Designer Web vs Developer Web

Cili është ndryshimi midis një Designer Web dhe Developer WebForshtë e lehtë për njerëzit që të shikojnë faqet e internetit sot dhe të mendojnë, “Kushdo mund ta ndërtojë atë.” Falë sistemeve të menaxhimit të përmbajtjes si WordPress, si dhe temave dhe shtojcave të para-koduara, disa njerëz mund.


Por fakti i çështjes është, ajo kërkon një kombinim të aftësive të forta të kodifikimit dhe truallit për të ndërtuar një faqe në internet që njerëzit duan të vizitojnë, të blejnë nga, të abonohen, etj.

Kjo i bën të domosdoshëm projektuesit dhe zhvilluesit e uebit në këtë ditë.

Nëse po mendoni të ndërtoni uebfaqe për të jetuar, atëherë është e rëndësishme të kuptoni se cilat nga këto role doni të plotësoni. Do të bëjë që të planifikoni rrugën tuaj të karrierës, trajnimin dhe pozicionimin shumë më të lehtë.

Për shembull:

 • Më mirë do të shkruani kod që rezulton në llojin e funksionalitetit me performancë të lartë dhe karakteristika inovative që i bëjnë faqet e internetit të kenë sukses?
 • Ose do të preferonit të krijoni shtigje të bukura dhe miqësore për përdoruesit që marrin audiencën e synuar drejtpërdrejt në zgjidhjen që po kërkojnë?

Këto janë llojet e gjërave që duhet të merrni parasysh ndërsa peshoni opsionet.

Sot, ne do të shqyrtojmë dallimet kryesore midis një projektuesi dhe zhvilluesi i faqes në internet dhe të japim përgjigje për pyetjet e zakonshme në lidhje me atë që bën secili:

 1. Cili është ndryshimi midis asaj që bëjnë projektuesit e internetit dhe asaj që bëjnë zhvilluesit e uebit?
 2. A ka lloje të ndryshme të projektuesve dhe zhvilluesve?
 3. Setsfarë grupe aftësish duhet të kenë projektuesit dhe zhvilluesit?
 4. Cilat mjete përdorin projektuesit dhe zhvilluesit?
 5. Cilat janë fitimet mesatare për stilistët dhe zhvilluesit e faqeve në internet?
 6. Ku mund të mësoni krijimin e faqeve në internet dhe zhvillimin e internetit?
 7. Vendosja midis dy shtigjeve

Cili është ndryshimi midis asaj që bëjnë krijuesit e uebit dhe çfarë bëjnë zhvilluesit e uebit?

E thënë thjesht:

 • Dizajnuesit e uebit vendosin pamjen e përgjithshme të një uebfaqeje.
 • Zhvilluesit e uebit e kthejnë atë vizion në një uebfaqe plotësisht funksionale.

Por më konkretisht:

Dofarë bëjnë zhvilluesit e uebit?

Zhvilluesit e uebit marrin të gjithë elementët që janë krijuar – strukturën e faqes, modelimet e projektimit dhe prototipet, si dhe kopjen – dhe ato i kthejnë në kod.

Ndërsa zhvilluesit e uebit zakonisht nuk bëjnë ndonjë punë të projektimit, ata shpesh bashkëpunojnë ngushtë me projektuesit e uebit gjatë gjithë procesit.

Ky bashkëpunim mund të fillojë herët në procesin e hartimit të uebit, duke e vendosur zhvilluesin në pozicionin e këshilltarit. Pasi që një projektues në internet ka konceptuar sesi ata duan që një faqe në internet të duket dhe të funksionojë, zhvilluesi i vlerëson më pas nëse ato që parashikuan mund të programohen teknikisht dhe me kosto efektive..

Zhvilluesit dhe projektuesit e uebit gjithashtu bashkëpunojnë më vonë kur projektuesit shpërndajnë dizajne dhe linja të aprovuara nga klienti (specifikimet se si të krijoni një faqe) për tu koduar.

Dofarë bëjnë Designers Web?

Ashtu si zhvilluesit e uebit, dizajnuesit e uebit nuk kanë një detyrë të veçantë ose zonë të një uebfaqe për të cilën janë përgjegjës.

Po, projektuesit e uebit kanë për detyrë të dizajnojnë ndërfaqe dixhitale që janë tërheqës dhe efektiv në vizitorët kryesorë për t’u kthyer (p.sh. për të blerë ose pajtuar në diçka).

Sidoqoftë, shumë nga procesi i hartimit të uebit i marrin ato në fusha të hulumtimit dhe testimit, gjithashtu. Pra, zakonisht nuk është e mjaftueshme të dini vetëm se si të zgjidhni një gamë ngjyrash të këndshme estetikisht.

