.

Për shembull, është e lehtë për vëmendjen e një përdoruesi të anashkalojë një thirrje për veprim nëse ekziston një imazh i afërt për të tërhequr vëmendjen e tyre në vend.

Imazhet mund të zvogëlojnë efektivitetin e CTA
Attentionshtë e lehtë për vëmendje të kaloni mbi thirrjet për të vepruar në imazhe pranë.

Sidoqoftë, ne gjithashtu mund të përdorim një imazh për të tërhequr vëmendjen e përdoruesve. Për shembull, ne priremi të ndjekim vijën e syve të fytyrave që shohim në foto. Nëse personi është duke kërkuar thirrjen tuaj për veprim ose ndonjë pjesë tjetër kritike të përmbajtjes, atëherë kemi më shumë të ngjarë ta vërejtim atë.

Imazhet e shoqëruara me CTA janë më të mira
Shoqërimi i imazheve me një thirrje për veprim mund të ndihmojë për të tërhequr vëmendjen e përdoruesve.

Jo se është vetëm vija e syve që ne priremi të ndjekim. Ne mund të përdorim shigjeta ose linja drejtimi për të tërhequr vëmendjen ose larg përmbajtjes tjetër.

Gjithashtu, distanca relative midis një pjese kritike të përmbajtjes dhe imazheve të shoqëruara do të ndikojë në atë që njerëzit shohin. Kur dy elementë janë afër së bashku, ata kanë tendencë të lidhen me njëri-tjetrin. Pra, një imazh menjëherë pranë një thirrje për veprim zakonisht do të jetë tërheq vëmendjen tonë për atë thirrje për veprim.

Thirrje delikate për veprim
Radhë delikate të projektimit mund të tërheqin vëmendjen e përdoruesit drejt thirrjeve kritike për veprim.

Marrëdhënia midis elementeve mund të ndihmojë edhe në një mënyrë tjetër. Mund të na lejojë të përdorim hapësirën negative në favorin tonë.

3) Përdorni hapësirën negative

Jam i sigurt që keni parë Ku është Wally ne te shkuaren. Ajo që e bën kaq të vështirë për tu parë Wally nuk është se personazhi është veçanërisht i kamufluar. Në fakt, ai ka një veshje të ndritshme dhe të veçantë. Ai është i vështirë për tu parë sepse është i rrethuar nga kaq shumë elementë në faqe, duke garuar për vëmendjen tonë.

Ne kemi folur tashmë për heqjen e numrit të elementeve që konkurrojnë për vëmendjen tonë në një faqe. Por një teknikë tjetër që mund të përdorim është të rrethojmë përmbajtjen tonë kritike me hapësirën. Pa ndonjë gjë tjetër për tu lidhur në afërsi, syri ynë do të përqendrohet në vend të kësaj. Shtë e njëjta arsye që ne do të shohim shenjën më të vogël në një mur të bardhë.

Hapësirat negative
Hapësira negative përqendron vëmendjen te çdo element afër ekranit.

Jo se hapësira negative është mënyra e vetme për ta bërë përmbajtjen tuaj kritike të dallohet nga elementët e tjerë. Mund të përdorim ngjyrën gjithashtu.

4) Përmirëso me ngjyrën

Ne të gjithë e dimë se si zogjtë dhe lulet përdorin ngjyra të ndritshme të kundërta për të dalë nga rrethina e tyre. Ne mund të përdorim të njëjtën teknikë në faqet tona të internetit, duke rezervuar një ngjyrë të ndryshme ekskluzivisht për përmbajtje kritike, siç janë thirrjet tona për veprim.

Ngjyrat e theksuara
Designer Digital Creative, Andy Clarke, përdori ngjyrat e theksuara në mënyrë efektive në punën e tij me WWF.

Sidoqoftë, duhet të kemi kujdes që të mos mbështetemi vetëm te ngjyra sepse të gjithë e shohim atë paksa ndryshe.

Thënë kështu, ngjyra mund të jetë një mjet i fuqishëm për të tërhequr vëmendjen kur kombinohet me teknika të tjera, siç është përdorimi i madhësisë në avantazhin tonë.

5) Përdorni madhësinë relative

Një mënyrë për të gjykuar rëndësinë relative të elementeve është për nga madhësia. Ne instinktivisht e dimë që një thirrje e madhe për të vepruar është më e rëndësishme sesa lidhja e vogël për politikën e privatësisë.

Sidoqoftë, nuk është aq madhësia vetë që ka rëndësi sa madhësitë relative midis sendeve. Nëse gjithçka është e madhe, atëherë asgjë nuk është. Gjithçka ka rëndësi të barabartë në mendjen e njerëzve.

Gjithashtu, sa më i rëndësishëm të jetë dallimi midis madhësive të elementeve, aq më shumë bëhet dallimi midis tyre. Pra, kontrasti midis politikës sonë të privatësisë dhe thirrjes parësore për veprim është i qartë.

Sidoqoftë, shumë shpesh madhësia relative midis elementeve në një faqe në internet nuk është mjaft e madhe, dhe kështu që dallimi nuk është aq i dukshëm sa të bëjë ndryshime.

Siç mund ta shihni, dizajni është një mjet i fuqishëm për të tërhequr vëmendjen, por gjithashtu duhet të marrim parasysh përmbajtjen në faqen tonë.

