Gjeneruesit më të mirë të faqeve statike


Procesi i ndërtimit të një uebfaqeje ka dy pjesë: ju ofroni përmbajtjen, dhe më pas CMS tuaj – WordPress, ose çfarëdo që të zgjidhni të përdorni – e merr atë përmbajtje, e kombinon atë me temën tuaj të zgjedhur dhe modelet e zgjedhura, dhe bën një faqe interneti nga ajo që klientët tuaj ose lexuesit tuaj të lexojnë. Por ato dy pjesë nuk duhet të bëhen së bashku: ato mund të ndahen nga njëra-tjetra, dhe kjo është ajo që a gjenerator i faqes statike (SSG) bën.

Në këtë udhëzues, ne do të shpjegojmë se çfarë është gjenerimi statik i faqeve dhe përfitimet e tij, dhe renditni dhjetë gjeneruesit më të mirë të faqeve statike për të dhënë udhëzime se si të zgjidhni midis tyre.

Si funksionon një gjenerator statik i faqeve? Dhe pse të përdorësh një?

Shumica e CMS-ve, siç u përmendën, bëjnë dy gjëra: ata e kthejnë përmbajtjen tuaj në HTML duke e kombinuar atë me temat dhe shabllon, dhe më pas ata e bëjnë atë HTML të disponueshëm si një faqe në internet. Një gjenerator statik i faqes e ndan atë proces në dy pjesë: pjesa ku përmbajtja juaj është kthyer në HTML ndodh në kompjuterin tuaj, duke ju dhënë një dosje të mbushur me skedarë HTML. Pastaj i ngarkoni ato skedarë HTML në internet, ku ato janë të disponueshme si një faqe në internet për të gjithë.

Por pse ta bëni këtë? Ka një numër përfitimesh.

E para është siguri. Sepse faqja juaj në internet, gjëja me të cilën njerëzit ndërveprojnë, është HTML e thjeshtë, dhe është shumë më e vështirë për tu hakuar. Dhe meqenëse gjeneratori statik i faqes, i cili përmban të gjithë kodin e kompjuterit që bën punën, funksionon vetëm në kompjuterin tuaj dhe nuk është i ekspozuar në botën më të gjerë, ai nuk mund të hackohet. Kjo do të thotë që azhurnimet e sigurisë janë kryesisht të panevojshme; nuk keni më nevojë të shqetësoheni me popup të rregullt duke ju thënë që të azhurnoni CMS tuaj, të azhurnoni shtojcat tuaja, të azhurnoni faqen tuaj.

Për disa, kjo mund të jetë mjaft arsye në vetvete, por ka një përfitim të dytë të madh për gjenerimin e vendeve statike: performanca.

Një uebfaqe i bërë nga HTML statik është i aftë të ngarkojë shumë më shpejt sesa ai ku duhet të përpunohet në çdo vizitë. Në vend që përmbajtja dhe tema të kombinohen përsëri, çdo herë që një vizitor shikon faqen, kjo punë bëhet një herë në kohën e gjenerimit në kompjuterin tuaj dhe më pas nuk është e nevojshme përsëri. Në vend të kësaj, faqja e internetit tashmë është në formë të dukshme.

Performanca më e mirë përfiton në faqen tuaj te internetit në të gjitha llojet e mënyrave. Klientët tuaj kanë më shumë të ngjarë të mbajnë shikimin dhe normat e fryrjes janë më të ulëta,  Koha më e shpejtë e ngarkesës në faqe është e shkëlqyeshme për SEO sepse Google dhe motorët e tjerë të kërkimit vlerësojnë performancën e shpejtë dhe rritin renditjen tuaj.

Rritjet e trafikut nuk janë problem; nëse papritmas keni një goditje të shpejtë të numrit të vizitorëve, do të trajtohet mirë, dhe nuk do të shihni kurrë një nga ato mesazhe “502 Bad Gateway” kur një sit është i mbingarkuar vetëm në momentin kur bëhet popullor.

Me të gjitha rreshtat e argjendit edhe pse ka një re, dhe për krijimin e faqeve statike, pa dyshim që duhet të përgatiteni për të qenë pak më teknikë për të përdorur këtë teknikë për sitin tuaj.