Dizajnuesit e uebit duhet të jenë në gjendje të hartojnë përvoja të personalizuara, të cilat u drejtohen nevojave dhe motivimeve të përdoruesve të fundit. Ata gjithashtu duhet të ekuilibrojnë atë me një kuptim se si vendimet e tyre të projektimit ndikojnë në kodimin e një faqe në internet.

Kjo shpesh nënkupton kalimin e një procesi të gjerë të hulumtimit dhe planifikimit përpara se të bëni një dizajn përfundimtar të një faqe në internet.

A ka lloje të ndryshme të Designers dhe Zhvilluesve të Uebit?

Ashtu siç ekzistojnë lloje të ndryshme të njerëzve dhe bizneseve që kanë nevojë për faqe në internet, ekzistojnë lloje të ndryshme të zhvilluesve të internetit dhe projektuesve për t’i ndërtuar ato.

Kindfarë lloj zhvilluesish të internetit ekzistojnë?

Zhvilluesit e prapambeturZhvilluesit e përparmeZhvilluesit me pirg të plotë
 • Përdorni gjuhë të përparuara programimi si PHP, Java dhe SQL
 • Përgjegjës për kodimin e bazës së të dhënave dhe serverit
 • Trajtoni të gjithë funksionalitetin kompleks në një uebfaqe
 • Përgjegjës për provë dhe debugging
 • Kodi me gjuhë si CSS, HTML dhe JavaScript
 • Përgjegjës për kodimin e vetë faqes në internet
 • Ndërtoni të gjitha funksionalitetet dhe veçoritë me të cilat përballen përdoruesit
 • Mund të specializohet në zhvillimin e CMS (p.sh. WordPress)
 • Kod me gjuhë themelore dhe të përparuara të programimit
 • Përgjegjës për kodimin e gjithçkaje: pjesët e përparme dhe të pasme të një siti

Whatfarë lloj dizajnerësh në internet ekzistojnë?

Designers WebDesigners UXDesigners UIDesigners UX / UI
 • Shpesh dizajnoni duke përdorur sisteme të menaxhimit të përmbajtjes si WordPress
 • Përqendrohuni në hartimin për faqet e internetit më të vogla dhe klientët
 • Dizajnimi me program profesional të dizajnit
 • Përqendrohuni në hartimin e bazuar në të dhëna dhe krijimin e përqendrimit në njerëz
 • Procesi përfshin hulumtime, testim dhe vlefshmëri të gjerë për të krijuar përvojën ideale të përdoruesit
 • Dizajnimi me program profesional të dizajnit
 • Përqendrohuni në hartimin e shfrytëzueshmërisë
 • Procesi përfshin krijimin e një ndërfaqe që është pa fërkime dhe ka të ngjarë të shndërrohet mirë
 • Dizajnimi me program profesional të dizajnit
 • Përqendrohuni në përvojën e përdoruesit dhe ndërfaqen e përdoruesit

Skillfarë aftësish përcakton duhet të kenë dizajnerët dhe zhvilluesit?

Ndërsa ka një mbivendosje midis përgjegjësive administrative që kanë dizajnerët në internet dhe zhvilluesit, grupet e tyre të aftësive specifike për punë ndryshojnë shumë:

Whatfarë aftësish kanë nevojë për zhvilluesit e faqes në internet?

Zhvilluesit e uebit kanë anën teknike të një faqe në internet, që do të thotë se ata duhet të jenë të rrjedhshëm në kod.

Siç kemi përmendur tashmë, megjithatë, ka pjesë të ndryshme të një faqe në internet që zhvilluesit mund të jenë përgjegjës për programimin. Për shkak të kësaj, lista e mëposhtme e aftësive nuk zbatohet gjithkush i cili dëshiron të bëhet një zhvillues i faqes në internet.

Sigurohuni që të kuptoni se cila pista dëshironi të shkoni poshtë, në mënyrë që të zotëroni grupin e duhur të aftësive:

