Kontribuar nga eksperti i ftuar Andrew McLoughlin për Marketingu dixhital Colibri


Një gjë që kemi mësuar si një agjenci e lartë e marketingut dixhital në San Francisko është se përpjekjet tona janë pothuajse plotësisht të pakuptimta nëse nuk kemi një mënyrë për të matur ndikimin tonë. Si shumica e bizneseve, edhe tonat varen nga reagimet, ndjekja e rezultateve, testimi i qasjeve dhe strategjive të reja dhe nga aftësia për të krahasuar rezultatet në mënyrë objektive.

Për tregtarët dixhitalë, Google Analytics është një nga mjetet më të rëndësishme për gjurmimin e rezultateve dhe sigurimin që faqja juaj e internetit të jetë e optimizuar për motorët e kërkimit. Ne kemi bashkuar këtë kurs përplasjeje më poshtë për t’ju dhënë kornizën që ju nevojitet për të kuptuar softuerin dhe për të filluar ta punoni atë në manualin tuaj dixhital. Një mohim i vogël, kjo nuk ka për qëllim të zëvendësojë kursin dhe çertifikimin e vetë të Google Analytics, por përkundrazi ta plotësojë atë.

Google Analytics dhe Rëndësia e Numrave

Imagjinoni një skenar: midshtë mesi i pranverës. Sajti juaj sapo ka publikuar një faqe të re të uljes, e cila përdor një shprehje paksa të ndryshme nga marka juaj e zakonshme. Ju jeni duke u lidhur me faqen e uljes nga buletini juaj mujor dhe duke botuar lidhje me të në llogaritë tuaja të mediave sociale. Tre ditë më vonë, faqja juaj ka një rritje të matur të konvertimeve (të themi, shitjet nga dyqani juaj në internet). Duket se konvertimet lidhen me faqen e re të uljes, me markën e ndryshuar, kështu që ju ri-bëni tërë faqen tuaj për të përputhet me tonin dhe imazhet e reja. Sidoqoftë, papritmas, konvertimet bien dhe të ardhurat arrijnë në një nivel të ulët të të gjitha kohërave. Wentfarë shkoi keq?

Gabimi në këtë shembull ishte përputhja e lidhjes së dy ngjarjeve – faqja e re e uljes dhe rritja e konvertimeve – dhe duke supozuar, pa prova, se marka e re shkaktuar direkt shkëndija në konvertime. Nëse e keni vëzhguar trafikun tuaj me Google Analytics, do të keni parë që niveli i kërcejve për faqen e re të uljes ishte jashtëzakonisht i lartë dhe koha në faqe ishte jashtëzakonisht e ulët. njerëz urryer markë e re, madje edhe njerëz që e pëlqyen faqen tuaj sa duhet për t’u regjistruar në gazetën. Shndërrimet tuaja erdhën për shkak se ato gjithnjë rriten rreth kësaj periudhe të vitit: njerëzit janë duke blerë dhurata për Ditën e Nënës.

Në këtë skenar, analiza e të dhënave do të shpëtonte faqen tuaj nga vetë-sabotimi fatkeq i të vepruarit në mënyrë të vrullshme dhe pa prova. Pasja e numrave të vështirë, gjurmimi i origjinës së tyre dhe ndarja e të dhënave nga një numër i variablave të ndryshëm është e vetmja rrugë e qartë për sukses.

si nuk Për të përdorur Google Analytics

-Kanalet vs teknikat

Megjithëse skenari ynë më lart po tregonte, mos gaboni Google Analytics për mjetin e marketingut në të gjitha, në fund, për të cilin disa njerëz e marrin atë. Në të vërtetë, ekziston një gabim kardinal që bëjnë shumë tregtarë dixhital pa përvojë kur përdorin Google Analytics për herë të parë. Le të shpjegojmë.

Në thelb, Google Analytics zbërthen të dhënat kryesisht për kanalin. Ka mënyra të tjera për të konfiguruar raportet tuaja, por parazgjedhja, dhe ajo me të cilën fillojnë më shumë njerëzit, prish trafikun në grupe si “Organik” (njerëz që gjetën faqen tuaj në rezultatet e kërkimit duke kërkuar fjalë kyçe relevante), “Direkt” ( njerëz që klikuan një lidhje, ngarkuan një faqerojtës ose shtypnin një URL), “Social” (njerëz që vinin nga referime në media sociale), “Kërkim i paguar” (njerëz që klikuan në një reklamë të paguar), etj..

Ky grupim i të dhënave të paracaktuar e bën të rrezikshëm lehtë të mendosh për secilin kanal diskret si një marketing diskret strategji. Ky është një pengesë serioze dhe kap gjithnjë e më shumë tregtarë dixhitalë në lakin e tij.

