Lista e plotë e lëshimit të faqes në internetNdërtimi i një faqe në internet nuk ka qenë kurrë më e lehtë me të gjithë krijuesit e faqeve të internetit dhe softuerin IDE në dispozicion në ditët e sotme. megjithatë, Lansimi një faqe në internet me një themel të fortë dhe pa asnjë hiccups është një çështje krejtësisht e ndryshme. Që faqja juaj e internetit të dalë në sipërfaqe, duhet të kujdeseni për elementët përtej vendosjes së disa faqeve dhe kopjes së shkrimit.


Shumë pronarë të faqes krijojnë një uebfaqe të re shpejt, pastaj kalojnë shumë kohë duke u kujdesur për të instaluar një certifikatë SSL, për të shkruar përmbajtje dhe për të vendosur analitikë.

Në mënyrë ideale, këto janë të gjitha elementet me të cilat duhet të merreni para lançimi i faqes tuaj, kështu që ju mund të përqendroheni në ato që kanë rëndësi – rritja e audiencës tuaj dhe botimi i përmbajtjes më të mirë që mundeni.

Në këtë artikull, ne do t’ju udhëzojmë përmes një liste kontrolli prej 17 pikash, praktikisht të çdo elementi që do të duhet të trajtoni para fillimit të ditës.

Le të bëhemi gati për fillimin e faqes tuaj të internetit!

Kontrolli i hapjes së faqes në internet 17-hap

 1. Kontrollimi i SSL-së (HTTPS)
 2. Përditësimi i sistemit tuaj CMS në versionin e fundit
 3. Vendosja e kopjeve rezervë
 4. Integrimi i analitikës
 5. Duke u siguruar që të gjitha faqet janë shtuar
 6. Testimi i navigimit dhe lidhjeve të faqes tuaj
 7. Prospektimi i përmbajtjes dhe kopjimi
 8. Sigurimi i faqes së arritshme
 9. Kontrollimi i faqes tuaj në pajisjet mobile
 10. Testimi i faqes tuaj në shfletues të ndryshëm
 11. Kontrolli i sitit
 12. Gjenerimi i robotëve.txt
 13. Shtimi i metadatave dhe titujve
 14. Përdorimi i shënjimit të skemës
 15. Konfigurimi i strukturës së lidhjeve të faqes në internet
 16. Duke marrë parasysh integrimin e AMP
 17. Krijimi i profileve të mediave sociale për faqen tuaj të internetit

1. Sigurohuni që Punimet e Certifikatës tuaj SSL (HTTPS)

Certifikatat e Sockets Layer (SSL) vërtetojnë identitetin e uebfaqes tuaj dhe ju mundësojnë të përdorni HTTPS për transferimin e sigurt të të dhënave. ’Shtë thelbësore për faqet e tregtisë elektronike në veçanti, megjithëse nuk ka asnjë justifikim për të anashkaluar këtë hap pavarësisht nga kamareja juaj, veçanërisht pasi mund të krijoni një certifikatë SSL falas.

Shumë host të mirë të internetit do të kujdesen për krijimin e një certifikate SSL për ju.

Nëse jo, ju mund të përdorni një shërbim të tillë si Le të Encrypt të gjenerojë një çertifikatë falas dhe ta vendosësh atë me dorë.

Lejon Encrypt certifikimin.

Sidoqoftë, mbani në mend se disa faqe në internet kërkojnë lloje të ndryshme të çertifikatave, në këtë rast, do t’ju duhet të blini një. Në të dy rastet, do të dëshironit të merrni certifikatën tuaj nga ndërmarrja.

Mundësimi i Trafikut të HTTPS

Pasi të jetë vendosur certifikata juaj SSL, ju mund të ri-drejtoni trafikun e faqes suaj të internetit përmes Protokollit të Transferimit të HyperText të Sigurt (HTTPS.) Si i tillë, ju siguroni sigurinë e të gjitha të dhënave që shkojnë mbrapa dhe nga faqja juaj. Plus, shumica e shfletuesve do të shfaqin nëse faqja juaj është e aktivizuar HTTPS:

Një shembull i një lidhje të koduar.