HTMLNjë gjuhë themelore e shënjimit që u lejon zhvilluesve të stilojnë tekstin për shfletuesit e uebit (front-end).
CSSNjë gjuhë themelore e fletës së stilit, e cila lejon zhvilluesit të formatojnë elementët në një faqe në internet (front-end).
JavaScriptNjë gjuhë themelore e skriptimit që u lejon zhvilluesve të kthejnë një faqe në internet nga diçka statike në diçka interaktive (para-fund).
PHPNjë gjuhë e përparuar programimi nga ana e serverit me të cilën zhvilluesit punojnë përmes një ndërfaqe të linjës së komandës (CLI) për të koduar thelbin e një faqe në internet (mbrapa).
Para-përpunuesit CSS si SASS ose LESSNjë mjet që e bën më të efektshëm kodimin me CSS.
Kuadrat JavaScript si jQueryNjë mjet që thjeshton atë që duhet të bëjnë zhvilluesit për të ekzekutuar kodin JavaScript.
Bibliotekat CSS dhe JavaScriptBurimet e para-koduara që zhvilluesit mund të përdorin për të kursyer kohë me shkrim çdo përbërës ose bashkëveprim nga e para.
gitNjë platformë e kontrollit të versionit që e bën të lehtë për zhvilluesit që të punojnë me dhe të menaxhojnë përsëritje të ndryshme të një faqe në internet.

Përtej aftësive të programimit, zhvilluesit e uebit do të përfitojnë gjithashtu nga:

 • Menaxhim i mirë i projektit dhe kohës
 • Dizajn i përgjegjshëm i uebit
 • Optimizimi i motorit të kërkimit (SEO)
 • Zgjidhja e problemeve (veçanërisht e dobishme për debugging)
 • Aftësi komunikimi dhe bashkëpunimi

Whatfarë aftësish kanë nevojë për stilistët e faqes?

Dizajnuesit e uebit zotërojnë gjithçka që ka të bëjë me ndërfaqen e një faqe në internet. Thënë kështu, grupet e tyre të aftësive duhet të tejkalojnë konceptet themelore të projektimit ose teorinë e ngjyrave.

Mbani në mend se nëse vendosni të merrni një nga gjurmët UX ose UI, do t’ju duhet një grup më i gjerë aftësish. Prandaj sigurohuni që të kuptoni se cili lloj stilisti që dëshironi të jeni, në mënyrë që të arrini aftësitë e duhura të vendosura nga fitimi:

e quajturEdhe nëse nuk zhvilloni markë (si logot) për klientët, është akoma e dobishme të kuptoni “pse” pas markës së një kompanie dhe si ndikon në hartimin dhe mesazhin.
Teoria e ngjyraveNuk është e mjaftueshme që paletat e ngjyrave të jenë estetikisht të këndshme. Ngjyrat nënkuptojnë gjëra të ndryshme psikologjike dhe kulturore dhe kjo duhet të merret parasysh.
Layout / formatNdërsa ekranet rriten më të vegjël, paraqitja e një faqe në internet është bërë një faktor i rëndësishëm në procesin e projektimit.
Harta e udhëtimit të përdoruesitDizajnuesit e uebit duhet të jenë në gjendje të vizualizojnë klientët e synuar të rrugës që do të marrin klientët në mënyrë që ta ndërtojnë atë (dizajn UI / UX).
Zhvillimi i gypaveKjo ka të bëjë me qëllimin e përdoruesit dhe për të kuptuar sesi mendjet e ndryshme i shtyjnë përdoruesit të ndërmarrin veprime të ndryshme. Dizajni duhet të marrë parasysh këto gypa të ndryshëm (modelimi UI / UX).
Dizajni i emocionitEmpatia luan një pjesë të madhe në procesin e hartimit të uebit – për projektuesit e të gjitha llojeve. Pa të, ju do të dizajnoni për një person të gabuar.
Dizajn të përgjegjshëmNdërsa platformat si WordPress do të marrin disa nga këto punë për ju, siç do të jetë një zhvillues i faqes në internet, është e rëndësishme të konsideroni se si zgjedhjet tuaja të projektimit ndikojnë përdoruesit në pajisje dhe shfletues të ndryshëm.
Dizajni i ndërveprimitKy segment përqendrohet në atë se si të rritet klikueshmëria dhe angazhimi me elementët kryesorë të një faqe në internet.

Për më tepër, dizajnerët në internet do të përfitojnë nga këto aftësi:

 • Menaxhim i mirë i projektit dhe kohës
 • Praktikat më të mira të aksesit në internet
 • Kodimi i HTML dhe CSS
 • Optimizimi i motorit të kërkimit
 • Optimizimi i shkallës së konvertimit
 • Komunikimi i klientit
 • Bashkëpunim ekipor

Cilat mjete përdorin stilistët dhe zhvilluesit?

Për shkak se zhvilluesit dhe projektuesit e uebit përqendrohen në pjesë krejt të ndryshme të një faqe në internet, nuk ka shumë mbivendosje për sa i përket mjeteve që përdorin për të realizuar punën.

Kindfarë lloj mjetesh përdorin zhvilluesit e uebit?

