PHP-Cheat-fletë-PDFFleta jonë e mashtrimeve PHP synon të ndihmojë këdo që përpiqet të aftësohet ose të përmirësojë njohuritë e tij për PHP. Gjuha e programimit është ndër më të njohurat në zhvillimin e uebit. Inshtë në zemrën e WordPress, CMS më e popullarizuar në botë, dhe gjithashtu formon bazën e platformave të tjera si Joomla dhe Drupal. (Mos harroni krahasimin tonë për të tre.)


Përveç kësaj, PHP është një burim i hapur dhe kështu i lirë për t’u përdorur. Që nga fillimi i saj në 1995, ajo ka pasur disa lëshime. Versioni i fundit, PHP 7.2, doli në fund të vitit 2017.

PHP është një gjuhë nga serveri, që do të thotë se ekzekuton në server, jo në shfletuesin e përdoruesit (në krahasim me, për shembull, JavaScript). Skriptet PHP prodhojnë HTML e cila më pas kalohet në shfletuesin për interpretim. Si pasojë, përdoruesi nuk e sheh vetë kodin por vetëm rezultatin.

fletë mashtrimi php
Nga GgiaEsquema-proxy-internet.svg: Randomicc [CC BY-SA 3.0], nga Commons Wikimedia

Gjuha e programimit është relativisht e thjeshtë për t’u mësuar për fillestarët, por gjithashtu ofron shumë mundësi të përparuara për programuesit e veteranëve.

Për këtë arsye, faqja e mëposhtme e mashtrimit të PHP është e përshtatshme për ju pa marrë parasysh se ku jeni në udhëtimin tuaj. Ai përfshin konceptet dhe funksionet më të rëndësishme të PHP dhe vepron si një udhëzues i shpejtë referimi për ata që përdorin PHP për zhvillimin e uebit.

Kemi shumë për të mbuluar, kështu që le të futemi në të. Nëse kjo nuk është e mjaftueshme për ju, ne gjithashtu kemi fletë mashtrimesh për HTML, CSS dhe jQuery, si dhe JavaScript të lartpërmendur.

Contents

Fletë mashtrimesh PHP

 • Shkarkoni Lidhjen

Shefi i mashtrimeve PHP – Bazat

Po fillojmë me bazat – si ta deklarojmë PHP në një skedar, të shkruajmë komente dhe të dhëna dalëse.

Përfshirja e PHP në një Skedar

Skedarët PHP mbarojnë .php. Përveç vetë PHP, ato mund të përmbajnë tekst, HTML, CSS dhe JavaScript. Në mënyrë që një shfletues të njohë PHP, duhet ta mbështillni në kllapa: dhe ?>. Si pasojë, ju mund të ekzekutoni PHP në një faqe:

Shkrimi i komenteve

Si shumë gjuhë të tjera, PHP gjithashtu ka aftësinë të shtojë komente. Kjo është e rëndësishme për shënimin e kodit tuaj për lexuesit e njeriut, por në një mënyrë që shfletuesi nuk përpiqet ta ekzekutojë atë. Në PHP, ju keni disa mënyra për këtë:

 • // - Tregon komente që përfshin vetëm një rresht
 • # - Një mënyrë tjetër për të prodhuar komente me një linjë
 • / *...* / - Gjithçka midis / * dhe * / nuk ekzekutohet, gjithashtu funksionon nëpër disa rreshta

Një shembull i zakonshëm i përdorimit të komenteve janë titujt e temave të WordPress:

/ *
Emri i Temës: Njëzet e Shtatëmbëdhjetë
Tema URI: https://wordpress.org/themes/twentyseventeen/
Autori: ekipi i WordPress
Autori URI: https://wordpress.org/
Përshkrimi: Njëzet e Shtatëmbëdhjetë sjell faqen tuaj në jetë me video me kokë dhe imazhe të shfaqura gjithëpërfshirëse. Me një përqëndrim në faqet e biznesit, ai përmban seksione të shumta në faqen e parë, si dhe pajisje, menu navigimi dhe sociale, një logo, dhe më shumë. Personalizoni rrjetin e tij asimetrik me një skemë ngjyrosje me porosi dhe paraqisni përmbajtjen tuaj multimediale me formatet e postimit. Tema jonë e paracaktuar për vitin 2017 funksionon shumë në shumë gjuhë, për çdo aftësi dhe në çdo pajisje.
Versioni: 1.5
Licenca: GNU licencë e përgjithshme publike v2 ose më vonë
URI për licencë: http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html
Fusha e tekstit: njëzet e njëmbëdhjetë
Etiketat: me një kolonë, me dy kolona, ​​në shiritin e djathtë, me kokë fleksibël, të gatshme për të arritur, me ngjyra të personalizuara, me kokë me porosi, me menu me porosi, me logon me porosi, në stilin e redaktorit, me figura të paraqitura, pajisje për futboll, post-formate, mbështetje të gjuhës rtl, post-ngjitës, temë-opsione, komente me fillesa, përkthime të gatshme

Kjo temë, si WordPress, është e licencuar nën GPL.
Përdoreni atë për të bërë diçka të lezetshme, argëtohuni dhe ndani ato që keni mësuar me të tjerët.
* /

Dalja e të dhënave

Në PHP, të dhënat zakonisht dalin duke përdorur jehonë ose të shtypura. Për shembull, titulli i këtij postimi në blog mund të shfaqet në një faqe si kjo:

Fletë mashtrimesh PHP";

?>

Dy komandat jehonë dhe të shtypura janë pothuajse të njëjta. Dallimi i vetëm është se i pari nuk ka asnjë vlerë të kthimit dhe mund të marrë disa parametra, ndërsa kjo e fundit ka një vlerë të kthimit 1 dhe mund të marrë vetëm një argument.

Një shënim i rëndësishëm: Si të gjitha komandat, funksionet PHP jehonë dhe të shtypura nuk janë të ndjeshëm ndaj rasteve. Kjo do të thotë që kur të shkruani ECHO, ushtimë, ushtimë ose ndonjë variant tjetër, ata do të vazhdojnë të punojnë. Ndërsa do të mësoni më tej, kjo nuk vlen për gjithçka.

Shkrimi i funksioneve PHP

Funksionet janë shkurtore për copat e kodit që përdoren zakonisht. Ata e bëjnë programimin shumë më të lehtë sepse nuk është e nevojshme të ripërdorni copëza me kod të gjatë. Në vend të kësaj, ju i krijoni ato një herë dhe përdorni shkurtesat kur ju duhen.

Shtë e mundur të krijoni funksionet tuaja PHP por gjithashtu ka shumë të integruara në gjuhën e programimit. Pjesa më e madhe e kësaj fletë mashtrimesh PHP i kushtohet asaj.

Sintaksa themelore për të krijuar një funksion:

funksioni EmriOfFunksioni ()

// vendosni kodin PHP këtu

}

Shpjegim i shpejtë: pjesa e parë është funksioni i një emri (kujtesë: emrat e funksioneve nuk janë të ndjeshëm ndaj rasteve). Pas kësaj, gjithçka midis kllapave kaçurela është ajo që funksioni bën kur thirret.

Variablat dhe Konstantet

Ngjashëm me shumicën e gjuhëve të tjera të programimit, PHP ju lejon të punoni me ndryshore dhe konstante. Këto janë pjesë të kodit që ruajnë lloje të ndryshme informacioni.