Kjo ndarje e “fazës së gjenerimit” dhe “fazës së botimit” duhet të kuptohet, dhe gjeneratorët statikë të zonave, në përgjithësi, priren të marrin pak më shumë një bazë të njohurive teknike sesa lloji standard i CMS dinamike. Në veçanti, shumica e gjeneratorëve statikë kërkojnë të paktën një njohje të vogël me linja e komandës: Këto aplikacione priren të drejtohen nga drejtimi i komandave, në vend se duke treguar dhe klikuar.

Për shkak të nevojës për vijën e komandës, gjeneratorët statikë të sitit mund të mos jenë për të gjithë, por nëse jeni të përgatitur të mendoni të rrokullisni mëngët dhe të zhyteni pak më thellë se normalja, ekzistojnë disa fitore të mundshme.

Le të hedhim një vështrim në dhjetë gjeneratorët më të mirë të faqeve statike, dhe pastaj se si të zgjedhim midis tyre.

10 gjeneratorët më të mirë të faqeve statike

1. Hugo

logo hugo

Hugo është në fundin më të lehtë të gjeneratorëve të faqeve statike me bazë terminali për të ngritur dhe përdorur. Dokumentacioni i tyre, veçanërisht në vazhdim si të instaloni Hugo dhe ta ekzekutoni, është mjaft gjithëpërfshirëse dhe nuk ju duhet juve që së pari të instaloni një dyqan të ri paketash dhe më pas të instaloni Hugo nga.

Ka një sasi të madhe të temat e paravendosura gjë që e bën më të lehtë zgjedhjen dhe zgjedhjen e pamjes që dëshironi për faqen tuaj, dhe një nga karakteristikat kryesore që ka ekipi Hugo është shpejtësia e tij e ndërtimit.

Bërja e një ndryshimi në faqen tuaj duke shtuar ose redaktuar përmbajtjen, ose duke ndryshuar temën, kërkon që ju të “rindërtoni” sitin: domethënë, të ekzekutoni procesin e ndërthurjes së përmbajtjes me një temë në HTML, për çdo faqe. Edhe një ndryshim i vogël në performancën me shpejtësi ndërtimi mund të bëjë ndryshimin midis sekondave të pritjes dhe pritjes së minutave për të parë rezultatin e një ndryshimi që keni bërë, dhe Hugo punon shumë për të qenë më i shpejtë në këtë.

Nëse po ndërtoni një sit nga të dhënat ekzistuese, atëherë Hugo “Përmbajtja e drejtuar nga të dhënat“Karakteristika e bën relativisht të lehtë që përmbajtja e faqes të ofrohet në formatet CSV ose JSON. Kjo mund të jetë një mënyrë e dobishme për të marrë disa të dhëna ekzistuese që dëshironi t’i ekspozoni botës në një mënyrë më të përshtatshme që ata të mund të shfletojnë dhe lundruar nëpër të, pa qenë e nevojshme të ndizni Excel ose Google Sheets.

2. Njëmbëdhjetë, ose 11Logo 11ty

11ty është një nga SSG-të më të reja por po arrin listën e popullaritetit. Faturon vetë si “një gjenerator më i thjeshtë statistikor i faqeve”. Sidoqoftë, kërkon një sasi të arsyeshme të njohjes teknike (dhe dokumentacioni i saj reflekton këtë) por për ata që mund ta kuptojnë, i bën gjërat në një mënyrë elegante.

11ty është shkruar në JavaScript dhe kështu kërkon node.js te punosh; do të duhet ta instaloni atë së pari nëse nuk e keni tashmë, dhe pastaj të instaloni 11ty nga linja e komandës.

11ty merr një vështrim të fortë mbi punën e faqes në internet, deri në pikën ku ata me krenari shfaqin një drejtuesi i performancës të uebfaqeve të ndërtuara me të, dhe është shumë i popullarizuar në mesin e profesionistëve të uebit dhe atyre që kurojnë dhe ndërtojnë në përgjithësi uebin e hapur.

3. Pelikanimerrni logon pelikane

Pelikani ka një estetikë mjaft të zhveshur, por duke përdorur Python si gjuhën e saj themelore të programimit, ka potencialin për t’u zgjeruar në pothuajse çdo drejtim që ju mund të dëshironi me një programim pak shtesë..