Përveç që janë në gjendje të manipulojnë gjuhët e kodifikimit, zhvilluesit e uebit duhet të kenë një zotërim të mjeteve të mëposhtme:

Mjetet e Zhvilluesit të Uebitshembuj
Mjedisi i integruar i zhvillimit (IDE)Studio vizive

atom

Platforma e kontrollit të versionitGitHub
Mjetet e zhvilluesit të shfletuesitChrome DevTools

DevTools të Firefox-it

Web hosting, panel kontrolli dhe FTPBluehost
Sistemi i menaxhimit të përmbajtjesWordPress

joomla

Drupal

Mjetet e testimit në internetfar

selen

Pingdom

Nxjerrja e mjetit për ndjekjen dhe menaxhiminJira

Kindfarë lloj mjetesh përdorin Designers Web?

Mjete për Web Designershembuj
Softuer dhe mjete për krijimin e faqeve në internetPhotoshop

skicë

Burimet e fotografisë së aksioneveUnsplash

iStock

Mjete për optimizimin e figurës (kompresimin / ndryshimin)ResizeImage.net

TinyPNG

Mjete teliBalsamiq

MockFlow

Programe prototipueseAdobe XD

Invision

Kindfarë lloj mjetesh duhet të përdorin të dy Designers dhe Developers?

Për shkak se dizajnerët dhe zhvilluesit bashkëpunojnë ngushtë, është e rëndësishme që ata të ndajnë një grup të caktuar mjetesh për komunikim më të lehtë dhe transferime. Për shembull:

Mjete projektuesi-zhvilluesshembuj
Mjet bashkëpunimi projektues-zhvilluesFigma

Invision

Softuer për menaxhimin e projektitbashkërendim

Trello

Softueri i bisedave ekiporeskype

xhoko

Sa fitojnë mesatarisht Designers dhe Web Developers?

Ekzistojnë një numër i faktorëve kontribues që ndikojnë në atë se sa ju mund të fitoni si një projektues ose zhvillues i faqes në internet. Si për çfarë lloj projektuesi apo zhvilluesi jeni, çfarë lloj ndërmarrjesh për të cilat punoni, si dhe sa përvojë keni.

burimPaga e Dizajnuesit të UebitPaga e Zhvilluesit të Uebit
Derë qelqi$ 52.691$ 68.524
PayScale$ 49.707$ 59.229
ZipRecruiter$ 60.136$ 74.678
Paga mesatare e përgjithshme$ 54.178$ 67.477

Shënim:

Ndërsa mund të duket se dizajnerët në internet bëjnë dukshëm më pak, mbani në mend se këto janë mesataret për të web designers. Ju mund të prisni të fitoni më shumë nëse specializoheni në dizajnin UX ose UI ose nëse gjeni një kamare veçanërisht fitimprurëse.

Ku mund të mësoni krijimin e faqeve në internet dhe zhvillimin e faqes?

Ekzistojnë dy qasje të ndryshme që mund të merrni për t’u arsimuar në krijimin e faqes në internet ose zhvillimin e uebit.

Opsioni 1: Merrni një diplomë ose një certifikatë

Për Zhvilluesit e Uebit

Shumë zhvillues të internetit hyjnë në fushë me një diplomë në shkencë kompjuterike ose programim.

Shkollat ​​më të larta të teknologjisë si Stanford dhe MIT në Sh.B.A sigurojnë gjurmë diplome për këtë. Sidoqoftë, ekzistojnë edhe mundësi më të volitshme dhe të përshtatshme.

Universiteti Shtetëror i Kolorados, për shembull, ofron çertifikata në internet në programimin kompjuterik dhe zhvillimin e aplikacioneve në internet.

Universiteti Southern New Hampshire është një shkollë tjetër që ofron programe online – për shkallë të të gjitha niveleve – në teknologjinë e informacionit.

Nëse nuk jeni të sigurt se ku dëshironi të stërviteni, shikoni Coursera. Ju mund të gjeni kurse universitare që përputhen me nevojat tuaja atje.

Për Designers Web

Shkalla dhe programi që ju zgjidhni për të hyrë në të gjitha varet nga ajo që ju parashikoni për karrierën tuaj. Për shembull:

Nëse preferoni të përqendroheni rreptësisht në hartimin e uebit, atëherë një institut arti si Akademia e Universitetit të Artit mund të jetë alternativa më e mirë.

Sidoqoftë, nëse doni të keni një kuptim të plotë se si funksionon Ueb ndërsa bëhen master të dizajnit, do të zbuloni që shumë shkolla ofrojnë shkallë të kombinuar si programi i mediave dixhitale të Universitetit të Maryland dhe programi i teknologjisë në internet.