Përcaktimi i variablave

Për të bërë asgjë me ndryshore, së pari duhet t'i përcaktoni ato. Në PHP, ju tregon një ndryshore duke përdorur $ nënshkruaj dhe cakto vlerën e tij duke përdorur =. Një shembull tipik:

Disa pika të rëndësishme:

 • Variablat duhet të fillojnë me një letër ose nënvizim (_) dhe mund të përbëhet vetëm nga karaktere alfa-numerike
 • Variablat PHP janë të ndjeshëm ndaj çështjeve, kjo do të thotë $ myVar dhe $ myvar nuk janë e njëjta gjë
 • Nëse variabla juaj përbëhet nga më shumë se një fjalë ose shkruajeni atë $ my_variable ose $ myVariable

Llojet e të dhënave

Variablat mund të marrin lloje të ndryshme të të dhënave:

 • integers - Interesat janë numra jo-dhjetorë midis -2,147,483,648 dhe, 147,483,647. Ata duhet të kenë të paktën një shifër dhe asnjë pikë dhjetore. Mund të jetë në dhjetore, heksadecimal ose oktal.
 • gjithandej - Ky është emri për numrat me një pikë dhjetore ose në formë eksponenciale.
 • Strings - Kjo thjesht do të thotë tekst, ne do të flasim në detaje më tej më poshtë.
 • Vlerat e kuzhinës - Do të thotë deklarata të vërteta / të rreme.
 • vargjeve - Vargjet janë ndryshore që ruajnë disa vlera. Ne do të flasim në lidhje me to në detaje më poshtë.
 • objektet - Objektet ruajnë të dhënat dhe informacionin se si t'i përpunojnë ato.
 • burime - Këto janë referenca për funksionet dhe burimet jashtë PHP.
 • I PAVLEFSHËM - Një ndryshore që është NULL nuk ka ndonjë vlerë.

Nuk ka nevojë të deklarohen variablat PHP në një mënyrë të caktuar. Ata automatikisht marrin llojin e të dhënave që përmbajnë.

Fushëveprimi i ndryshueshëm

Variablat mund të jenë të disponueshëm në fusha të ndryshme, do të thotë pjesa e një skenari në të cilin mund t'i qaseni. Kjo mund të jetë global, lokal dhe i pandryshueshëm.

Variabledo variabël i deklaruar jashtë një funksioni është i disponueshëm globalisht. Kjo do të thotë se mund të arrihet edhe jashtë një funksioni gjithashtu.

Nëse deklaroni një ndryshore brenda një funksioni, ajo do të ketë një shtrirje lokale. Pasoja është se mund të arrihet vetëm brenda këtij funksioni.

Një mënyrë rreth kësaj është të përgatisni një variabël lokal me global. Në atë mënyrë, bëhet pjesë e fushëveprimit global.

funksion myFunction ()
$ globale a, $ b;
$ b = $ a - $ b;
}

Në të dy rastet, ndryshorja bëhet pjesë e $ Globals variabla e përmendur më poshtë.

Më në fund, është gjithashtu e mundur të shtoni i pandryshueshëm para një ndryshoreje lokale. Në këtë mënyrë, ai nuk do të fshihet pasi të funksionojë funksioni i tij dhe mund të ripërdoret.

Variablat e paracaktuar

PHP gjithashtu vjen me një numër të variablave të paracaktuar të quajtur superglobals. Kjo është për shkak se ato janë të arritshme nga kudo, pavarësisht nga qëllimi.

 • $ Globals - Përdoret për të hyrë në ndryshore globale nga kudo brenda një skript PHP
 • $ _SERVER - Përmban informacione për vendndodhjet e headers, shtigjet dhe skriptet
 • $ _GET - Mund të mbledhë të dhëna që janë dërguar në URL ose të dorëzohen në një formë HTML
 • $ _POST - Përdoret për të mbledhur të dhëna nga një formë HTML dhe për të kaluar ndryshore
 • $ _REQUEST - Gjithashtu mbledh të dhëna pasi të paraqisni një formë HTML

Funksionet e trajtimit të ndryshueshëm

Përveç kësaj, ka një mori funksionesh për të punuar me ndryshore:

 • boolval - Përdoret për të tërhequr vlerën boolean të një ndryshoreje
 • debug_zval_dump - Prodhon një përfaqësim të vargut të një vlere të brendshme zend
 • bosh - Kontrollon nëse një ndryshore është bosh apo jo
 • floatval - Merrni vlerën notuese të një ndryshoreje (doubleval është një mundësi tjetër)
 • get_defined_vars - Kthen një grup të të gjithë ndryshoreve të përcaktuara
 • get_resource_type - Kthen llojin e burimit
 • gettype - Rikthen llojin e ndryshueshëm
 • import_request_variables - Importoni variablat GET / POST / Cookie në hapësirën globale
 • intval - Gjeni vlerën e plotë të një ndryshoreje
 • is_array - Kontrollon nëse një ndryshore është një grup
 • is_bool - Zbulon nëse një ndryshore është një boolean
 • is_callable - Verifikoni nëse mund të telefononi përmbajtjen e një ndryshoreje si funksion
 • is_countable - Kontrolloni nëse përmbajtja e një ndryshore është e llogaritshme
 • is_float - Gjeni nëse lloji i një ndryshore është float, alternativa: is_double dhe eshte e vertete
 • is_int - Kontrolloni nëse lloji i një ndryshore është një numër i plotë, is_integer dhe is_long gjithashtu funksionon
 • is_iterable - Verifikoni që përmbajtja e një ndryshore është një vlerë e përsëritshme
 • is_null - Kontrollon nëse vlera e një ndryshore është NULL
 • is_numeric - Gjeni nëse një ndryshore është një numër ose një varg numerik
 • is_object - Përcakton nëse një ndryshore është një objekt
 • is_resource - Kontrolloni nëse një ndryshore është një burim
 • is_scalar - Provon nëse një ndryshore është një shkallë
 • is_string - Zbuloni nëse lloji i një ndryshore është një varg
 • isset - Përcaktoni nëse një variabël është vendosur dhe nuk është NULL
 • print_r - Siguron informacion të lexueshëm nga njeriu për një ndryshore
 • botoj pjesë-pjesë - Gjeneron një përfaqësim të një vlere që është e lejueshme
 • settype - Vendos llojin e një ndryshoreje
 • strval - Rikthen vlerën e vargut të një ndryshoreje
 • unserialize - Krijon një vlerë PHP nga një përfaqësim i ruajtur
 • unset - Unsets një ndryshore
 • var_dump - Hedh informacione për një ndryshore
 • var_export - Rezulton ose kthen një përfaqësim të vargut të një ndryshore që mund të analizohet

Konstantet

Përveç variablave, ju gjithashtu mund të përcaktoni konstante të cilat gjithashtu ruajnë vlera. Në ndryshim nga variablat, vlera e tyre nuk mund të ndryshohet, është e kyçur brenda.

Në PHP mund të përcaktoni një konstante:

përcaktoni (emrin, vlerën, e vërtetë / e rreme)

E para është emri, e dyta vlera e konstantes dhe parametri i tretë nëse emri i saj duhet të jetë i ndjeshëm ndaj çështjeve (default është i rremë).

Konstantet janë të dobishme pasi ato ju lejojnë të ndryshoni vlerën për një skenar të tërë në një vend, në vend që të zëvendësoni çdo shembull të tij. Ato janë gjithashtu natyrore globale, do të thotë se mund të arrihen nga kudo.

Përveç konstantave të përcaktuara nga përdoruesi, ekzistojnë gjithashtu një numër konstantesh parazgjedhje PHP:

 • __LINJË__ - Tregon numrin e rreshtit aktual në një skedar
 • __FILE__ - theshtë rruga e plotë dhe emri i skedarit
 • __DIR__ - Drejtoria e skedarit
 • __FUNCTION__ - Emri i funksionit
 • __CLASS__ - Emri i klasës, përfshin hapësirën e emrave në të cilët ishte deklaruar
 • __TRAIT__ - Emri tipar, gjithashtu përfshin hapësirën e emrave
 • __METHOD__ - Emri i metodës së klasës
 • __NAMESPACE__ - Emri i hapësirës aktuale të emrave

Vargjeve PHP - Vlerat e grupuara

Vargjet janë një mënyrë për të organizuar disa vlera në një variabël të vetëm në mënyrë që ato të mund të përdoren së bashku. Ndërsa funksionet janë për blloqe kodesh, vargjet janë për vlerat - një mbajtës vendi për copa më të mëdha informacioni.