Nëse nuk e konfiguroni faqen tuaj të internetit për të përdorur HTTPS, vizitorët do të marrin një paralajmërim kur përpiqen të hyjnë në të, gjë që është e tmerrshme për biznesin dhe nivelet e trafikut tuaj:

Një paralajmërim i pasigurt për lidhje.

Për të shmangur këtë paralajmërim të madh, problematik, ju rekomandojmë ta ndiqni Udhëzimet e Google për të mundësuar HTTPS. Nëse jeni përdorues i WordPress, ne gjithashtu kemi shkruar një udhëzues se si ta zhvendosni faqen tuaj në HTTPS, të cilën do të dëshironi të hidhni një sy në.

2. Azhurnoni sistemin tuaj të menaxhimit të përmbajtjes (CMS) në Versionin e fundit

Përdorimi i një CMS mund të thjeshtojë jetën tuaj në shumë mënyra. Ky lloj softueri zakonisht ju siguron një gamë të gjerë mjetesh për të krijuar, azhurnuar dhe menaxhuar faqet tuaja, edhe nëse nuk keni njohuri për zhvillimin e uebit.

Sidoqoftë, shumë si softuerët e tjerë, do të duhet të azhurnoni CMS tuaj për të siguruar që të mbetet i qëndrueshëm dhe ju siguron karakteristikat e tij të fundit. Për një shembull të botës reale, shihni WordPress. Ky CMS nxjerr azhurnime shpesh dhe përfshin veçori të reja çdo disa muaj.

Para se të filloni faqen tuaj të internetit, dëshironi të kontrolloni dyfish nëse jeni duke përdorur versionin e fundit të CMS tuaj dhe nëse funksionon mirë me faqen tuaj. Kjo praktikisht do të sigurojë që nuk do të ekzekutoni ndonjë surprizë të keqe ditën e lançimit dhe më gjerë.

Shumica e CMS do t’ju njoftojnë kur keni nevojë për të azhurnuar programin, kështu që të qëndroni në vazhdim me lëshimet më të fundit nuk duhet të jetë një problem. Edhe pasi faqja juaj e internetit të shkojë drejtpërdrejt, ju rekomandojmë që gjithmonë të azhurnoni CMS tuaj sa herë që një version i ri shkon drejtpërdrejt, kështu që bëni kujdes për njoftimet.

3. Vendosni një zgjidhje rezervë

Me pak fjalë, kopjet rezervë mund të jenë një jetëgjatëse. Ju duhet të keni një kopje rezervë të faqes tuaj të internetit, të cilën mund ta rivendosni nëse ndodh më e keqja në faqen tuaj të internetit. Konsideroni një kopje rezervë si zgjidhjen e fundit. Ajo nuk parandalon asgjë, por bëhet e paçmueshme kur diçka shkon keq.

Ka shumë mënyra se si mund të kopjoni faqen tuaj. Ju mund të kopjoni dhe shkarkoni skedarët me dorë, të përdorni një shërbim të palës së tretë ose ta bëni atë përmes hostit tuaj në internet.

Një shembull i një zgjidhje rezervë të mbajtjes së faqeve në internet.

Për paqen e mendjes, ne rekomandojmë të përdorni një host të uebit që ofron një zgjidhje rezervë si parazgjedhje. Si i tillë, nuk është e nevojshme të shqetësoheni për konfigurimin e ndonjë gjëje, dhe nëse diçka nuk shkon mirë, ju mund të rivendosni faqen tuaj me disa klikime. Sidoqoftë, është gjithmonë mirë të keni një zgjidhje të palëve të treta, në mënyrë që të keni një kopje rezervë jashtë faqes si mbrojtje shtesë.

4. Integroni një Zgjidhje Analitike

Analizat e faqes në internet ju japin informacione rreth vizitorëve të faqes suaj të internetit. Kjo përfshin trafikun, sjelljen, të dhënat demografike dhe shumë më tepër. Nuk është një ekzagjerim të thuash pa analitikë, ju kryesisht jeni duke fluturuar i verbër. Ju mund të dini nëse faqja juaj e internetit po merr trafik, por nuk do të merrni ndonjë mendim se çfarë po bëjnë vizitorët tuaj dhe nga po vijnë.