Ekzistojnë gjithashtu mundësi më të lira dhe më të përshtatshme të programeve online që ju mundësojnë të zgjidhni nga një larmi shkallësh dhe çertifikatash në fushat e dizajnit të internetit ose shkencës kompjuterike. Universiteti i plotë i Sail dhe ai i Franklin janë vetëm disa prej tyre.

Këshillë Pro: Mbani në mend se një diplomë ose çertifikatë vetëm nuk do t’ju tokësojë klientë të rinj – për secilën nga këto fusha. Do të keni nevojë për një sit portofoli të fortë për të treguar ato, kështu që përqendrohuni në ndërtimin e tij sa më shpejt që të jetë e mundur.

Opsioni 2: Edukoni veten tuaj

Për Zhvilluesit e Uebit

Nëse planifikoni të punoni vetë dhe nuk keni nevojë ose dëshironi që një agjenci t’ju punësojë, atëherë mund të mos ju duhet një diplomë ose çertifikatë.

Kjo nuk do të thotë që ju mund të filloni një biznes të zhvillimit tuaj në internet pa asnjë trajnim për atë. Do të duhet të kaloni kohë duke mësuar veten për të koduar.

Ka shumë burime falas në internet ku mund të mësoni të kodoni – disa prej të cilave ofrojnë çertifikata kur përfundoni trajnimin.

Ju gjithashtu duhet të regjistroheni në një blog ose faqe në internet që prodhon rregullisht këshilla dhe mësime për zhvillimin e uebit. Mund të filloni duke shënuar faqet e internetit të WebSetup.org.

Ekzistojnë edhe mundësi më formale, si marrja e kurseve (me pagesë) përmes faqeve të internetit si EdX dhe Udemy.

Për Designers Web

Ka shumë që ju duhet të mësoni të bëheni një dizajnues të plotë të internetit, kështu që ju jeni më mirë të merrni një qasje gjithëpërfshirëse, por të ndryshme.

Për fillestarët, pajtohuni në platforma si Dribbble dhe Behance. Për të vazhduar konkursin, duhet të jeni të njohur me mënyrën se si ata po hartojnë dhe cilat janë aktualisht në avantazh të projektimit.

Së dyti, kaloni nëpër të gjitha mësimet e ofruara nga programi juaj i preferuar i dizajnit. Photoshop dhe Sketch kanë një seri fantastike mësimesh për t’ju ndihmuar të filloni.

Tjetra, pajtohuni në blogje dhe kanale YouTube që specializohen në këshilla dhe mësime për krijimin e faqeve në internet. Smashing Magazine dhe WebDesignerDepot botojnë rregullisht përmbajtje të reja për projektuesit në të gjitha nivelet.

Sa më shumë që të shikoni një faqe në internet që është krijuar në kohë reale (pavarësisht nëse është në një video apo me pamje nga ekranet), aq më mirë do të mësoni vetë aftësinë..

Ka mijëra burime falas në internet ku mund të mësoni krijimin e faqeve në internet. Thjesht duhet të gjesh burimin që rezonon më së miri me ty.

Dhe nëse doni të zotëroni një aftësi specifike, mos harroni të kontrolloni kurse të paguara në platformat më të larta të mësimit elektronik si Alison, EdX, ose Skillshare.

Designer Web vs Developer Web: Cila është rruga e duhur për ju?

Mbani në mend se dizajni në internet dhe trajnimi për zhvillim nuk është çështje qesharake, veçanërisht nëse doni të fitoni përtej pagës mesatare të bashkëmoshatarëve tuaj.

Para se të investoni ndonjë kohë ose para në secilën fushë, kuptoni se çfarë është ajo që ju ngacmon.

A ju pëlqen ideja për të shkruar kodin prapa skenave që informon se sa mirë ose dobët kryen një faqe në internet?

Ose do të preferonit të krijoni pamjen vizuale të një uebfaqeje dhe të krijoni më aktivisht përvojën e përdoruesit?

Sigurisht, ndërsa ne po flasim për këtë si çështje e zhvillimit të internetit kundrejt modelimit të uebit, e vërteta është:

As nuk mund të ekzistojë pa tjetrën. Ato janë dy gjysma ndaj një e tërë.

Edhe nëse vendosni që dizajni i uebit është për ju ose anasjelltas, është e rëndësishme të kuptoni se çfarë do të bëhet një zhvillues i faqes në internet, si dhe do të punoni krah për krah për të zhvilluar zgjidhje të përsosura për klientët.

Pra, sa më mirë të kuptoni se si vizioni juaj krijues përkthehet në kod ose anasjelltas, në mënyrë më efektive dhe më efikase mund të ndërtoni faqe interneti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map