Në PHP ka lloje të ndryshme të vargjeve:

 • Renditjet e indeksuara - Vargje që kanë një indeks numerik
 • Renditjet e asociimit - Vargjeve ku emërtohen çelësat
 • Vargje shumëdimensionale - Vargje që përmbajnë një ose më shumë vargje të tjera

Shpallja e një Rregullimi në PHP

Vargjet në PHP krijohen me grup () funksion.

Keyselësat e vargjeve mund të jenë ose tela ose numër të plotë.

Funksionet e vargjeve

PHP ofron një mori funksionesh të paracaktuar për të punuar me vargje:

 • array_change_key_case - Ndryshimet e të gjithë çelësave në një grup në të mëdha ose të mëdha
 • array_chunk - Ndan një varg në copëza
 • array_column - Kthen vlerat nga një kolonë e vetme në një varg
 • array_combine - Bashkon çelësat nga një grup dhe vlerat nga një tjetër në një grup të ri
 • array_count_values - Numëron të gjitha vlerat në një grup
 • array_diff - krahason grupe, kthen ndryshimin (vetëm për vlerat)
 • array_diff_assoc - Krahason grupe, kthen ndryshimin (vlerat dhe çelësat)
 • array_diff_key - krahason grupe, kthen ndryshimin (vetëm çelësat)
 • array_diff_uassoc - Krahason grupet (çelësat dhe vlerat) përmes një funksioni të përgjigjes së përdoruesit
 • array_diff_ukey - Krahason grupet (vetëm çelësat) përmes një funksioni të përgjigjes së përdoruesit
 • array_fill - Plotëson një grup me vlera
 • array_fill_keys - Plotëson një grup me vlera, duke specifikuar çelësat
 • array_filter - Filtron elementet e një grupi përmes një funksioni të kthimit në telefon
 • array_flip - Shkëmben të gjithë çelësat në një grup me vlerat e tyre të shoqëruara
 • array_intersect - Krahasoni grupet dhe ktheni ndeshjet e tyre (vetëm për vlerat)
 • array_intersect_assoc - Krahasoni grupet dhe ktheni ndeshjet e tyre (çelësat dhe vlerat)
 • array_intersect_key - Krahasoni grupet dhe ktheni ndeshjet e tyre (vetëm çelësat)
 • array_intersect_uassoc - Krahasoni vargjet përmes një funksioni të përcaktuar nga përdoruesi për kthimin e thirrjeve (çelësat dhe vlerat)
 • array_intersect_ukey - Krahasoni vargjeve përmes një funksioni të përcaktuar nga përdoruesi për kthimin e thirrjeve (vetëm tastet)
 • array_key_exists - Kontrollon nëse një çelës i caktuar ekziston në një grup, alternative: key_exists
 • array_keys - Kthen të gjithë çelësat ose një nëndegë të çelësave në një grup
 • array_map - Zbaton një rikthim në elementët e një grupi të caktuar
 • array_merge - Bashkoni një ose disa vargje
 • array_merge_recursive - Bashkoni një ose më shumë vargje në mënyrë rekursive
 • array_multisort - Llojet e vargjeve të shumëfishta ose shumë-dimensionale
 • array_pad - Vendos një numër të caktuar artikujsh (me një vlerë të specifikuar) në një grup
 • array_pop - Fshin një element nga fundi i një grupi
 • array_product - Llogaritni produktin e të gjitha vlerave në një grup
 • array_push - Shtyni një ose disa elementë deri në fund të vargut
 • array_rand - Zgjidh një ose më shumë hyrje të rastësishme nga një grup
 • array_reduce - Ulja e vargut në një varg të vetëm duke përdorur një funksion të përcaktuar nga përdoruesi
 • array_replace - Zëvendëson elementët në vargun e parë me vlera nga vargjet vijuese
 • array_replace_recursive - Në mënyrë rekursive zëvendëson elementët nga grupet e mëvonshme në vargun e parë
 • array_reverse - Kthen një koleksion në renditje të kundërt
 • array_search - Kërkon grupin për një vlerë të caktuar dhe kthen çelësin e parë nëse është i suksesshëm
 • array_shift - Zhvendos një element nga fillimi i një grupi
 • array_slice - Nxjerr një fetë të një grupi
 • array_splice - Heq një pjesë të grupit dhe e zëvendëson atë
 • array_sum - Llogaritni shumën e vlerave në një grup
 • array_udiff - Krahasoni grupet dhe ktheni ndryshimin duke përdorur një funksion të përdoruesit (vetëm për vlerat)
 • array_udiff_assoc - Krahasoni grupet dhe ktheni ndryshimin duke përdorur parazgjedhjen dhe një funksion të përdoruesit (çelësat dhe vlerat)
 • array_udiff_uassoc - Krahasoni grupet dhe ktheni ndryshimin duke përdorur dy funksione të përdoruesit (vlerat dhe çelësat)
 • array_uintersect - Krahasoni grupet dhe ktheni ndeshjet përmes funksionit të përdoruesit (vetëm për vlerat)
 • array_uintersect_assoc - Krahasoni grupet dhe ktheni ndeshjet përmes një funksioni të paracaktuar të përdoruesit (çelësat dhe vlerat)
 • array_uintersect_uassoc - Krahasoni grupet dhe ktheni ndeshjet përmes dy funksioneve të përdoruesit (çelësat dhe vlerat)
 • array_unique - Heq vlerat e kopjuar nga një grup
 • array_unshift - Shton një ose më shumë elementë në fillimin e një grupi
 • array_values - Kthen të gjitha vlerat e një grupi
 • array_walk - Zbaton një funksion të përdoruesit për çdo element në një grup
 • array_walk_recursive - Rekursivisht aplikon një funksion përdoruesi për çdo element të një grupi
 • arsort - Rendit një grup shoqërues në rend zbritës sipas vlerës
 • Asort - Rendit një grup shoqërues në rend ngjitje sipas vlerës
 • kompakt - Krijoni një varg që përmban ndryshore dhe vlerat e tyre
 • akuzë - Numëroni të gjithë elementët në një grup, përdorni alternativen sizeof
 • aktual - Kthen elementin aktual në një grup, një alternative është pos
 • çdo - Kthejeni çiftin aktual dhe vlerën aktuale nga një grup
 • fund - Vendosni treguesin e brendshëm në elementin e fundit të një grupi
 • ekstrakt - Importoni variablat nga një grup në tabelën aktuale të simboleve
 • in_array - Kontrollon nëse një vlerë ekziston në një grup
 • Celës - Fet një çelës nga një grup
 • krsort - Rendit një grup shoqërues me çelës në rend të kundërt
 • ksort - Rendit një grup shoqërues me çelës
 • listë - Cakton variablat sikur të ishin një varg
 • natcasesort - Rendit një varg duke përdorur një algoritëm "rend natyror" të pavarur nga çështja
 • natsort - Renditni një grup duke përdorur një algoritëm "rend natyror"
 • tjetër - Përparoni treguesin e brendshëm të një grupi
 • prev - Zhvendoseni treguesin e rreshtit të brendshëm prapa
 • varg - Krijon një varg nga një varg elementesh
 • rivendosur - Vendosni treguesin e rreshtit të brendshëm në elementin e tij të parë
 • rsort - Renditni një grup në rend të kundërt
 • shkartisje - Shuffle një grup
 • lloj - Renditni një grup të indeksuar në rend ngjitje
 • uasort - Rendit një varg me një funksion krahasimi të përcaktuar nga përdoruesi
 • uksort - Organizoni një grup me çelësa duke përdorur një funksion krahasimi të përcaktuar nga përdoruesi
 • usort - Kategorizoni një koleksion sipas vlerave duke përdorur një funksion krahasimi të përcaktuar nga përdoruesi

Fijet e PHP

Në programim, fjalim strings nuk janë gjë tjetër veçse teksti. Siç kemi zgjidhur më herët, ato janë gjithashtu një vlerë e vlefshme për variablat.