Për t’ju dhënë një shembull, shikoni në analizën e normës së fryrjes në uebfaqen tuaj. Nëse niveli që shihni është shumë i lartë, mund të konstatoni se ka një problem me UX ose performancën e faqes suaj të internetit, dhe të ndërmarrni veprime para se të përkeqësohet.

Ka shumë platforma analitike për të zgjedhur, por ne jemi tifozë të mëdhenj Google Analytics. Jo vetëm që është falas, por hedh shumë të dhëna në fytyrën tuaj.

Një vështrim në Google Analytics.

Ndërsa të kesh shumë të dhëna mund të jetë frikësuese, nuk është problem i keq të kesh. Integrimi i Google Analytics në faqen tuaj të internetit është i thjeshtë, kështu që ju rekomandojmë ta bëni atë që në fillim.

Sidoqoftë, ia vlen të theksohet se faqet e internetit të reja shpesh nuk marrin shumë trafik. Kjo do të thotë se mund të jetë një kohë derisa mjeti juaj i analitikës fillon të mbledhë ndonjë informacion të vlefshëm. Edhe kështu, është më mirë ta bësh atë dhe të rrjedhësh që nga fillimi, kështu që nuk do të duhet të luash më vonë.

5. Sigurohuni që të gjitha faqet që ju nevojiten janë në vend

Kur vizitoni një sit me faqe të papërfunduara, vizitorët do të mendojnë se është ose i braktisur ose i paplotë. As nuk është një vështrim i shkëlqyeshëm për ndonjë faqe në internet, dhe mund të ndikojë në nivelin e besimit të përdoruesit dhe pamjen e profesionalizmit.

Një problem i zakonshëm me ndërtimin e faqeve të internetit është se shpesh në fillim mendojmë shumë ambiciozë. Në vend që të mendoni për faqet thelbësore që i nevojiten faqes tuaj nga marrja, ju përfundoni duke menduar dhjetra mundësi për të realizuar idealin në kokën tuaj. Ky nivel ambicie është i shkëlqyeshëm, por mund (dhe shpesh mund) të vonojë nisjen e faqes tuaj.

Këshillat tona janë që të ktheheni në bordin e vizatimeve dhe të përshkruani cilat faqe janë thelbësore për funksionalitetin e faqes suaj të internetit. Ngjituni atyre për nisjen tuaj dhe sigurohuni që ata të jenë gati për publikun. Pasi faqja juaj e internetit të jetë e drejtpërdrejtë, mund të filloni të mendoni për zgjerimin e saj.

Një aspekt tjetër që mund ta bëjë një faqe në internet të duket gjysëm e pjekur është prania e lidhjeve të prishura. Ne mund të falim një lidhje të dyshimtë të jashtme ose dy, por nëse futemi në një menu naviguese të gabuar, mund të jetë një ndërprerje marrëveshjesh.

Sidoqoftë, përveç nëse llogaritja e faqeve në faqen tuaj të internetit është e vogël, kontrollimi i çdo lidhjeje me dorë mund të jetë tepër kohë. Për fat të mirë, ka mjaft mjete në internet që bëni kontrollimin e lidhjes për ty:

Përdorimi i një kontrolluesi të lidhjeve të prishura.

Lërini kontrolluesin e lidhjeve të bëjë punën e tij dhe rregulloni çdo lidhje të prishur brenda përmbajtjes tuaj, e cila duhet të zgjasë vetëm disa minuta.

7. Provoni përmbajtjen dhe kopjoni

Për elementin e parë, le t’i përmbahemi bazave. Askush nuk dëshiron të vizitojë një faqe interneti të mbushur me tipe, ose me kopje që lexon sikur një makinë e shkruajti atë. Para se faqja juaj e internetit të dalë publike, duhet të merrni një krehër të lyer me dhëmbë të hollë dhe të siguroheni që të merrni aspekte të tilla si:

 • Gabimet gramatikore dhe drejtshkrimore
 • Mospërputhjet me kopjen tuaj
 • Përmbajtja e tepërt

Nëse keni nevojë për pak ndihmë, mund të përdorni në internet mjetet e kontrollit të gramatikës, të tilla si Grammarly për t’ju ndihmuar të pastroni gabimet e zakonshme:

Përdorimi i redaktorit Grammarly.