3) Konsideroni përdoruesin kur krijoni përmbajtje

Problemi kryesor me përmbajtjen në faqet e internetit është se ne nuk e krijojmë atë me përdoruesin në mendje. Ne fillojmë nga premisa e “çfarë duam të themi për veten”. Përkundrazi, duhet të pyesim “çfarë dëshiron të dijë përdoruesi”.

Kjo do të thotë, nga një këndvështrim i shfrytëzueshmërisë, ne duhet të vendosim informacionin e duhur para përdoruesve në kohën e duhur.

1) Mos e bëni përdoruesin Kërkimin e përgjigjeve

Shumë shpesh përdoruesit duhet të kërkojnë informacionin e nevojshëm. Për shembull, imagjinoni se jeni duke regjistruar një gazetë. Pak para se të bëni, një ngarkesë e tërë pyetjesh kalon në mendjen tuaj nëse ato do t’ju spam ose se sa i sigurt do të jetë adresa juaj e emailit. Sidoqoftë, shumë shpesh, do të duhet të kërkoni përgjigje në disa politika të privatësisë, të fshehura thellë në faqen e internetit. Përkundrazi, ne duhet t’i përgjigjemi këtyre pyetjeve në hartimin e formularit tonë të regjistrimit të buletinit.

Adresoni pyetjet e përdoruesve
Adresoni pyetjet e përdoruesve, ku aktualisht është vëmendja e tyre. Mos i bëni ata të kërkojnë përgjigje.

Jo se ky është problemi i vetëm me mënyrën se si i qasemi përmbajtjes. Ne gjithashtu kemi një zakon të strukturojmë përmbajtjen rreth pikëpamjes sonë për botën. Harrojmë se përdoruesi e sheh botën ndryshe.

2) Ndeshni me modelin mendor të përdoruesve

Të gjithë kemi një model mendor të botës. Kjo ndikon në mënyrën se si ne e shohim botën dhe lidhjet që bëjmë midis koncepteve ose gjërave.

Problemi është se sa më të specializuar të bëhemi, aq më shumë ndryshon modeli ynë mendor nga ata përreth nesh. Për shembull, nëse do t’ju pyeta se çfarë do të bënit nëse shkonit në bankë, me siguri do të mendonit për një lloj transaksioni financiar. Sidoqoftë, do të bëja të njëjtën pyetje si një profesionist profesionist, ata mund të mendojnë për një breg lumi.

Këto modele të ndryshme mendore mund të jenë një sfidë e madhe kur krijoni strukturën e faqes tuaj sepse modeli juaj mendor është ndoshta shumë i ndryshëm nga audienca juaj. Ju jeni një specialist në çështjen tuaj lëndore dhe kështu mënyra se si ju shikoni botën do të jetë e ndryshme nga përdoruesit tuaj.

Kjo është arsyeja pse ne duhet të përfshijmë përdoruesin në krijimin e strukturës së faqes, duke përdorur një teknikë si klasifikimi i kartave, ose të paktën të testojmë ndonjë arkitekturë informacioni me të cilën kemi ardhur.

Problemi tjetër që mund të hasni me arkitekturën tuaj të informacionit është numri i artikujve lundrues që shfaqni.

3) Kufizoni opsionet dhe i bëni ato dalluese

Një pengesë e rëndësishme e shfrytëzueshmërisë në shumë faqe interneti është kompleksiteti i lundrimit. Shumë site thjesht kanë shumë elementë në secilin nivel të navigimit të tyre. Ky është një problem për dy arsye.

 • i parë, ne jemi të tmerrshëm në mbajtjen e shumë informacioneve në kujtesën tonë afatshkurtër. Ne zakonisht mund të mbajmë rreth katër elementë njëkohësisht, kjo është arsyeja pse numri i kartës tuaj të kreditit është grupuar në katër grupe me katër shifra.
 • i dytë, sa më shumë elementë lundrimi kemi, aq më shumë të ngjarë të jenë të ngjashëm. Kur opsionet nuk janë të dallueshme nga njëra-tjetra, përdoruesit bëhen të pasigurt dhe ka më shumë të ngjarë të bëjnë gabime.
Bëni zgjedhjet të dallueshme
Nëse keni më shumë se një zgjedhje, sigurohuni që ato të jenë të dallueshme. Nëse ata janë shumë të ngjashëm përdoruesit nuk do të zgjedhin.

Si rezultat, duhet të kufizojmë numrin e opsioneve që u tregojmë përdoruesve në çdo kohë dhe të sigurohemi që secila opsion të jetë sa më e veçantë dhe e etiketuar qartë sa të jetë e mundur. Kjo vlen nëse flisni për artikuj lundrimi, kategori produktesh eCommerce ose thirrje për veprim.

Një investim i vogël mund të bëjë një ndryshim të madh

Përdorshmëria në uebfaqe është një temë shumë e madhe dhe e ndërlikuar. Sidoqoftë, është e lehtë të fillohet, dhe do të bëjë një ndryshim të rëndësishëm vetëm me një sasi të vogël përpjekjeje.

Jo vetëm që do të përfundoni me përdoruesit më të lumtur, por do të shihni gjithashtu përmirësime në normat e konvertimit dhe numrin e vizitorëve që kthehen, për të mos përmendur rekomandimet e gojës.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map