Përcaktimi i Vargjeve

Në PHP ekzistojnë disa mënyra për të përcaktuar vargjet:

 • Citime të vetme - Kjo është mënyra më e thjeshtë. Thjesht mbështillni tekstin tuaj brenda ' shënuesit dhe PHP do ta trajtojnë atë si një varg.
 • Kuota të dyfishta - Si një alternative që mund të përdorni ". Kur e bëni këtë, është e mundur të përdorni karakteret e arratisjes më poshtë për të shfaqur karaktere speciale.
 • heredoc - Filloni një varg me <<< dhe një identifikues, pastaj vendoseni vargun në një rresht të ri. Mbylleni atë në një rresht tjetër duke përsëritur identifikuesin. heredoc sillet si vargje me citate të dyfishta.
 • nowdoc - whatfarë është heredoc është për vargje me citate të dyfishta por për citate të vetme. Ajo funksionon në të njëjtën mënyrë dhe eliminon nevojën për karaktere shpëtimi.

Shënim: Fijet mund të përmbajnë ndryshore, vargje dhe objekte.

Karakteret e arratisjes

 • \ n - Linja e linjës
 • \ r - Kthim ngarkese
 • \ t - Skeda horizontale
 • \ v - Tab vertikale
 • \ e - Ikje
 • \ f - Ushqimi i formës
 • \\ - Rrëshqitje e pasme
 • \ $ - Shenjë dollari
 • / ' - Citim i vetëm
 • \ " - Citim i dyfishtë
 • \ [0-7] {1,3} - Karakter në shënimin oktal
 • \ X [0-9A-Fa-f] {1,2} - Karakter në shënimin heksadecimal
 • \ U {[0-9A-Fa-f] +} - String si përfaqësim UTF-8

Funksionet e vargut

 • addcslashes () - Kthen një varg me prapaskenat para karaktereve të përcaktuara
 • addslashes () - Kthen një varg me prapaskena përpara personazheve që duhen shpëtuar
 • bin2hex () - Shndërron një varg personazhesh ASCII në vlera hexadecimal
 • pres () - Heq hapësirën ose karakteret e tjera nga skaji i duhur i një vargu
 • Chr () - Kthen një karakter nga një vlerë e specifikuar ASCII
 • chunk_split () - Ndan një varg në një seri copëzash më të vogla
 • convert_cyr_string () - Shndërron një varg nga një karakter cirilik i vendosur në një tjetër
 • convert_uudecode () - Dekodon një varg uuencoded
 • convert_uuencode () - Kodon një varg duke përdorur uuencode
 • count_chars () - Kthen informacione rreth karaktereve në një varg
 • CRC32 () - Llogarit një CRC 32-bit për një tel
 • crypt () - Kthen një varg hashed
 • echo () - Rezulton një ose disa tela
 • shpërthejnë () - Prish poshtë një varg në një varg
 • fprintf () - Shkruan një varg të formuar në një rrjedhë dalëse të specifikuar
 • get_html_translation_table () - Kthen tabelën e përkthimit të përdorur nga htmlspecialchars () dhe htmlentities ()
 • hebrev () - Transformon tekstin hebraik në tekstin vizual
 • hebrevc () - Kthen tekstin hebraik në tekst vizual dhe zbaton ndërprerjet e linjave HTML
 • hex2bin () - Përkthejeni vlerat hexadecimal te karakteret ASCII
 • html_entity_decode () - Kthen entitetet HTML në karaktere
 • htmlentities () - Kthen karakteret në entitetet HTML
 • htmlspecialchars_decode () - Transformon njësi të veçantë HTML në karaktere
 • htmlspecialchars () - Kalon karakteret e paracaktuara në entitetet HTML
 • Implode () - Marr një varg nga elementet e një grupi, njëjtë si bashkohen ()
 • lcfirst () - Ndryshon karakterin e parë të një vargu për të zbritur
 • levenshtein () - Llogarit distancën e Levenshtein midis dy vargjeve
 • localeconv () - Kthen informacione në lidhje me formatimin numerik dhe monetar për lokalin
 • LTrim () - Heq hapësirat ose karakteret e tjera nga ana e majtë e një vargu
 • md5 () - Llogarit hash MD5 të një fije dhe e kthen atë
 • md5_file () - Llogarit hash MD5 të një skedari
 • metaphone () - Siguron çelësin metafonik të një vargu
 • money_format () - Kthen një varg si një vijë monedhe
 • nl_langinfo () - Jep informacion specifik për lokalet
 • nl2br () - Vendos pushimet e linjës HTML për secilën rresht të ri në një varg
 • Number_format () - Formaton një numër duke përfshirë mijëra të grupuar
 • ord () - Kthen vlerën ASCII të karakterit të parë të një vargu
 • parse_str () - Parses një varg në ndryshore
 • print () - Rezulton një ose disa tela
 • printf () - Rezulton një varg të formuar
 • quoted_printable_decode () - Shndërron një varg të shtypshëm të shtypshëm në binar 8-bit
 • quoted_printable_encode () - Shkon nga vargu 8-bit në një varg të shtypur të cituar
 • quotemeta () - Kthen një varg me një prapambetje para metakaraktereve
 • RTrim () - Rripi i hapësirës së bardhë ose karaktere të tjera nga ana e djathtë e një varg
 • setlocale () - Vendos informacionin për vendndodhjen
 • SHA1 () - Llogarit hash një varg të SHA-1
 • sha1_file () - E bën të njëjtën gjë për një skedar
 • similar_text () - Përcakton ngjashmërinë midis dy telave
 • Dergoji nje () - Llogarit çelësin soundex të një vargu
 • sprintf () - Kthen një varg të formuar
 • sscanf () - Parasheh hyrjen nga një varg sipas një formati të specifikuar
 • str_getcsv () - Parses një varg CSV në një grup
 • str_ireplace () - Zëvendëson karakteret e specifikuara në një varg me zëvendësime të specifikuara (rasti i pandjeshëm)
 • str_pad () - Tërheq një varg në një gjatësi të caktuar
 • str_repeat () - Përsërit një varg të një numri të paravendosur herë
 • str_replace () - Zëvendëson karakteret e specifikuara në një varg (të ndjeshme ndaj çështjeve)
 • str_rot13 () - Kryen kodimin ROT13 në një varg
 • str_shuffle () - Shndërron rastësisht karakteret në një varg
 • str_split () - Ndan vargjet në vargje
 • str_word_count () - Kthen numrin e fjalëve në një varg
 • strcasecmp () - Krahasimi rast-i pandjeshëm i dy telave
 • strcmp () - Krahasimi i telit të sigurt binar (i ndjeshëm ndaj rasteve)
 • strcoll () - Krahason dy vargje bazuar në lokalitetin
 • strcspn () - Kthen numrin e karaktereve të gjetura në një varg përpara shfaqjes së karaktereve të specifikuara
 • strip_tags () - Heq etiketat HTML dhe PHP nga një varg
 • stripcslashes () - E kunderta e addcslashes ()
 • stripslashes () - E kunderta e addslashes ()
 • stripos () - Gjen pozicionin e shfaqjes së parë të një nënshtrese brenda një vargu (rasti i pandjeshëm)
 • stristr () - Versioni rast-i pandjeshëm i strstr ()
 • strlen () - Kthen gjatësinë e një varg
 • strnatcasecmp () - Krahasimi rast-i pandjeshëm i dy vargjeve duke përdorur një algoritëm "rend natyror"
 • strnatcmp () - Njësoj si e lartpërmendura, por e ndjeshme ndaj çështjeve
 • strncasecmp () - Krahasimi i plotë i një numri të caktuar të karaktereve (rasti i pandjeshëm)
 • strncmp () - Njësoj si më lart, por i ndjeshëm ndaj çështjeve
 • strpbrk () - Kërkon një varg për çdo numër karaktere
 • strpos () - Kthen pozicionin e shfaqjes së parë të një nënshtrese në një varg (rast i ndjeshëm)
 • strrchr () - Gjen ndodhjen e fundit të një vargu brenda një vargu tjetër
 • strrev () - Kthen mbrapa një tel
 • strripos () - Gjeni pozicionin e ndodhjes së fundit të nënshartesës së një vargu (rasti i pandjeshëm)
 • strrpos () - E njejta si strripos () por rast i ndjeshëm
 • strspn () - Numri i karaktereve në një varg me vetëm karaktere nga një listë e specifikuar
 • strstr () - Kërkim i ndjeshëm ndaj rasteve për shfaqjen e parë të një teli brenda një vargu tjetër
 • strtok () - Ndan një varg në copëza më të vogla
 • strtolower () - Konverton të gjithë karakteret në një varg për të zbritur
 • strtoupper () - Njësoj por për shkronjat e mëdha
 • strtr () - Përkthen karaktere të caktuara në një varg, alternative: strchr ()
 • substr () - Kthen një pjesë të specifikuar të një varg
 • substr_compare () - Krahason dy tela nga një pozicion fillestar i specifikuar deri në një gjatësi të caktuar, sipas dëshirës rastësore
 • substr_count () - Numëron numrin e herë që një substring ndodh brenda një vargu
 • substr_replace () - Zëvendëson një nënshartesë me diçka tjetër
 • trim () - Heq hapësirën ose karakteret e tjera nga të dy anët e një vargu
 • ucfirst () - Transformon karakterin e parë të një vargu në shkronjë të madhe
 • ucwords () - Kthen karakterin e parë të çdo fjale në një varg në shkronjë të madhe
 • vfprintf () - Shkruan një varg të formuar në një rrjedhë dalëse të specifikuar
 • vprintf () - Rezulton një varg të formuar
 • vsprintf () - Shkruan një varg të formuar në një ndryshore
 • wordwrap () - Shkurton një varg në një numër të caktuar karaktere