Ajo ka mbështetje për importimin e të dhënave të faqes nga WordPress, gjë që e bën më të lehtë se disa SSG të tjera për të lëvizur nga një faqe ekzistuese WordPress në gjenerimin e faqeve statike pa humbur konfigurimin tuaj aktual. Dhe si klasa më e mirë e SSG-ve është krijuar që të jetë në gjendje të trajtojë një faqe të tërë dhe jo kryesisht për Blogging.

Sidoqoftë, Pelikani ka një kurbë mësimi pak të pjerrët, megjithatë, gjë që e bën atë më të përshtatshëm për dikë që të paktën pak i njohur me Python. Në mënyrë të ngjashme, do t’ju duhet një instalim Python në kompjuterin tuaj tashmë, dhe asnjë udhëzim nuk jepet për jo-zhvilluesit që nuk e kanë këtë … por nëse jeni një lloj zhvilluesi i cili tashmë përdor Python, atëherë Pelikani është një vend i mirë për të filluar.

4. Nikolla

logoja nikola

Nikola merr një qasje shumë të “përfshirë bateritë” për gjenerimin e faqeve statike, duke siguruar shabllone shumë të detajuar për blogez dhe faqet e internetit të plota, por edhe galeritë e imazheve dhe kërkimin ndër të tjera.

Ajo ka një listë mjaft të gjerë të plugins dhe temat gjithashtu. Edhe pse Nikolla priret drejt fundit teknik të tregut; do të duhet të jeni mjaft të sigurt me zhvillimin e Python për të bërë më shumë sesa bazat këtu, por nëse jeni atëherë Nikolla ofron më shumë shtrirje sesa shumë nga alternativat.

Lista e temave nuk është shumë gjithëpërfshirëse, kështu që nëse po kërkoni diçka më të bukur sesa informuese, atëherë mund të jetë më mirë të kërkoni diku tjetër. Sidoqoftë, shpejtësia e rindërtimit është më e shpejtë se shumica e mundësive të tjera.

Ashtu si Pelikani, Nikolla supozon se tashmë e keni në dispozicion Python dhe nuk shpjegon se si ta bëni atë të mundur, kështu që nëse nuk bëni dhe jeni në Windows, atëherë mund të dëshironi të shikoni njërën nga alternativat e tjera.

5. GatsbyLogoja e Gatsby

Gatsby e quan veten gjenerator statik të PWA. PWA është termi i artit për Aplikacione Progresive në ueb, të cilat mund të funksionojnë jashtë linje, të shtohen në ekranin fillestar në celular, etj. Shtë e mundur ta bëni këtë me ndonjë faqe në internet, përfshirë ato të krijuara me SSG të tjera, por Gatsby ofron këtë mbështetje jashtë kutisë.

Për ata që njihen me React, bibliotekën e komponentëve të uebit, Gatsby mund të jetë një zgjedhje e mirë sepse është ndërtuar rreth tij, kështu që ju mund të ripërdorni ambientin e njohur që tashmë e dini – me të vërtetë, Reaktoni faqen e internetit të vet është ndërtuar me Gatsby.

Gatsby kërkon të dy nyjet.js dhe sistemin e kontrollit të versionit git të instalohet. Ata kanë një grup mjaft të detajuar të faqet e dokumentacionit për mënyrën e krijimit të një ambienti Gatsby, përfshirë në Windows, por është më tepër një proces i përfshirë nëse nuk jeni të njohur me vijën e komandës. Gjithashtu, dokumentacioni ndërton udhëzimet Windows dhe Linux dhe Mac, të gjithë duke e bërë atë pak më të vështirë për t’u ndjekur.

6. Jekyll

Logo Jekyll

Jekyll është një nga gjeneruesit më të vjetër të faqeve statike, por është akoma nën zhvillim aktiv, dhe popullariteti i tij kryesisht nxiti përmbytjen e inovacionit SSG që ka prodhuar gjithçka tjetër në këtë listë.