Edhe mjetet më të mira të kontrollit të gramatikës nuk mund të përbëjnë shkrime të dobëta, megjithëse. Nëse mendoni se kopja juaj është e dobët, merrni kohën për të rishkruar pjesët thelbësore para se të filloni. Përndryshe, faqja juaj në internet do të duket joprofesionale.

8. Sigurohuni që Uebfaqja juaj të jetë e arritshme

Një uebsajt i shkëlqyeshëm nuk ka të bëjë vetëm me stilin ose përmbajtjen, por gjithashtu duhet të ofrojë një Përvojë të shkëlqyeshme të Përdoruesit (UX). Kjo do të thotë të jesh i thjeshtë për të bashkëvepruar, lexuar dhe lundruar. Ne kemi mbuluar tashmë disa nga këto hapa në pikat e mëparshme. Sidoqoftë, ekzistojnë ende disa udhëzime të aksesit që dëshironi të ndiqni, duke përfshirë:

 • Sigurimi i përdoruesve mund të lundrojnë në faqen tuaj duke përdorur tastierën
 • Shtimi i tekstit alt në imazhet tuaja
 • Përdorimi i headers si duhet
 • Duke u siguruar që format tuaja funksionojnë

Të gjitha ato zbërthime të vogla të kombinuara bëjnë për një faqe në internet shumë të arritshme. Kjo do të thotë që afro 100 përqind e vizitorëve tuaj mund të shijojnë faqen tuaj, dhe ju ofroni një përvojë më të mirë gjithëpërfshirëse për ata me dëmtime gjithashtu.

9. Kontrolloni Uebfaqen tuaj në Pajisjet Celulare

Shumica e botës ndërveprojnë me ueb kryesisht përmes pajisjeve mobile. Sidoqoftë, jo të gjitha faqet e internetit janë ndërtuar me pajisje mobile në mendje. Disa çështje që mund të ballafaqohen faqja juaj e internetit përfshijnë:

 • Beingshtë e vështirë për të bashkëvepruar me (p.sh. teksti që janë elementë shumë të mëdhenj ose të vegjël, me vështirësi për t’u klikuar, etj.)
 • Përdorimi i mediave jo i optimizuar për madhësi të ekranit të vogël

Me pak fjalë, ju doni që faqja juaj e internetit të dëshirojë të jetë miqësor me celularin nga dita e parë. Mënyra më e lehtë për ta provuar këtë është duke rrëmbyer një pajisje celulare, duke kontrolluar nëse navigimi është i thjeshtë dhe bashkëveprimi me sitin për të zgjidhur ndonjë problem:

Testimi i një uebsajti të përgjegjshëm.

Ekzistojnë gjithashtu një mori mjetesh dhe shërbimesh që mund të përdorni për të provuar gatishmërinë e faqes tuaj për celular. Për shembull, Google ofron një Test i lëvizshëm-miqësor ju mund të kandidoni në faqen tuaj falas. Testi gjeneron një raport të plotë, i cili ju tregon se çfarë po bëni mirë, gabim dhe si ta rregulloni atë. Shtë perfekte të vlerësoni shpejt përshtatshmërinë tuaj të ekranit të vogël.

10. Test për Probleme me Shfletues të ndryshëm

Ka të ngjarë të gjesh një uebfaqe që funksionon në një shfletues, por jo në një tjetër (veçanërisht nëse je një fëmijë i viteve ’90.) Eshtë e panevojshme të thuash, nuk dëshiron që kjo të ndodhë me juaj në uebfaqe, kështu që është thelbësore ta provoni duke përdorur shfletues të ndryshëm përpara se të filloni.

Atje jane qindra të shfletuesve që mund të provoni, por le të jemi të sinqertë, shumica e njerëzve përdorin pesë të mëdhenjtë. Këto janë Chrome, Safari, Internet Explorer / Edge, Firefox dhe Opera. Enoughshtë mjaft e lehtë për të instaluar të gjithë ata dhe provoni faqen tuaj të internetit me dorë.