Operatorët PHP

Operatorët ju lejojnë të kryeni operacione me vlera, vargje dhe ndryshore. Ekzistojnë disa tipe të ndryshme.

Operatorët Aritmetikë

Operatorët tuaj standarde matematikore.

 • + - Shtesë
 • - - Zbritja
 • * - Shumëzimi
 • / - Divizioni
 • % - Modulo (pjesa e mbetur e vlerës e ndarë nga një tjetër)
 • ** - Ekspozimi

Operatorët e Caktimit

Përveç operatorit standard të caktimit (=), ju gjithashtu keni opsionet e mëposhtme:

 • += - a + = b është e njëjtë me a = a + b
 • -= - a - = b është i njëjtë me a = a - b
 • * = - a * = b është i njëjtë me a = a * b
 • / = - a / = b është i njëjtë me a = a / b
 • % = - a% = b është i njëjtë me a = a% b

Operatorët e Krahasimit

 • == - të barabartë
 • === - identike
 • != - Jo e barabartë
 • <> - Jo e barabartë
 • !== - Jo identike
 • < - Më pak se
 • > - Më e madhe se
 • <= - Më pak se ose e barabartë me
 • > = - Më e madhe se ose e barabartë me
 • <=> - Më pak se, e barabartë me, ose më e madhe se

Operatorët logjikë

 • dhe - Dhe
 • ose - Ose
 • XOR - Ekskluzive ose
 • ! - Jo
 • && - Dhe
 • || - Ose

Operatorët Bit bit

 • & - Dhe
 • | - Ose (gjithëpërfshirëse ose)
 • ^ - Xor (ekskluzive ose)
 • ~ - Jo
 • << - Zhvendosja majtas
 • >> - Zhvendoset djathtas

Operatori i kontrollit të gabimit

Ju mund të përdorni @ nënshkruaj për të parandaluar shprehjet që gjenerojnë mesazhe gabimi. Kjo është shpesh e rëndësishme për arsye sigurie, për shembull, për të mbajtur informacione konfidenciale.

Operatori i ekzekutimit

PHP mbështet një operator ekzekutimi, që është `` (backticks). Këto nuk janë një-citate! PHP do të përpiqet të ekzekutojë përmbajtjen e backticks si një komandë shell.

Operatorët e Rritjes / Rënies

 • ++$ v - Rrit një ndryshore për një, pastaj e kthen atë
 • $ v++ - Kthen një ndryshore, pastaj e rrit atë me një
 • --$ v - Zvogëlon ndryshoren nga një, e kthen atë më pas
 • $ v-- - Kthen ndryshoren pastaj e zvogëlon atë për një

Operatorët e vargut

 • . - Përdoret për të bashkuar argumentet (do të thotë kombinim)
 • .= - Përdoret për të shtuar argumentin në të djathtë të argumentit të së majtës

Rrathë në PHP

Unazat janë shumë të zakonshme në programim. Ato ju lejojnë të ekzekutoni përmes të njëjtit bllok kodesh në rrethana të ndryshme. PHP ka disa të ndryshme.

Për Lak

Ky lloj kalon përmes një kodi të një numri të caktuar kohësh:

për (fillimi i vlerës së kundërt; vlera e mbarimit të kundër; rritja me të cilën duhet të rritet) {
// kodi për tu ekzekutuar shkon këtu
}

Lak paraprakisht

Një lak duke përdorur per secilin shkon nëpër secilin element në një grup:

foreach ($ InsertYourArrayName si vlerë $) {
// kodi për tu ekzekutuar shkon këtu
}

Ndërsa Lak

Rrotullohet përmes një bllok kodi për aq kohë sa një kusht i caktuar është i vërtetë.

ndërsa (kushti që duhet të zbatohet) {
// kodi për tu ekzekutuar shkon këtu
}

Bëni… Ndërsa Lak

Lak përfundimtar PHP drejton një copë kodi një herë, pastaj përsërit lakin për sa kohë që gjendja e dhënë është e vërtetë.

bej {
// kodi për tu ekzekutuar shkon këtu;
} ndërsa (kushti që duhet të zbatohet);

Deklaratat e kushtëzuara

Nëse deklaratat / tjetër janë të ngjashme me sythe. Ato janë deklarata për funksionimin e kodit vetëm në rrethana të caktuara. Ju keni disa opsione:

Nëse Deklarata

Ekzekuton kodin nëse një kusht është i vërtetë.

nëse (kushti) {
// kodi për të ekzekutuar nëse plotësohet kushti
}

Nese Tjeter

Drejton një copë kodi nëse një kusht është i vërtetë dhe një tjetër nëse nuk është i tillë.

nëse (kushti) {
// kodi për të ekzekutuar nëse plotësohet kushti
} tjeter
// kodi për të ekzekutuar nëse kushti nuk plotësohet
}

Nëse ... Elseif ... Else

Ekzekuton copa të ndryshme kodi për më shumë se dy kushte.

nëse (kushti) {
// kodi për të ekzekutuar nëse plotësohet kushti
} otherif (gjendje)
// kodi për të ekzekutuar nëse plotësohet kjo gjendje
} tjeter
// kod për tu ekzekutuar nëse nuk plotësohen asnjë prej kushteve
}

Deklarata e Ndërroni

Zgjedh një nga disa blloqe kodesh për tu ekzekutuar.

kaloni (n)
rasti x:
kod për të ekzekutuar nëse n = x;
thyer;
rasti y:
kod për të ekzekutuar nëse n = y;
thyer;
rasti z:
kod për të ekzekutuar nëse n = z;
thyer;

// shtoni më shumë raste sipas nevojës

parazgjedhur:
kod për të ekzekutuar nëse n nuk është asnjë nga sa më sipër;
}

Puna me formularë në PHP

PHP shpesh përdoret për trajtimin e formave në internet. Në veçanti, të lartpërmendurit $ _GET dhe $ _POST ndihmë për të mbledhur të dhënat e dërguara përmes një formulari. Të dy janë në gjendje të kapin vlera nga fushat e hyrjes, megjithatë, përdorimi i tyre ndryshon.