Një nga pretendimet e saj për famë është se ajo është futur në shërbimin e hostimit të kodit Github: është e mundur të ruani përmbajtjen tuaj në një Github depo, një makinë cloud për kod, në një mënyrë që Github të ekzekutojë kodin Jekyll për ju dhe konvertoni përmbajtjen në një faqe interneti pa pasur nevojë të ekzekutoni ndonjë kod fare.

Në këtë mënyrë, Faqet Github shërbimi mund të përdoret si host për faqen tuaj statike falas, dhe dokumentacioni se si ta vendosni këtë është mjaft i qartë dhe i lehtë për tu ndjekur.

Sidoqoftë, do të kërkojë akoma njohuri me git sistemi i kontrollit të kodit. Sigurisht, është gjithashtu e mundur që ta ekzekutoni Jekyll vetë në kompjuterin tuaj, dhe ato ofrojnë një sërë udhëzimesh për instalimin e Windows, megjithëse Windows nuk mbështetet zyrtarisht.

7. Statiq.web

logo statiq

Statiq Web është një shtesë mjaft e re për radhët e SSG-ve, dhe është ende nën një zhvillim mjaft të rëndë. Kështu që është më e përshtatshme për ata që janë të gatshëm të përfshihen në atë proces dhe të bashkohen me komunitetin duke ushqyer përsëri atë që funksionon mirë dhe çfarë jo.

Pika e saj unike e shitjes është se është ndërtuar me. NET, kështu që ata me disa njohuri për atë pirg programimi do ta gjejnë Statiq Web përshtatshëm bukur me përvojën e tyre ekzistuese. Shtë një shembull shembull i Kornizës më të përgjithshme të Statiqit, kështu që një programues më me përvojë mund të jetë në gjendje të përqafojë kornizën më të madhe për të ndërtuar diçka më gjithëpërfshirëse..

8. Publii

Logo Publii

Publii, ndryshe nga shumica e gjeneratorëve të tjerë të faqeve statike këtu, nuk është një mjet i linjës së komandës. Përkundrazi, është një aplikacion desktopi, i disponueshëm për Windows, Mac dhe Linux.

Ju mund ta mendoni këtë si diçka të ngjashme me WordPress, përveç që në vend që të jeni një uebfaqe, ajo është një aplikacion që funksionon në kompjuterin tuaj dhe më pas gjeneron një version statik të faqes së internetit, i gatshëm për t’u publikuar siç bëjnë mjetet e tjera.

Ekzistojnë mjete të integruara botuese për të shtyrë faqen e internetit statike në një shumëllojshmëri të hosteve ekzistues, siç janë Netlify dhe vendet e pritjes së cloud. Ka një sistem importi për shndërrimin e një faqe ekzistuese të WordPress në Publii, dhe një treg të temave të nivelit profesional të paguar.

Vetë aplikacioni është falas dhe me burim të hapur dhe ka një bashkësi aktive të përdoruesve që ndihmojnë njëri-tjetrin në një forum diskutimesh. Publii është tekniku më pak i gjeneratorëve të faqeve statike që ofrohen aktualisht, ndërkohë që ende ka pothuajse shumë të gjitha përfitimet e tyre. Për dikë që nuk kërkon të hyjë në një qasje të kodimit dhe komandës bazuar është një zgjidhje e shkëlqyeshme.

9. WP2Static

logoja wp2static

WP2Static merr një qasje mjaft të ndryshme nga gjeneratorët e tjerë të faqeve statike: nuk është rreptësisht një menaxher i sitit në vetvete. Në vend të kësaj, ajo punon dorë për dore me WordPress për të bërë një version statik të një siti që menaxhohet nga vetë WordPress.

Në gjuhën e përshkrimit të mësipërm, WP2Static lë WordPress në krye të redaktimit tuaj dhe duke e kthyer përmbajtjen tuaj në HTML duke e kombinuar atë me temat dhe shabllonet tuaja. Pastaj shkoni në WP2Static për të marrë atë HTML dhe për ta publikuar atë si HTML i thjeshtë diku në internet.

Ka disa përfitime të dukshme për këtë: mund të vazhdoni të përdorni ndërfaqen WordPress me të cilën jeni njohur dhe të keni akses në të gjithë bibliotekën e temave dhe shtojcave të WordPress.