Google Analytics bën një punë të shkëlqyeshme për t’ju thënë në lidhje me trafikun e faqes tuaj, dhe sjelljet e përdoruesit dhe kështu me radhë, por mos e trajtoni si një të gjitha për përpjekjet tuaja për marketing më të gjerë. Këshilla më e mirë që mund të ju japim është të përdorni mjetin ashtu si është menduar. Mos u mundoni të bëni një gozhdë me një kaçavidë dhe mos prisni që Google Analytics të bëjë ngritjen e rëndë për strategjinë tuaj të marketingut dixhital.

Farë Ajo mund Do

Kështu që, pa u mbaruar, le të flasim për përparësitë dhe aplikimet e ndryshme të Google Analytics. Mund t’ju tregojë nga vijnë vizitorët tuaj, duke e grupuar trafikun tuaj në burime diskrete. Mund të ju tregojë se çfarë lloj shtigjesh përdoruesit ndjekin sapo të arrijnë në faqen tuaj, dhe të dhënat mund të segmentohen nga një numër i ndryshueshëm për të marrë një pamje më të plotë. Mund të gjurmojë konvertimet, qëllimet dhe ndërveprimet e përdoruesve dhe, në rrethanat e duhura, mund të përdoret për të parë nëse iniciativat e reja të marketingut kanë ndikimin për të cilin po shpresonit.

Le të parashikojmë një skenar tjetër. Ju dëshironi të mësoni më shumë rreth demografisë së përdoruesve tuaj, posaçërisht për t’ju ndihmuar të vendosni nëse do t’ia vlente kohën tuaj të investoni në një version të dedikuar celular të faqes tuaj, ose të ridrejtoni përpjekjet tuaja të marketingut. Kështu që, ju i renditni të dhënat, duke i ndarë përdoruesit tuaj sipas vendndodhjes, llojit të pajisjes (rezolucioni i ekranit mund t’ju tregojë nëse ka qenë një tabletë, telefon celular ose desktop), shfletuesin, gjuhën, etj..

Duke analizuar rezultatet, zbuloni se shumica e vizitorëve tuaj janë kryesisht përdorues të tabletëve në gjuhën gjermane, shumica e të cilëve janë me qendër në Evropë. Duket gjithashtu se shumica e përdoruesve tuaj janë vizitorë të përsëritur, zakonisht duke ndjekur një lidhje të drejtpërdrejtë.

Pra cfare ben ti?

Në këtë rast, do të keni qenë të mençur të investoni në një version në gjuhën gjermane të faqes tuaj, të optimizuar për celular. Ju gjithashtu do të shihni sukses të konsiderueshëm nga një gazete, pasi një përqindje kaq e madhe e përdoruesve tuaj kanë demonstruar një interes të përsëritur ose të vazhdueshëm për përmbajtjen tuaj.

Duke i lënë të dhënat të ju tregojnë më shumë rreth asaj që po ndodh vërtet, do të keni mësuar më shumë rreth përdoruesve tuaj, dhe do të jeni në gjendje të përmbushni më mirë nevojat e tyre.

Benchmarking

Gjëja me të dhëna, madje edhe të dhëna gjithëpërfshirëse, është se nuk është e dobishme për ju pa kontekst. Ju nuk mund të ekstrapoloni nga madje edhe disa pika të të dhënave. Këtu hyn krahasimi.

Në thelb, krahasimi është procesi me të cilin gjurmoni të dhënat me kalimin e kohës, në lidhje me rrethanat, për të marrë një mendim se si do të dukej një përhapje “tipike”, në mënyrë që të keni një mënyrë për të vlerësuar të dhënat për një fushatë të veçantë kundër një mesatare . Kurdo që të jetë e mundur, ne ndjekim të dhënat për të paktën tre muaj, minimale, kur vijnë me standardet tona, vetëm për të dhënë llogari për të jashtmit (si pazar për ditën e nënës!) Në mënyrë ideale, do të dëshironit të gjurmoni të dhënat kundër standardeve nga i njëjti muaj vit, të njëjtën ditë të javës, dhe madje të njëjtën kohë të ditës. Për shembull, nëse trafiku juaj zakonisht ngjitet rreth orës 5 të mëngjesit në PST (kjo është ora 02:00 në Berlin), do të dëshironit të ndiqni rezultatet tuaja nga e njëjta periudhë kohore kur krahasoni rezultatet e një fushate të re ose faqe ulje. Shumica e vendeve të biznesit zakonisht ndezin mesnatën gjatë ditëve të javës, ndërsa shumica e vendeve të kohës së lirë ndezen mbrëmjet dhe fundjavat.