Përdorimi GET vs POST

GET mbledh të dhënat përmes parametrave të URL-së. Kjo do të thotë që të gjithë emrat e ndryshueshëm dhe vlerat e tyre janë të përfshira në adresën e faqes.

Avantazhi i kësaj është se ju jeni në gjendje të shënoni informacionin. Mbani në mend se gjithashtu nënkupton që informacioni është i dukshëm për të gjithë. Për këtë arsye, GET nuk është i përshtatshëm për informacione të ndjeshme siç janë fjalëkalimet. Ai gjithashtu kufizon sasinë e të dhënave që mund të dërgohen në ca 2000 karaktere.

POST, nga ana tjetër, përdor metodën HTTP POST për të kaluar në ndryshore. Kjo i bën të dhënat të padukshme për palët e treta, pasi ato dërgohen në trupin HTTP. Ju nuk jeni në gjendje ta shënjoni atë.

Me POST, nuk ka kufij në sasinë e informacionit që mund të dërgoni. Përveç kësaj, ajo gjithashtu ka një funksionalitet të përparuar dhe për këtë arsye preferohet nga zhvilluesit.

Siguria e formës

Ështja më e rëndësishme kur bëhet fjalë për format e uebit është siguria. Nëse nuk vendosen siç duhet, ato janë të prekshme nga sulmet e shkrimit të tërthortë. Hakerat shtojnë skriptet në forma të pasigurta në internet për t'i përdorur ato për qëllimin e tyre.

PHP gjithashtu ofron mjete për të prishur ato sulme, domethënë:

 • htmlspecialchars ()
 • trim ()
 • stripslashes ()

Do të vini re se ne kemi hasur në të gjitha këto funksione në seksionin e mëparshëm në vargje. Kur i përfshini ato në skenarin që mbledh të dhënat e formularit, mund të zhveshni në mënyrë efektive skriptet e dëmshme të personazheve që u duhen për funksionim, duke i bërë ato të papërdorshme.

Fushat e kërkuara, mesazhet e gabimit dhe vërtetimi i të dhënave

Përveç kësaj, PHP është në gjendje të përcaktojë fushat e kërkuara (nuk mund të paraqisni formularin pa i plotësuar ato), të shfaqni mesazhe gabimi nëse disa informacione mungojnë dhe për të vërtetuar të dhënat. Ne kemi folur tashmë për mjetet e nevojshme për ta bërë këtë.

Për shembull, thjesht mund të përcaktoni variablat për fushat e formës suaj dhe të përdorni bosh () funksion për të kontrolluar nëse ato kanë vlera. Pas kësaj, krijoni një deklaratë të thjeshtë nëse / tjetër për të dërguar të dhënat e paraqitura ose për të dhënë një mesazh gabimi.

Hapi tjetër është të kontrolloni të dhënat e paraqitura për vlefshmëri. Për këtë, PHP ofron një numër filtrash si psh FILTER_VALIDATE_EMAIL për tu siguruar që një adresë e paraqitur e-mail ka formatin e duhur.

Filtrat e PHP

Filtrat përdoren për të vërtetuar dhe filtruar të dhënat që vijnë nga burime të pasigurta. Siç u përmend, një shembull i zakonshëm është inputi i përdoruesit. PHP ofron një numër funksionesh filtri dhe konstante për këtë:

Funksionet e filtrit

 • filter_has_var () - Kontrollon nëse ekziston një ndryshore e llojit të specifikuar
 • filter_id () - Kthen ID-në që i përket një filtri të quajtur
 • filter_input () - Krijon një variabël të specifikuar të jashtëm me emër dhe opsionale e filtron atë
 • filter_input_array () - tërheq variablat e jashtëm dhe opsionale i filtron ato
 • filter_list () - Kthen një listë të të gjithë filtrave të mbështetur
 • filter_var_array () - Merr variabla të shumëfishta dhe opsionale i filtron ato
 • filter_var () - Filtron një ndryshore me një filtër të specifikuar

Konstantet e filtrit

 • FILTER_VALIDATE_BOOLEAN - Vlerëson një boolean
 • FILTER_VALIDATE_EMAIL - Certifikon një adresë e-mail
 • FILTER_VALIDATE_FLOAT - Konfirmon një noton
 • FILTER_VALIDATE_INT - Verifikon një numër të plotë
 • FILTER_VALIDATE_IP - Validon një adresë IP
 • FILTER_VALIDATE_REGEXP - Konfirmon një shprehje të rregullt
 • FILTER_VALIDATE_URL - Validon një URL
 • FILTER_SANITIZE_EMAIL - Heq të gjithë personazhet e paligjshëm nga një adresë e-mail
 • FILTER_SANITIZE_ENCODED - Heq / kodon karaktere speciale
 • FILTER_SANITIZE_MAGIC_QUOTES - Zbatohet addslashes ()
 • FILTER_SANITIZE_NUMBER_FLOAT - Heq të gjithë karakteret, përveç shifrave, + - dhe., EE
 • FILTER_SANITIZE_NUMBER_INT - Lëshon të gjitha personazhet përveç shifrave dhe + -
 • FILTER_SANITIZE_SPECIAL_CHARS - Heq karaktere speciale
 • FILTER_SANITIZE_FULL_SPECIAL_CHARS - Kthen karaktere të veçanta në njësi HTML
 • FILTER_SANITIZE_STRING - Heq etiketat / karakteret speciale nga një varg, alternative: FILTER_SANITIZE_STRIPPED
 • FILTER_SANITIZE_URL - Rivendos të gjithë personazhet e paligjshëm nga një URL
 • FILTER_UNSAFE_RAW O Mos bëni asgjë, opsionale të zhveshni / kodoni karakteret speciale
 • FILTER_CALLBACK - Thirrni një funksion të përcaktuar nga përdoruesi për të filtruar të dhënat

Funksionet HTTP në PHP

PHP gjithashtu ka funksionalitetin për të manipuluar të dhënat e dërguara në shfletuesin nga webserver.

Funksionet HTTP

 • arkitra () - Dërgon një kokë të papërpunuar HTTP në shfletues
 • headers_list () - Një listë e titujve të përgjigjeve të gatshëm për t'i dërguar (ose dërguar tashmë)
 • headers_sent () - Kontrollon nëse dhe ku janë dërguar kokat HTTP
 • setcookie () - Përcakton një cookie që do të dërgohet së bashku me pjesën tjetër të headerave HTTP
 • setrawcookie () - Përcakton një cookie (pa kodim URL) që do të dërgohet së bashku

Duke punuar me MySQL

Shumë platforma që bazohen në PHP punojnë me një bazë të dhënash MySQL në sfond. Për këtë arsye, është e rëndësishme të njiheni me funksionet që ju lejojnë të punoni me ta.