Nëse dëshironi të shkoni në milje ekstra, ekzistojnë edhe shërbime në internet që ju ofrojnë shumë mundësi më të panjohura të shfletuesit për të provuar faqen tuaj. Sidoqoftë, disa teste të shpejtë në shtëpi me pesë të mëdhenjtë duhet të jenë të mjaftueshme për shumicën e rasteve.

11. Kontrolloni hartën tuaj XML

Udhëzuesit XML janë skedarë që përfshijnë të gjithë motorët e kërkimit të URL-ve që duhet të indeksohen në faqen tuaj. Për shembull, ju mund të përdorni faqet e faqeve për të siguruar që Google nuk do të humbasë asnjë faqe kryesore, kështu që ato të shfaqen në SERP-të ashtu siç prisni:

Një shembull i një harte XML.

Për ta thënë një mënyrë tjetër, sitet e hartave janë koleksione të thjeshta të URL-ve. Ju lehtë mund të përdorni një shërbim online për të zvarrit faqen tuaj të internetit dhe të ju ndihmojë të bashkoni një sit automatik harte. Pasi të jetë gati, mund ta dërgoni në motorët e kërkimit.

12. Gjeneroni a robots.txt skedar

Ndërsa nuk janë plotësisht të njëjta, robots.txt skedarët janë të ngjashëm në disa mënyra me sitat e hartave. Kjo skedë tregon motorët e kërkimit se cilat faqe duhet dhe nuk duhet të zvarriten. Me këtë skedar, ju gjithashtu mund të tregoni zvarritës se si të trajtoni lidhje të jashtme, të bllokoni agjentë specifikë dhe më shumë. Ja se si robots.txt skedari duket:

Një shembull i një skedari robots.txt.

Këto lloje të skedarëve mund të bëhen tepër të komplikuar, kështu që ju rekomandojmë kontrolloni udhëzimet e Google se çfarë të përfshini dhe si të formatoni tuajin.

13. Shtoni metadata në të gjitha postimet dhe faqet tuaja

Për të pa initiuar, metadata është mbledhja e informacionit që përdorin motorët e kërkimit për të përcaktuar nëse përmbajtja juaj është e rëndësishme. Ekziston një gamë e gjerë e elementeve metadata që mund të shtoni në postimet dhe faqet tuaja, por dy ato kryesore janë:

 1. Etiketat e titullit: Ky është titulli që shfaqet në Faqet e Rezultateve të Motorit të Kërkimit (SERPs)
 2. Përshkrimet meta: Këto janë përshkrimet e shkurtra nën etiketat e titullit tuaj.

Qëllimi është të krijoni kombinime të përshkrimit të titullit dhe meta që tërheqin përdoruesit të klikojnë në faqen tuaj kur shfaqen në SERP.

Një shembull i një faqe SERPs.

Mos harroni, ju duhet të shtoni metadata në të gjitha faqet në faqen tuaj të internetit. E njëjta vlen edhe për çdo përmbajtje të re që publikoni në rrugë. Sa më shumë metadata juaj të jetë “në pikë”, aq më e madhe është shansi për trafik organik që të vijë në rrugën tuaj.

14. Përdorni Markupin e Skemës Kurdo që të jetë e mundur

Ka shumë më tepër të dhëna që mund të shtoni në faqet tuaja për t’iu dhënë motorëve të kërkimit një ide edhe më të mirë të llojit të përmbajtjes me të cilën merren. Për shembull, Shënimi i skemës është një lloj kodi që mund të përfshini në faqet tuaja, i cili mund të ndihmojë për të përmirësuar në mënyrë dramatike Vlerësimin e Klikimit-Përmes (CTR) brenda SERP.

Duke përdorur Skemën, faqet tuaja mund të shfaqen si copa të pasura. Këto janë rezultate që ofrojnë më shumë informacione kontekstuale që përdoruesit mund të jenë të interesuar. Për shembull, nëse publikoni një recetë në internet, mund të përdorni shënimin Schema për të gjeneruar një copëz që tregon një fotografi, informacione për kalorinë, kohën e gatimit dhe më shumë:Dy receta për byrek me mollë.