Nëse faqja juaj ka qenë rreth një kohë, është gjithmonë mirë të gjurmoni gjithashtu standardet e vitit të kaluar. Nëse faqja juaj ngjitet rreth Krishtlindjeve, atëherë mos e humbni shpresën nëse trafiku juaj për muajin qershor nuk përputhet me nivelet më të larta të të gjitha kohërave. Sa më shumë të kontekstualizoni të dhënat tuaja, aq më të dobishëm do të jenë, dhe më të sakta dhe korrigjime të konkluzioneve që gjeneroni.

Këshilla dhe Strategji

-Mos prekni të dhënat e papërpunuara

Që nga momenti kur të zbatoni kodet tuaja të ndjekjes së analitikës, mbani një pamje që është plotësisht e piltruar dhe e pa modifikuar. Nëse nuk e keni një, bëni një tani. Pasi të filtroni të dhënat tuaja, ato filtrohen në mënyrë retroaktive. Google nuk i ruan versionet e mëparshme, kështu që ndryshimet tuaja janë të përhershme. Nëse rastësisht zbatoni një filtër gabimisht, ose fshini të dhëna të caktuara, ai është zhdukur për mirë, kështu që mbani një kopje rezervë të gjithë llogarisë suaj. Gjithmonë mund të rindërtoni filtra, por nuk mund të rivendosni të dhënat pa arkiv.

-Provoni gjithçka në fillim

Ashtu si maja e mëparshme, kur shtoni filtra ose krijoni një pamje të zakonshme, gjithmonë bëni së pari ndryshimin në një sandbox. Përdorni një pamje provë për të luajtur rreth dhe për t’u siguruar që filtrat tuaj po bëjnë atë që dëshironi. Në këtë mënyrë, do të keni një shans ta provoni përsëri dhe ta përsosni para se ta bëni ndryshimin të përhershëm.

-Mos bëni një milion filtra kur dikush do ta bëjë

Thuaj që po filtron spam bot (dhe duhet të jesh!). Ju nuk dëshironi të dhëna të rreme të përdoruesit që rrëmbejnë rezultatet tuaja, dhe ka shumë emra hostesh që do të doni të përjashtoni. Mos harroni, sidoqoftë, që mund të shkruani një shprehje të thjeshtë të rregullt, të cilën mund t’i shtoni në kohë të pacaktuar për çdo emër të ri të hostit, që doni të filtroni. Duke bërë vetëm një filtër të vetëm, të quajtur “spam bot” ose diçka, dhe duke e përdorur atë si duhet, ju mund t’i kurseni vetes telashe, duke provuar të kryeni qindra filtra individualë, sa herë që keni nevojë të shtoni ose modifikoni një gjë të veçantë. Practiceshtë praktika më e mirë dhe do t’ju shpëtojë nga një dhimbje koke masive në planin afatgjatë.

-dokument çdo gjë sipas datës

Google Analytics ju lejon të mbani një regjistër të ndryshimeve, rishikimeve, faqeve të reja dhe më shumë, dhe ju duhet të regjistroni çdo ndryshojë. Nuk mund të stresoj aq sa duhet. Imagjinoni të vini re një goditje të pashpjegueshme të trafikut që filloi dy ose tre muaj më parë, por po fillon të zvogëlohet. Changefarë ndryshimi keni bërë në faqen tuaj tre muaj më parë që mund të ketë shkaktuar atë? A po botonit një gazetë, apo po mbulonit një temë të veçantë në blogun tuaj? A keni bërë një ndryshim në arkitekturën tuaj të faqes, apo ristrukturimin e menusë tuaj? A i shtove një kod gjurmimi një faqe që kishte qenë gjithmonë atje, që tani është nënformuese për një arsye apo një tjetër?

Pa një regjistër, dhe pa kontekst, të dhënat tuaja, sado tantaluese, nuk do të jenë të dobishme për ju.

Mendimet e ndarjes

Kjo është për kursin tonë të shpejtë të përplasjeve të Google Analytics për tregtarët dixhital. Shpresojmë se do t’ju japë më shumë një themel në mënyrën e përdorimit të këtij mjeti jashtëzakonisht të gjithanshëm. Nëse jeni të përgatitur tashmë në Analytics, shpresojmë që ky post të frymëzojë që të vazhdoni të zhvilloni zakone të mira dhe të shfrytëzoni sa më shumë të dhënat tuaja, në përpjekjet tuaja të vazhdueshme të marketingut dixhital. Nëse e keni bërë atë deri në fund të këtij postimi, atëherë, në emër të Colibri Digital Marketing, faleminderit për leximin. Je fantastik. Ne mirëpresim reagimet tuaja, kështu që na jepni një britmë Facebook ose Cicëroj, dhe na tregoni se çfarë mendoni! Dhe një falënderim i sinqertë për mikpritësit tanë të llojit, për drejtimin e këtij postimi.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me