Funksionet e MySQL

 • mysqli_affected_rows () - Numri i rreshtave të prekur në operacionin e mëparshëm MySQL
 • mysqli_autocommit () - Aktivizoni ose fikni modifikimet e bazës automatike të kryerjes së bazës së të dhënave
 • mysqli_change_user () - Ndryshon përdoruesin e lidhjes së caktuar të bazës së të dhënave
 • mysqli_character_set_name () - Karakteri i paracaktuar i vendosur për lidhjen e bazës së të dhënave
 • mysqli_close () - Mbyll një lidhje të hapur me bazën e të dhënave
 • mysqli_commit () - Kryen transaksionin aktual
 • mysqli_connect_errno () - Kodi i gabimit nga gabimi i fundit i lidhjes
 • mysqli_connect_error () - Përshkrimi i gabimit nga gabimi i fundit i lidhjes
 • mysqli_connect () - Hap një lidhje të re me serverin MySQL
 • mysqli_data_seek () - Zhvendos treguesin e rezultatit në një rresht arbitrar në grupin e rezultateve
 • mysqli_debug () - Kryen operacione korrigjimi
 • mysqli_dump_debug_info () - Hedh informacionet e korrigjimit të informacionit në një regjistër
 • mysqli_errno () - Kodi i fundit i gabimit për thirrjen më të fundit të funksionit
 • mysqli_error_list () - Një listë e gabimeve për thirrjen më të fundit të funksionit
 • mysqli_error () - Përshkrimi i fundit i gabimit për thirrjen më të fundit të funksionit
 • mysqli_fetch_all () - Shikon të gjitha rreshtat e rezultateve si një grup
 • mysqli_fetch_array () - Sjell një rresht rezultati si një asociativ, një grup numerik, ose të dy
 • mysqli_fetch_assoc () - Sjell një rresht rezultati si një grup shoqërues
 • mysqli_fetch_field_direct () - Metadata për një fushë të vetme si objekt
 • mysqli_fetch_field () - Fusha tjetër në rezultatin e vendosur si objekt
 • mysqli_fetch_fields () - Një grup objektesh që përfaqësojnë fushat në një grup rezultati
 • mysqli_fetch_lengths () - Gjatësitë e kolonave të rreshtit aktual në grupin e rezultateve
 • mysqli_fetch_object () - Rreshti aktual i një rezultati të vendosur si një objekt
 • mysqli_fetch_row () - Vizaton një rresht nga një grup rezultati dhe e kthen atë si një grup të numëruar
 • mysqli_field_count () - Numri i kolonave për pyetjen më të fundit
 • mysqli_field_seek () - Vendos kursorin e fushës në kompensimin e dhënë të fushës
 • mysqli_field_tell () - Pozicioni i kursorit të fushës
 • mysqli_free_result () - Liron memorjen e lidhur me një rezultat
 • mysqli_get_charset () - Një objekt i vendosur karaktere
 • mysqli_get_client_info () - Versioni i bibliotekës së klientit MySQL
 • mysqli_get_client_stats () - Kthen statistikat e klientëve për çdo proces
 • mysqli_get_client_version () - Versioni i bibliotekës së klientit MySQL si një numër i plotë
 • mysqli_get_connection_stats () - Statistikat në lidhje me lidhjen e klientit
 • mysqli_get_host_info () - Emri i hostit të serverit MySQL dhe lloji i lidhjes
 • mysqli_get_proto_info () - Versioni i protokollit MySQL
 • mysqli_get_server_info () - Kthen versionin e serverit MySQL
 • mysqli_get_server_version () - Versioni i serverit MySQL si një numër i plotë
 • mysqli_info () - Kthen informacione rreth pyetjes më të ekzekutuar së fundmi
 • mysqli_init () - Initializon MySQLi dhe kthen një burim për t'u përdorur me të mysqli_real_connect ()
 • mysqli_insert_id () - Kthen identitetin e gjeneruar automatikisht të përdorur në pyetjen e fundit
 • mysqli_kill () - Kërkon nga serveri të vret një fije MySQL
 • mysqli_more_results () - Kontrollon nëse ka më shumë rezultate nga shumë pyetje
 • mysqli_multi_query () - Kryen një ose më shumë pyetje në bazën e të dhënave
 • mysqli_next_result () - Përgatit rezultatin tjetër të vendosur nga mysqli_multi_query ()
 • mysqli_num_fields () - Numri i fushave në një grup të rezultateve
 • mysqli_num_rows () - Numri i rreshtave në një grup rezultati
 • mysqli_options () - Vendos opsione shtesë të lidhjes dhe ndikon në sjelljen për një lidhje
 • mysqli_ping () - Pings një lidhje të serverit ose përpiqet të rilidhet nëse ka rënë
 • mysqli_prepare () - Përgatit një deklaratë SQL për ekzekutim
 • mysqli_query () - Kryen një pyetje kundër bazës së të dhënave
 • mysqli_real_connect () - Hap një lidhje të re me serverin MySQL
 • mysqli_real_escape_string () - Shpëton karaktere speciale në një varg për t'u përdorur në një deklaratë SQL
 • mysqli_real_query () - Ekzekuton një pyetje SQL
 • mysqli_reap_async_query () - Kthen rezultatin nga pyetja async
 • mysqli_refresh () - Rinovon tabela ose cache ose rivendos informacionin e serverit të përsëritur
 • mysqli_rollback () - Rrotullon transaksionin aktual për bazën e të dhënave
 • mysqli_select_db () - Ndryshon bazën e të dhënave parazgjedhur për lidhjen
 • mysqli_set_charset () - Vendos grupin e paracaktuar të karakterit të klientit
 • mysqli_set_local_infile_default () - Unsets cakton një kontrollues të përcaktuar nga përdoruesi për komandën LOAD LOCAL INFILE
 • mysqli_set_local_infile_handler () - Vendos një funksion kthimi për komandën LOAD DATA INFILE LOCAL
 • mysqli_sqlstate () - Kthen kodin e gabimit SQLSTATE për operacionin e fundit MySQL
 • mysqli_ssl_set () - Vendos lidhje të sigurta duke përdorur SSL
 • mysqli_stat () - Statusi aktual i sistemit
 • mysqli_stmt_init () - Inicializon një deklaratë dhe kthen një objekt për t’u përdorur me të mysqli_stmt_prepare ()
 • mysqli_store_result () - Transferon një rezultat të vendosur nga pyetja e fundit
 • mysqli_thread_id () - ID e fillit për lidhjen aktuale
 • mysqli_thread_safe () - Kthehet nëse biblioteka e klientit është përpiluar si e sigurt
 • mysqli_use_result () - Fillon marrjen e një rezultati të vendosur nga pyetja e fundit e ekzekutuar duke përdorur mysqli_real_query ()
 • mysqli_warning_count () - Numri i paralajmërimeve nga pyetja e fundit në lidhje

Data dhe ora

Sigurisht, funksionet PHP për datën dhe kohën nuk duhet të mungojnë nga ndonjë fletë mashtrimesh PHP.