Sidoqoftë, ka edhe dobësi me këtë: është e rëndësishme të zhvendosni instalimin tuaj të WordPress në diku tjetër, përndryshe do të humbni një shumicë të përfitimeve të gjenerimit të faqeve statike.

Pasi faqja juaj të jetë statike siguron përfitime të mëdha për sigurinë sepse nuk përdorni një produkt dinamik siç është WordPress, por me këtë zgjidhje, ju janë ende duke përdorur WordPress. Pra, është e rëndësishme të fshehni atë WordPress diku ku nuk mund të arrihet nga askush, përveç jush.

Me mendje teknike mund ta transferojnë atë në një server të fshehur ose të ekzekutojnë WordPress në makinat e tyre lokale. Dikush që nuk e kupton menjëherë se si ta bëjë këtë, mund ta ketë të vështirë të ndjekë konceptet e përfshira, dhe mund të jetë konfuze të kujtosh se faqja që gjeneron WordPress-i juaj (i fshehur) nuk është faqja që publiku e sheh deri në butonin e botimit shtypet.

Sidoqoftë, nëse jeni mësuar shumë me ndërfaqen e përdoruesit të WordPress, ose jeni shumë të lidhur me shtojca ose tema të veçanta WP, të cilat do të ishte e vështirë të gjesh ose viheshin në dispozicion në një SSG tjetër, WP2Static mund të jetë zgjidhja ideale.

10. Tjetra.js

Logoja e Nextjs

Next.js është më pak gjenerator për faqet statike, dhe më shumë një kornizë për ndërtimin e aplikacioneve statike duke përdorur React. Mbështet gjenerimin e faqeve statike (dhe rindërtoi këtë mbështetje për ta përmirësuar shumë atë në daljen 9.3 në fillim të vitit 2020), dhe nëse jeni duke kërkuar të ndërtoni një aplikacion me React dhe dëshironi gjenerimin e faqeve statike më të mira në klasë që mbështesin atë, Tjetër .js është një vend i mirë për tu parë.

Supozon një njohuri të mirë të JavaScript dhe React, kështu që nuk është për jo-teknike, dhe dokumentacioni mbështetet drejt një mjedisi Linux ose Mac me shërbimin e buzëve të paguar për përdoruesit e Windows.

Por për atë që ia vlen, është shumë mirë, dhe ka mjaft gumëzhitje rreth tij që do të thotë se zhvillohet i rëndë dhe ecën përpara në hapa të mëdhenj.

Si te zgjidhni atë të duhurin?

Aty e keni atë: listën e zgjedhjes.

Por si e zgjedh atë që është më e mira për ty?

Epo, nëse nuk jeni të interesuar të futeni në vijën e komandës, atëherë sigurisht shikoni në Publii. Nëse jeni një ekspert i WordPress që kërkon të shkoni në statikë, atëherë WP2Static bazohet në ato aftësi të gjera që keni tashmë. Nëse kujdeseni për shpejtësinë, atëherë 11ty ose Hugo janë vendet tuaja për tu parë.

Nëse keni përvojë në një gjuhë ose mjedis të veçantë programimi, zgjidhni një gjenerator statik të faqeve të shkruar me atë gjuhë për të shfrytëzuar sa më mirë aftësitë tuaja ekzistuese: për Python, përdorni Pelikan ose Nikola; për Ruby, Jekyll, për .NET, Statiq, për React look at Next.js dhe Gatsby, dhe për JavaScript, 11ty.

Nëse jeni duke lëvizur nga një sit ekzistues i WordPress, sigurohuni të kontrolloni nëse mjeti juaj i dëshiruar ka një importues për përmbajtjen tuaj në WordPress (shumica e tyre), dhe kini parasysh se eksperimentimi është i lirë dhe i lehtë. Ju mund të ndërtoni një sit statik testi me disa shembuj të përmbajtjes dhe ta gjeneroni atë vetëm në kompjuterin tuaj pa ndonjë tjetër që të jetë në gjendje ta shohë atë.

Provoni mjetet që ju pëlqen tingulli i – ato janë të gjitha falas dhe me burim të hapur – dhe pastaj kur të jeni gati, filloni të shikoni në vende për të pritur përmbajtjen tuaj statike.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me