Atje jane qindra lloje elementesh mund të përdorni me shenjëzimin Schema, kështu që ia vlen të njiheni me kodin para fillimit. Mund të jetë ndryshimi midis një nisje të ngadaltë dhe një të suksesshme.

Në një moment, me siguri keni ekzekutuar në faqe në internet që përdorin struktura komplekse të URL-së, si psh yourwebsite.com/public/2018/post=3463452

Një vështrim i shpejtë mund t’ju tregojë se me cilin lloj të përmbajtjes po merreni, por përtej kësaj, URL nuk ju tregon shumë. Më e rëndësishmja, URL-të si kjo mund të jenë pak të padurueshme dhe të paharrueshme. Në mënyrë ideale, do të shkonit me një lidhje të përhershme si p.sh. yourwebsite.com/blog/classic-carbonara-recipe

Jo vetëm që një strukturë e URL-ve është mjaft e paharrueshme, por gjithashtu u jep vizitorëve shumë më tepër informacion. Në mënyrë ideale, ju dëshironi të adoptoni një strukturë permalink që funksionon për nevojat tuaja. Në atë mënyrë, nuk do të duhet të ndizni rrugën pasi të keni botuar tashmë një bibliotekë të gjerë përmbajtjesh.

Ashtu si me shumë cilësime të tjera të WordPress, ndryshimi i strukturës tuaj permalink është e thjeshtë për tu bërë. Në fakt, WordPress ka një artikulli i plotë në temë, dhe ju duhet të jeni në gjendje ta arrini atë brenda disa minutash.

16. Konsideroni integrimin e AMP

Faqet e përshpejtuara të Google (AMP) janë një kornizë që kërkon të përmirësojë performancën e uebit përmes një grupi udhëzimesh që ata besojnë se bëjnë për uebfaqe më të mira ’. Siç e prisni nga emri, ka një përqëndrim të rëndë në ekranet më të vegjël, megjithëse jeni në gjendje t’i shikoni këto faqe në çdo madhësi.

Ka pasur shumë polemika rreth projektit që nga fillimi i tij, pasi ai mund të ndikojë në stilin dhe përvojën për shumë faqe interneti. Në të kundërt, përdorimi i AMP mund të neto faqet tuaja një nxitje në SERPs duke u shfaqur mbi përmbajtjen organike.

Pavarësisht, AMP nuk është një përshtatje e shkëlqyeshme për të gjitha llojet e faqeve të internetit, kështu që ju dëshironi të merrni parasysh me kujdes nëse do ta përdorni apo jo. Nëse po flasim për blogje ose faqe me përmbajtje të rëndë teksti, AMP mund të jetë një gjendje e mirë. Në përgjithësi, nuk është një kërkesë (ndryshe nga shumica e elementeve në këtë listë kontrolli), por ia vlen të merret parasysh nëse nuk e keni tashmë.

17. Krijoni profile të mediave sociale për faqen tuaj të internetit

Shumica e faqeve të suksesshme në internet gjithashtu kanë një prani të shëndetshme në mediat sociale. Me fjalë të tjera, ata kanë profile aktive që publikojnë shpesh përmbajtje të reja, angazhohen me ndjekës dhe gjenerojnë disa “lëvizje”.

Koha më e mirë për të filluar ndërtimin e pranisë së mediave sociale të faqes tuaj është që nga dita e parë. Sidoqoftë, para se të filloni, dëshironi të kuptoni se cilat platforma janë më të përshtatshmet për përmbajtjen tuaj.

Merrni për shembull një restorant. Ju mund të mos dëshironi një llogari në Twitter, por një prani në Instagram është padyshim një ide e mirë.

Një ushqim në Instagram i lidhur me ushqimin.

Përqendrimi në platformat ku ka të ngjarë të jetë audienca juaj do t’ju kursejë shumë kohë dhe përpjekje. Edhe kështu, ndjekësit e ndërtimit mund të marrin pak kohë. Edhe pse mund të mos shihni shumë përfitime nga fillimi, ai do të paguajë për një afat të gjatë, pasi ju mund t’i drejtoni ata përdorues përsëri në faqen tuaj.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me