Funksionet e datës / orës

 • checkdate () - Kontrollon vlefshmërinë e një date Gregorian
 • date_add () - Shton një numër ditësh, muajsh, vitesh, orësh, minutash dhe sekondash në një objekt data
 • date_create_from_format () - Kthen një objekt të formatizuar DateTime
 • date_create () - Krijon një objekt të ri DateTime
 • date_date_set () - Vendos një datë të re
 • date_default_timezone_get () - Kthen zonën kohore të paracaktuar të përdorur nga të gjitha funksionet
 • date_default_timezone_set () - Vendos zonën kohore të paracaktuar
 • date_diff () - Llogarit ndryshimin midis dy datave
 • formati i datës() - Kthen një datë të formatuar sipas një formati specifik
 • date_get_last_errors () - Kthen paralajmërimet ose gabimet e gjetura në një varg data
 • date_interval_create_from_date_string () - Vendos një DateInterval nga pjesët relative të një vargu
 • date_interval_format () - Formaton një interval
 • date_isodate_set () - Vendos një datë sipas standardeve ISO 8601
 • date_modify () - Modifikon afatin kohor
 • date_offset_get () - Kthen kompensimin e zonës kohore
 • date_parse_from_format () - Kthen një koleksion me informacion të detajuar në lidhje me një datë të caktuar, sipas një formati të specifikuar
 • date_parse () - Kthen një koleksion me informacion të detajuar në lidhje me një datë të caktuar
 • date_sub () - Zbrit ditët, muajt, vitet, orët, minutat dhe sekondat nga një datë
 • date_sun_info () - Kthen një koleksion që përmban informacione rreth perëndimit të diellit / lindjes së diellit dhe muzgut fillojnë / mbarojnë për një ditë dhe vendndodhje të caktuar
 • date_sunrise () - Koha e lindjes së diellit për një ditë dhe vendndodhje të caktuar
 • date_sunset () - Koha e perëndimit të diellit për një ditë dhe vendndodhje të caktuar
 • date_time_set () - Vendos kohën
 • date_timestamp_get () - Kthen kohëzgjatjen e Unix
 • date_timestamp_set () - Vendos datën dhe kohën bazuar në një afatin kohor të Unix
 • date_timezone_get () - Kthen zonën kohore të një objekti të caktuar DateTime
 • date_timezone_set () - Vendos zonën e kohës për një objekt DateTime
 • date () - Formaton një datë dhe kohë lokale
 • getdate () - Informacion për datën / orën e një afati kohor ose datën / kohën aktuale lokale
 • gettimeofday () - Koha aktuale
 • gmdate () - Formaton një datë dhe orë GMT / UTC
 • gmmktime () - Koha e Unix për një datë GMT
 • gmstrftime () - Formaton një datë dhe orë GMT / UTC sipas cilësimeve të lokacionit
 • idate () - Formaton një kohë / datë lokale si një numër i plotë
 • Koha lokale() - Ora lokale
 • microtime () - Koha e tanishme e Unix me mikrosekonda
 • mktime () - Koha e Unix për një datë
 • strftime () - Formaton një kohë lokale dhe / ose datë sipas cilësimeve të vendndodhjes
 • strptime () - Parses një kohë / datë të krijuar me strftime ()
 • strtotime () - Shndërron një DateTime në tekstin anglez në një timon Unix
 • Koha () - Koha e tanishme si një afat kohor i Unix
 • timezone_abbreviations_list () - Kthen një grup që përmban dst, kompensim dhe emrin e zonës së kohës
 • timezone_identifiers_list () - Një grup i indeksuar me të gjithë identifikuesit e zonës kohore
 • timezone_location_get () - Informacione për vendndodhjen për një zonë të caktuar kohore
 • timezone_name_from_abbr () - Kthen emrin e zonës së kohës nga një shkurtim
 • timezone_name_get () - Emri i zonës së kohës
 • timezone_offset_get () - Zona e kohës kompensohet nga GMT
 • timezone_open () - Krijon një objekt të ri DateTimeZone
 • timezone_transitions_get () - Kthen të gjitha tranzicionet për zonën kohore
 • timezone_version_get () - Kthen versionin e zonës kohore

Formatimi i datës dhe kohës

 • d - 01 deri 31
 • j - 1 deri 31
 • D - E hënë në Diell
 • l - E Diela deri të Shtunën
 • N - 1 (për Mon) deri në 7 (për Sat)
 • w - 0 (për Diellin) deri në 6 (për Sat)
 • m - Muaj, 01 deri 12
 • n - Muaj, 1 deri në 12
 • F - Janar deri në Dhjetor
 • M - Jan deri në Dhjetor
 • Y - Katër shifra vit (p.sh. 2018)
 • y - Dy shifra vit (p.sh. 18)
 • L - Përcakton nëse është një vit i brishtë (1 ose 0)
 • një - jam dhe pasdite
 • A - AM dhe PM
 • G - Orët 1 deri në 12
 • orë - Orari nga 01 deri në 12
 • G - Orët nga 0 deri në 23
 • H - Orari nga 00 deri në 23
 • unë - Minutat 00 deri 59
 • s - Sekondat nga 00 në 59

Gabimet në PHP

Më në fund, për kohën kur gjërat nuk shkojnë mirë dhe ju duhet të zbuloni se ku qëndron problemi, PHP gjithashtu ofron funksionalitet për gabime.

Funksionet e gabimit

 • debug_backtrace () - Përdoret për të gjeneruar një backtrace
 • debug_print_backtrace () - Shtyp një backtrace
 • error_get_last () - Merr gabimin e fundit që ndodhi
 • error_log () - Dërgon një mesazh gabimi në regjistrin, një skedar ose një llogari poste të serverit në internet
 • error_reporting () - Specifikon cilat gabime të PHP raportohen
 • restore_error_handler () - Kthen në funksionin e mëparshëm të mbajtësit të gabimeve
 • restore_exception_handler () - Kthehet prapa tek kontrolluesi i mëparshëm i përjashtimeve
 • set_error_handler () - Vendos një funksion të përcaktuar nga përdoruesi për të trajtuar gabimet e skenarit
 • set_exception_handler () - Vendos një funksion mbajtës përjashtimi të përcaktuar nga përdoruesi
 • trigger_error () - Gjeneron një mesazh gabimi në nivelin e përdoruesit, ju gjithashtu mund të përdorni user_error ()

Konstantet e gabimit

 • E_ERROR - Gabime fatale në kohën e ekzekutimit që shkaktojnë ndalimin e skenarit dhe nuk mund të rikuperohen
 • E_WARNING - Gabime jo-fatale në kohën e ekzekutimit, ekzekutimi i skenarit vazhdon
 • E_PARSE - Gabimet e analizës në kohën e përpilimit, duhet të gjenerohen vetëm nga analisti
 • E_NOTICE - Njoftime për kohën e funksionimit që tregojnë një gabim të mundshëm
 • E_CORE_ERROR - Gabime fatale në fillimin e PHP, si një E_ERROR në thelbin PHP
 • E_CORE_WARNING - Gabime jo fatale në fillimin e PHP, të ngjashme me E_WARNING por në thelb PHP
 • E_COMPILE_ERROR - Gabime fatale në kohën e përpilimit të gjeneruara nga Motori i Skriptimit Zend
 • E_COMPILE_WARNING - Gabime jo-fatale të përpilimit të kohës nga Motori i Skriptimit Zend
 • E_USER_ERROR - Gabim fatal i krijuar nga përdoruesi, i vendosur nga programuesi duke përdorur trigger_error ()
 • E_USER_WARNING - Paralajmërim jo-fatal i gjeneruar nga përdoruesi
 • E_USER_NOTICE - Njoftim i krijuar nga përdoruesi nga trigger_error ()
 • E_STRICT - Sugjerime nga PHP për të përmirësuar kodin tuaj (duhet të aktivizohet)
 • E_RECOVERABLE_ERROR - Gabim fatal i kapshëm i kapur nga një dorezë e përcaktuar nga përdoruesi
 •  E_DEPRECATED - Lejoni që kjo të marrë paralajmërime për një kod i cili nuk është i ardhshëm
 • E_USER_DEPRECATED - Paralajmërim i krijuar nga përdoruesi për kodin e amortizuar
 • E_ALL - Të gjitha gabimet dhe paralajmërimet përveç E_STRICT

përfundim

Njohja për rrugën tuaj rreth PHP është një ide e mirë për këdo që është i interesuar në krijimin e uebit dhe zhvillimin e uebit. Sidomos nëse doni të zhyteni më thellë në aspektet teknike të krijimit të faqes tuaj të internetit.

Fleta e mashtrimit të PHP më sipër ju ofron një përmbledhje të disa pjesëve qendrore të PHP. Shënojeni atë si referencë ose përdorni atë si një trampolinë për të mësuar më shumë rreth gjuhës së programimit. Sinqerisht shpresojmë që ta keni gjetur atë një burim të dobishëm.

Nëse keni ndonjë shtesë në fletën e mashtrimit të PHP, ju lutem mos hezitoni të na njoftoni në pjesën e komenteve më poshtë!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me